REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Florian Bodog, în prezent senator PSD, a fost ministru al Sănătății în guvernele Grindeanu și Tudose. Foto: Lucian Muntean

Verdict oficial: CNATDCU îi retrage titlul de doctor fostului ministru al Sănătății

Fostul ministru al Sănătății Florian Bodog rămâne în mod oficial fără titlul de doctor în Management după ce Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că și-a plagiat teza de doctorat.

Consiliul General al CNATDCU a validat  rezoluția de retragere a titlului științific de doctor în Management deținut de Bodog în unanimitate, cu 37 de voturi „pentru” din totalul celor 37 de membri  prezenți.

Decizia CNATDCU a fost dată în ultima ședință, care a avut loc în data de 18 iulie. 

Florian Bodog, care este membru PSD, este ultimul politician important care primește în mod oficial verdict de plagiat din partea CNATDCU, după Gabriel Oprea sau Victor Ponta.

Dezvăluirea despre teza de doctorat a fostului ministru al Sănătății, intitulată „Managementul și marketingul unităților sanitare”, a fost făcută de PressOne în exclusivitate în urmă cu un an și nouă luni, în octombrie 2017.

O primă decizie de plagiat a fost dată pe această lucrarea științifică cu exact un an înainte de verdictul CNATDCU, pe 18 iulie 2018, de către Comisia de Etică a Universității de Vest (UVT) din Timișoara, acolo unde Bodog a obținut titlul științific de doctor.

Florian Bodog este în prezent senator PSD, iar în trecut a fost, concomitent, secretar de stat în Ministerul Sănătății, senator, profesor universitar şi decan.

Acesta mai deține un titlu de doctor în Științe Medicale, obținut în anul 2001 la Universitatea din Oradea. 

***

În dezvăluirea publicată de PressOne pe 18 octombrie 2017 arătam că Florian Dorel Bodog, ministru al Sănătății în funcție la acel moment, a plagiat 147 dintre cele 232 de pagini ale tezei sale de doctorat în Management, intitulată „Managementul și marketingul unităților sanitare” şi susținută în 2008 la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT). 

Trei cărți.

Doar de atât a avut nevoie Florian Bodog pentru a încropi cea mai mare parte a tezei sale de doctorat în Management, susținută în 2008 la Universitatea de Vest din Timișoara.

Una dintre aceste cărți este semnată de conferențiarul universitar Lucia Daina, subordonată și colegă a lui Bodog atât la Facultatea de Medicină unde el a fost decan, cât și la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea, pe care Bodog l-a condus ca manager. Lucia Daina era și atunci, este și în prezent directorul medical al acestui Spital.

O altă carte a fost scrisă de profesorul universitar Petru Armean, decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală de la Universitatea de Medicină (UMF) „Carol Davila” din București, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și actual consilier personal al lui Florian Bodog.

Armean a fost şi membru în comisia de abilitare care în 2013 i-a acordat lui Bodog dreptul de a coordona doctorate.

Fostul ministru al Sănătății a urmat studiile doctorale în Management la Universitatea din Oradea, însă teza de doctorat şi-a susținut-o la UVT, după cum ne-au declarat surse din această universitate.

Primul conducător de doctorat i-a fost profesorul Mihai C. Demetrescu, de la Universitatea din Oradea, care a murit însă în 2001. Coordonatorul care l-a preluat pentru a putea finaliza studiile este profesorul universitar Gheorghe Ionescu, de la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul UVT.

Aceeași decizie dată de Comisia de Etică a UVT

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Decizia CNATDCU confirmă hotărârea dată exact acum un an de zile de către Comisia de Etică a UVT, care a constatat că fostul ministru a plagiat o treime din teza sa de doctorat. Decizia a fost luată cu 7 voturi pentru, niciun vot împotrivă și nicio abținere. 

Comisia de Etică a UVT a analizat lucrarea în urma a două sesizări, una făcută chiar de către CNATDCU.

Conform propriei proceduri de analiză a suspiciunilor de plagiat, CNATDCU trebuie să ceară un punct de vedere din partea Comisiei de Etică a universității unde a fost susținută lucrarea de doctorat.

Procedura de verificare a tezei intitulate „Managementul și marketingul unităților sanitare” a presupus, mai întâi, stabilirea unei comisii de experți în Management, domeniul lucrării științifice. 

Verdictul Comisiei de Etică a UVT a fost cât se poate de clar: 36% din teza fostului ministru „nu respectă standardele de calitate actuale și etica profesională în modul de elaborare și redactare a tezelor de doctorat”.

Comisia a mai stabilit că 2.988 rânduri, dintre cele 8.190 ale tezei, „reprezintă text similar cu cel al altor cărți, fără intervenții consistente din partea autorului tezei, fără a fi evidente poziții critice ale acestuia față de conținutul și structura ideilor din textul-sursă”.

Ceea ce, potrivit membrilor Comisiei, „indică fie o necunoaștere a regulilor valabile oricând și oriunde în cercetarea academică, fie o ignorare a lor. În ambele cazuri, practica este condamnabilă”.

De asemenea, experții de la UVT au mai constatat:

Comisia UVT a decis că sunt 272 de rânduri plagiate în capitolul I, 1.234 de rânduri plagiate în capitolul II, 1.174 de rânduri plagiate în capitolul III și 308 rânduri plagiate în capitolul V.

În final, Universitatea de Vest din Timișoara a înaintat CNATDCU o adresă prin care s-a cerut retragerea titlului de doctor al lui Florian Bodog.

Titluri academice sub semnul întrebării

Florian Bodog și-a început cariera universitară în forță. În 1997, anul în care a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, s-a înscris la primul doctorat, în Științe Medicale, susţinut la Universitatea din Oradea, dar și la specializarea în chirurgie plastică de la Universitatea de Medicină din Timișoara.

În 1999, în paralel cu primul doctorat, s-a apucat şi de al doilea, în Management, tot la Universitatea din Oradea, așa cum remarca publicația locală Bihoreanul.

Bihoreanul a scris, în 2016, mai multe articole despre celălalt doctorat al lui Bodog – cel în Științe Medicale – și despre felul în care și-a obținut titlul de profesor. Bodog era pe-atunci, simultan, decan al Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea și senator PSD.

Primul titlu de doctor, în Științe Medicale, l-a obținut în 2001, iar pe cel de-al doilea în 2008.

Întreaga carieră academică a lui Florian Bodog a fost pusă sub semnul întrebării în mai multe investigații ale presei locale din Oradea, în care jurnaliștii au arătat că el a devenit în mod ilegal atât profesor universitar, cât şi conducător de doctorate.

În urma investigaţiilor publicate de Bihoreanul, care au arătat că actualul ministru al Sănătăţii nu a îndeplinit criteriile pentru a fi abilitat, CNATDCU i-a retras anul trecut calitatea de conducător de doctorate. Ordinul prin care decizia a devenit definitivă a fost semnat de ministrul de atunci al Educaţiei, Mircea Dumitru, în data de 18 octombrie 2016.

Bodog a contestat ordinul în instanță, obținând o hotărâre de anulare din partea Curții de Apel Oradea în data de 25 septembrie 2017. Hotărârea a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar primul termen de judecată va avea loc în martie 2020. 

***

Titlul de doctor în Management obținut în 2008 a dispărut deja din bio-ul oficial al lui Bodog de pe site-ul Senatului – deși CV-ul nu a mai fost reactualizat cu nicio informație ulterioară lui 2012, anul în care acesta a devenit senator PSD de Bihor.

În CV-ul lui Florian Bodog pe site-ul Ministerului Sănătății figurează, încă, ambele doctorate.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios