10 august 2018, imagine din Piața Victoriei Foto: Lucian Munteanu
10 august 2018, imagine din Piața Victoriei Foto: Lucian Munteanu
05/09/2018
"Vandalizarea" de la Antipa este o "avarie" la un gard de sârmă. Ordinul de intervenție în forță a fost clasificat
La aproape o lună de la protestul diasporei, majoritatea informațiilor oficiale legate de intervenția jandarmilor au fost clasificate.
Am solicitat Jandarmeriei române, în baza Legii 544, mai multe detalii privind intervenția în forță din 10 august. Ni s-a răspuns, oficial, că majoritatea nu pot fi făcute publice.
Am solicitat inclusiv Muzeului Antipa să precizeze dacă a înregistrat în acea noapte acte de vandalism – dacă vă amintiți, vandalizarea de la Antipa a fost una dintre justificările intervenției cu tunul de apă în manifestanți.
După 20 de zile, Muzeul a transmis un răspuns oficial de patru rânduri, în care arată că în timpul protestului a fost „avariat” un gard de sârmă exterior.
*
Jandarmeria română nu a întocmit un protocol de intervenție pentru protestul din 10 august, așa cum s-a întâmplat la toate celelalte mișcări de stradă. Și așa cum se întâmplă, de pildă, în cazul unor concerte sau a altor evenimente cu afluență mare de public.
Acel protocol ar fi trebuit să stabilească procedurile de intervenție ale jandarmilor pe durata întregului protest, în funcție de gravitatea evenimentelor cu care se confruntau.
„În acțiunile specifice de menținere și restabilire a ordinii publice la acțiunea de protest desfășurată în Piața Victoriei, în data de 10 august a.c. au fost angrenați jandarmi din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, precum și de la Grupările de Jandarmi Mobile Constanța, Craiova și Bacău. Aproximativ 40 dintre aceștia au făcut parte din structura de dialog.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
La nivelul Jandarmeriei Române nu a fost întocmit un protocol de intevenție cu prilejul manifestației de protest din data de 10.08.a.c.„, se arată într-un răspuns primit de PressOne.
Ca atare, intervenția în forță și dispersarea manifestanților a fost decisă de către comandantul operațiunii. Asta arată un alt răspuns primit de la Jandarmerie:
„Ordinul de intervenție în forță a fost întocmit de către comandantul acţiunii şi aprobat de către prefectul municipiului București„.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Doar că nu vom afla prea curând informațiile conținute de acesta, pentru că, imediat după ce a fost întocmit, acest Ordin a fost și secretizat.
„Referitor la transmiterea unei copii a documentului, vă comunicăm faptul că acesta este clasificat, iar în conformitate cu articolul 12, alin. 1, lit. a, din Legea 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor informațiile din domeniul apărării naţionale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informaţiilor clasificate, potrivit legii”
Directorul General al Direcției Generale Jandarmerie Mobilă, București
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Tot informații clasificate au devenit și numărul tuturor jandarmilor care au participat la intervenție, precum și cantitățile de gaze folosite împotriva manifestanților.
În noaptea protestului, mai multe televiziuni au difuzat informația că s-a solicitat prin apel la 112 intervenția jandarmilor la Muzeul Antipa, din cauza unor presupuși protestatari care ar fi vandalizat proprietatea Muzeului.
Am solicitat, în baza Legii 544, să ni se precizeze ce proprietăți au fost afectate și la cât a estimat Muzeul pierderea.
După 20 de zile, am primit un răspuns aproape umoristic:
„În data de 10 august, în timpul protestului din Piața Victoriei, a fost avariat gardul instituției, iar valoarea reparațiilor urmează să fie stabilită ulterior.
În noaptea de 10 august a fost apelat numărul de urgență 112 de la un telefon mobil situat în afara incintei Muzeului Național de Istorie Naturală„.
Pentru conformitate, acesta este gardul ?
În urma intervenției violente a jandarmilor, în noaptea de 10 august, peste 600 de persoane au depus plângeri penale. În prezent, intervenția jandarmilor face obiectul unui dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this