REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

O clădire goală, aflată pe strada Avionului din Sectorul 1, este legătura dintre mai multe site-uri care publică articole pro-PSD. Foto: Matei Bărbulescu

Fabrica de site-uri pro-PSD

O companie din București care are un sediu-fantomă, administratorul unei firme de taximetrie din comuna Glina și mai multe site-uri care publică articole pro-PSD, distribuite apoi de paginile de Facebook ale partidului.

Așa ar putea fi descrisă, pe scurt, noua rețea de propagandă a PSD.

Un site pro-PSD lansat în luna decembrie, destanga.ro, ne-a dus la o companie care a realizat aplicația de mobil pentru un alt site de propagandă apărut în toamna anului trecut: Antifakenews.ro (despre care PressOne a relatat aici).

SC Van Consulting Solutions este compania care a înregistrat domeniul destanga.ro − pe care sunt publicate articole de susținere a Guvernului, precum și materiale denigratoare la adresa opoziției, a mișcării #Rezist și a președintelui Klaus Iohannis.

Domeniul de internet destanga.ro a fost înregistrat în luna septembrie 2018, potrivit Registrului Domeniilor RoTLD.

*

SC Van Consulting Solutions are ca obiect de activitate „consultanța în domeniul relațiilor publice și al comunicării”.

Administratorul firmei este Vasile Andrei Nicolae, care deține aceeași calitate și la o companie de transport de persoane − Van Trans Divers. (Particula „Van” vine, probabil, de la inițialele sale.)

Potrivit Registrului Comerțului, Van Trans Divers a deținut locul I în Top Profit pentru localitatea Glina, în domeniul taximetriei.

Vasile Andrei Nicolae este absolvent al Academiei de Studii Economice (ASE) și a mai lucrat la Porsche România. L-am contactat telefonic pentru a-l întreba cum a ajuns să investească administratorul unei companii de taxi în presa online.

Destanga.ro este publicația mea, eu scriu de la 16 ani. Am scris la publicațiile mele personale, care nu mai există acum”, a declarat el pentru PressOne.

I-am cerut un exemplu de altă publicație pe care a deținut-o. A menționat site-ul microbistul.ro.

L-am întrebat, de asemenea, dacă există vreo legătură între PSD și publicația destanga.ro, dat fiind conținutul acesteia și faptul că unele articole sunt distribuite concertat pe conturi de Facebook ale partidului.

Vasile Andrei Nicolae a negat orice legătură cu PSD. În plus, susține că firma pe care o administrează nu a realizat niciun app pentru antifakenews.ro, deși această informație apare pe Google Play.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Compania Van Consulting Solutions este deținută în acte de Nicolae Răzvan Ciobanu, despre care Vasile Andrei spune că i-a fost coleg din clasa I și până în prezent, la masteratul pe care îl susține la ASE.

Am cerut mai multe detalii despre partenerul său, moment în care și-a pierdut răbdarea.

„Îmi faci tu mie anchetă, în pula mea?! Du-te-n pula mea cu ancheta ta!”, a fost replica lui Vasile Andrei înainte de a închide telefonul.

*

La sediul social cu care firma Van Consulting Solutions apare în Registrul Comerțului, reporterul PressOne nu a găsit pe nimeni.

În luna decembrie 2018, mai multe publicații anunțau că la Camera Deputaților a fost depusă o scrisoare semnată de Nicolae Răzvan Ciobanu, în care erau sesizate posibile abuzuri ale procurorilor Daniel Morar, Laura Codruța Kövesi și Daniel Horodniceanu. Sesizarea se baza pe texte publicate de către luju.ro.

Nicolae Răzvan Ciobanu este, reamintim, proprietarul din acte al firmei Van Consulting Solutions, care a înregistrat domeniul destanga.ro.

Un site foarte distribuit de conturile PSD

Articolul „Mesajul unui magistrat pentru Comisia Europeană” − postat pe site-ul destanga.ro în 8 ianuarie 2019 − a fost distribuit imediat de 18 pagini de Facebook ale unor filiale PSD.

Toate cele 18 conturi au publicat link-ul la aceeași oră: 11.08.

Autoarea textului, Hanna Gheorghiu, semnează și pe un alt site care e preluat programatic de conturi ale PSD − momentulzero.ro. (Am scris detaliat aici despre site-urile momentulzero.ro și antifakenews.ro, ale căror articole sunt distribuite simultan de către zeci de filiale ale PSD).

Un alt material apărut pe destanga.ro, intitulat „Un anti-președinte și un anti-român” și publicat pe 4 ianuarie 2019, a fost distribuit de 18 pagini ale unor filiale PSD.

Este un text de opinie care lansează ipoteza că refuzul președintelui Klaus Iohannis de a accepta propunerile PSD pentru Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transporturilor poate fi considerat ca înaltă trădare.

„Iohannis a părăsit de mult logica binelui şi practică în mod sfidător o logică a răului şi a absurdului, lăsând impresia că, dacă ar putea, ar scoate România de pe drumul progresului şi al dezvoltării, ba chiar ar arunca-o în şanţul istoriei”, se spune în text.

În 16 decembrie 2018, destanga.ro publica un mesaj aniversar din partea ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, care îi ura „La mulți ani!” Vioricăi Dăncilă. Și acest mesaj era distribuit de 17 pagini oficiale ale PSD, în aceeași zi, la aceeași oră: 17.08.

Datorită umorului involuntar, redăm textul integral:

„Președinta Organizației de femei, Rovana Plumb, a ținut să-și înceapă discursul urându-i la mulți ani premierului a cărei zi de naștere este chiar azi, 16 decembrie.

De asemenea, reprezentanta femeilor PSD a vorbit despre trădare și despre importanța femeilor în cadrul organizației PSD, dar și despre faptul că în curând vom prelua preșidenția Consiliului Uniunii Europene, lucru care ar trebui să-i țină pe PSD-iști cât mai apropiați.

Tot aceasta a mai spus că aproape 50% din Programul de Guvernare a fost îndeplinit. Lucru care nu s-a mai întâmplat până acum în România.

PSD își propune ca până la sfârșitul mandatului să ducă la îndeplinire întreg programul, așa cum le-a promis românilor”.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...