10 august 2018, imagine din Piața Victoriei Foto: Lucian Munteanu

"Vandalizarea" de la Antipa este o "avarie" la un gard de sârmă. Ordinul de intervenție în forță a fost clasificat

La aproape o lună de la protestul diasporei, majoritatea informațiilor oficiale legate de intervenția jandarmilor au fost clasificate.

Am solicitat Jandarmeriei române, în baza Legii 544, mai multe detalii privind intervenția în forță din 10 august. Ni s-a răspuns, oficial, că majoritatea nu pot fi făcute publice.

Am solicitat inclusiv Muzeului Antipa să precizeze dacă a înregistrat în acea noapte acte de vandalism – dacă vă amintiți, vandalizarea de la Antipa a fost una dintre justificările intervenției cu tunul de apă în manifestanți.

După 20 de zile, Muzeul a transmis un răspuns oficial de patru rânduri, în care arată că în timpul protestului a fost „avariat” un gard de sârmă exterior.

*

Jandarmeria română nu a întocmit un protocol de intervenție pentru protestul din 10 august, așa cum s-a întâmplat la toate celelalte mișcări de stradă. Și așa cum se întâmplă, de pildă, în cazul unor concerte sau a altor evenimente cu afluență mare de public.

Acel protocol ar fi trebuit să stabilească procedurile de intervenție ale jandarmilor pe durata întregului protest, în funcție de gravitatea evenimentelor cu care se confruntau.

În acțiunile specifice de menținere și restabilire a ordinii publice la acțiunea de protest desfășurată în Piața Victoriei, în data de 10 august a.c. au fost angrenați jandarmi din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, precum și de la Grupările de Jandarmi Mobile Constanța, Craiova și Bacău. Aproximativ 40 dintre aceștia au făcut parte din structura de dialog.

La nivelul Jandarmeriei Române nu a fost întocmit un protocol de intevenție cu prilejul manifestației de protest din data de 10.08.a.c.„, se arată într-un răspuns primit de PressOne.

Ca atare, intervenția în forță și dispersarea manifestanților a fost decisă de către comandantul operațiunii. Asta arată un alt răspuns primit de la Jandarmerie:

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Ordinul de intervenție în forță a fost întocmit de către comandantul acţiunii şi aprobat de către prefectul municipiului București„.

Doar că nu vom afla prea curând informațiile conținute de acesta, pentru că, imediat după ce a fost întocmit, acest Ordin a fost și secretizat.

„Referitor la transmiterea unei copii a documentului, vă comunicăm faptul că acesta este clasificat, iar în conformitate cu articolul 12, alin. 1, lit. a, din Legea 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor informațiile din domeniul apărării naţionale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informaţiilor clasificate, potrivit legii”

Directorul General al Direcției Generale Jandarmerie Mobilă, București

Tot informații clasificate au devenit și numărul tuturor jandarmilor care au participat la intervenție, precum și cantitățile de gaze folosite împotriva manifestanților.

În noaptea protestului, mai multe televiziuni au difuzat informația că s-a solicitat prin apel la 112 intervenția jandarmilor la Muzeul Antipa, din cauza unor presupuși protestatari care ar fi vandalizat proprietatea Muzeului.

Am solicitat, în baza Legii 544, să ni se precizeze ce proprietăți au fost afectate și la cât a estimat Muzeul pierderea.

După 20 de zile, am primit un răspuns aproape umoristic:

În data de 10 august, în timpul protestului din Piața Victoriei, a fost avariat gardul instituției, iar valoarea reparațiilor urmează să fie stabilită ulterior.

În noaptea de 10 august a fost apelat numărul de urgență 112 de la un telefon mobil situat în afara incintei Muzeului Național de Istorie Naturală„.

Pentru conformitate, acesta este gardul ?

În urma intervenției violente a jandarmilor, în noaptea de 10 august, peste 600 de persoane au depus plângeri penale. În prezent, intervenția jandarmilor face obiectul unui dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...