Mihai Chirica, primarul Iașului. Foto: Inquam Photos / Liviu Chirică
03/02/2017
Vicepreședintele PSD Mihai Chirica: "În cursul serii trecute, o organizație întreagă a vrut să părăsească PSD"
Decizia Guvernului Grindeanu de a adopta controversata Ordonanță de Urgență nr. 13 a stârnit nu doar o revoltă populară, ci și tensiuni în interiorul PSD.
Acestea nu se manifestă prin scandări în piața publică, ci se consumă mai mult în spatele ușilor închise. Nemulțumirile sunt similare cu cele ale protestatarilor: lipsa de dialog, lipsa de principii și „dictatura”.
PressOne a stat de vorbă cu trei membri importanţi ai PSD care nu sunt de acord cu liderii partidului, precum şi cu un secretar de stat care a demisionat în urma adoptării Ordonanţei nr. 13.
*
Chirica: „Ordonanţa a umbrit toate măsurile bune”
Unul dintre nemulțumiți este vicepreședintele PSD Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. El critică strategia și retorica partidului, deoarece „au scos oamenii în stradă, inclusiv pe votanții noștri”.
„În cursul serii trecute (se referă la seara de joi, 2 februarie – n.r.), o organizație întreagă a vrut să părăsească PSD, total nemulțumită de această abordare.
I-am rugat să-și păstreze cumpătul, pentru că este nevoie să ne reașezăm, să judecăm drept și să abordăm o soluție care să readucă echitatea morală pentru toți românii”, a declarat Mihai Chirica pentru PressOne.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
El a negat că PSD ar pune la cale contramanifestații. Acum, Chirica susține că Ordonanțele privind modificarea codurilor penale trebuie abrogate și cere demisia ministrului Justiției, Florin Iordache.
„Nu am văzut pe nicăieri că acest domn ministru Iordache, coleg de partid cu mine, ar fi propus Guvernului și altă soluție decât cea a Ordonanței de Urgență. Deci trebuie să-și asume.
Povestea cu Ordonanța a umbrit toate măsurile bune pe care le-a luat acest guvern până acum. Nu poți răsturna consecința unor alegeri favorabile, cu un plan de guvernare bun, din cauza unei chestiuni total corigibile. E simplu, Grindeanu rămâne premier, abrogă Ordonanța și face proiect de lege pentru dezbatere în Parlament. E foarte simplu”, consideră Mihai Chirica.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Aurelia Cristea: „În PSD e dictatură”
Aurelia Cristea, fost deputat şi ministru pentru Dialog Social în Guvernul Ponta, este unul dintre membrii PSD care și-au anunțat demisia din partid.
„Nu pot acorda girul meu, chiar din calitatea de membru, unui grup infracțional aflat vremelnic în fruntea PSD și, din păcate, al țării”, a scris ea pe Facebook.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Comunicare publicăAurelia Cristea, membru PSD Septembrie 1996 – 01 Februarie 2017, fost parlamentar PSD legislatura…
Geplaatst door Aurelia Cristea op Woensdag 1 februari 2017
*
Aurelia Cristea a mărturisit că, după 20 de ani în PSD, și-a pierdut speranța că poate contribui din interior la reformarea acestui partid.
„În PSD nu există un cadru firesc de dezbateri, să poți să ai o opinie diferită de cea a șefului de partid. Să faci asta înseamnă să fii tras pe linie moartă sau să pleci”, a declarat, pentru PressOne, Aurelia Cristea, inițiatoarea Legii antifumat.
Ea spune că situația s-a agravat după alegerea lui Liviu Dragnea în funcția de președinte al PSD. Acesta ar fi instaurat o „dictatură” pe care Aurelia Cristea spune că n-a văzut-o nici pe vremea lui Năstase.
„În 2013, când s-a încercat modificarea codurilor penale, am fost printre puținii care au luat atitudine față de modul în care s-a încercat modificarea lor, fără niciun raport al Comisiei juridice, fără nicio explicație. Totul s-a făcut la fel, peste noapte.
Dar atunci măcar am putut să-mi exprim dezaprobarea, cu toate că au fost colegi care au propus excluderea mea.”
Aurelia Cristea a povestit că s-a opus inclusiv candidaturii lui Liviu Dragnea, din cauza condamnării sale definitive, însă a fost aruncată de colegii de partid într-un con de umbră.
„Eticheta mea era deja pusă. Dacă cineva avea o întrebare sau spunea că nu ar fi în regulă, i se reproșa că are principii ca Aurelia Cristea. Era o desconsiderare generală”, a mai declarat ea pentru PressOne.
Ciprian Necula: „În PSD, deciziile sunt deja luate”
Sociologul Ciprian Necula, fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene și la Ministerul Muncii în Guvernul Ponta, și-a depus joi, 2 februarie, demisia din PSD.
Intrase în partid în urmă cu trei luni. Acum e dezamăgit atât de adoptarea Ordonanțelor fără dezbatere parlamentară, cât și de dinamica din interiorul partidului.
„Eu sunt activist al drepturilor omului, am fost 15 ani în stradă la manifestații. Asta înseamnă că nu-mi doresc să existe privilegiați în România de niciun fel.
Dacă ai fost ales, nu înseamnă că nu mai asculți ce spun oamenii. Nu-ți acordă nimeni niciun drept divin ca să nu mai asculți de oamenii care te-au votat.
M-am simțit captiv în PSD pentru că nici măcar nu poți dezbate o măsură. Deciziile sunt deja luate.”
Necula consideră că protestele din ultimele zile sunt o consecință normală a maturizării democrației românești.
„Avem un contract social care înseamnă că îmi deleg libertățile mele către un stat care îmi administrează viața publică. Când nu e OK ce face, semnalez asta, iar o metodă foarte bună este protestul de stradă.
România s-a schimbat, trece la o altă fază a democrației, de la cea minimalistă – o dată la 4 ani, la cea participativă.
Noi suntem acum într-o fază reactivă. Oamenii reacționează la deciziile politice și devin astfel parte din proces, nu mai sunt străini de ce se întâmplă la guvernare.
Faza participativă este când oamenii au și inițiative, când contribuția lor devine proactivă. Ne aflăm într-un proces firesc de democratizare”, a declarat Necula pentru PressOne.
Daniel Şandru: „Comportamente banditești”
Lista demisionarilor din ultimele zile a fost deschisă de universitarul ieşean Daniel Șandru, care conducea, cu funcţie de secretar de stat, Departamentul Centenar din cadrul Guvernului – însărcinat să organizeze aniversarea Marii Uniri.
Șandru, care nu este membru al PSD, a mărturisit pentru PressOne că demisia sa a fost una de onoare.
Geplaatst door Daniel Șandru op Woensdag 1 februari 2017
„În pofida faptului că am construit această instituție de la zero și că, în aparență, aniversarea centenarului nu ar fi avut nicio legătură cu activitatea de guvernare, principiile în care cred, cele ale statului de drept, m-au determinat să recurg la un gest de normalitate. Sper doar ca acest proiect să nu se transforme într-un soi de Cântarea României.”
După Şandru, au demisionat şi cei patru consilieri ai săi.
El consideră că demnitarii care rămân în funcții își asumă tacit măsurile Guvernului.
„Cred că cei care dețin funcție de demnitate publică, specialiști sau membri de partid, ar trebui să reflecteze și să se gândească bine dacă se vor mai putea privi în oglindă când dau gir unor astfel de comportamente banditești.
Este o tăcere vinovată a acestor persoane.”
Demisii
Au mai demisionat în ultimele zile, din cauza Ordonanţelor:
– Florin Jianu (nu era membru PSD), ministru pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Grindeanu;
– Valentin Cristian Lupșa, secretar general al PSD Reșița;
– Mihai Gore, consilier județean PSD în Ialomița;
– Vladimir Petruț, membru al PSD, a demisionat din funcția de primar al orașului Cavnic (județul Maramureș);
– Ovidiu Mălăncrăvean, primarul orașului Sighișoara, și-a dat demisia din PSD.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this