Uniunea Scriitorilor, condusă de Nicolae Manolescu, a exclus într-un an 17 autori. Foto: Lucian Muntean
Uniunea Scriitorilor, condusă de Nicolae Manolescu, a exclus într-un an 17 autori. Foto: Lucian Muntean
13/01/2017
Uniunea și dezbinarea scriitorilor din România
Șase scriitori, în frunte cu romancierul Radu Aldulescu, au fost excluși miercuri, 11 ianuarie din Uniunea Scriitorilor din România, după ce au participat la o adunare generală în care l-au ales drept lider pe prozatorul Cristian Teodorescu. În total, 17 scriitori au fost dați afară din Uniune în ultimul an.
Președintele Uniunii, Nicolae Manolescu, spune că autorii sancționați au încălcat Statutul și, dacă va fi cazul, va face plângere penală.
În replică, Aldulescu și Teodorescu îl acuză pe Manolescu de ilegalități și de lipsă de transparență. Tot ei spun că Manolescu ar fi modificat abuziv Statutul, eliminând prevederea care impunea o limită numărului de mandate ale președintelui.
„Au modificat Statutul USR astfel încât domnul Manolescu să poată fi ales și pe viață”, a spus Teodorescu pentru PressOne.
Aldulescu: La baza deciziei a stat o poză postată pe Facebook
Ultima rundă de excluderi din Uniunea Scriitorilor a devenit subiect de scandal după ce un comunicat al instituției a confirmat miercuri, 11 ianuarie zvonurile apărute în lumea literară.
Alți 6 scriitori au fost dați afară fără prea multe explicații și fără dreptul de a se apăra, după o ședință a conducerii prezidată de Nicolae Manolescu și de Varujan Vosganian. „Alți” 6 pentru că, în urmă cu câteva luni, 11 scriitori au fost, de asemenea, excluși în bloc. Comunicatul anunța:
„Consiliul U.S.R. a votat, în unanimitate, invalidarea pretinsei «Adunări Generale» desfășurate nestatutar în data de 07.01.2017, precum și invalidarea, printr-o Decizie, a tuturor pretinselor hotărâri adoptate în cadrul «Adunări Generale» nestatutare din 07.01.2017.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În urma raportului prezentat de Comisia de Monitorizare, Suspendare și Excludere, întrunită în temeiul art. 3 din Regulamentul C.M.S.E., Consiliul Uniunii Scriitorilor din România a votat în unanimitate excluderea din U.S.R. a următorilor 6 membri (pentru încălcarea art. 16 și următoarele din cap. 5 din Statutul U.S.R.): Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig”.
Motivul invocat a fost participarea scriitorilor la o adunare în urma căreia și-au ales un alt președinte, în persoana lui Cristian Teodorescu, încălcând astfel Statutul.
Radu Aldulescu spune că decizia de excludere din USR a fost luată de Comisia de Monitorizare, Suspendare și Excludere pe baza unei poze.
Istoricul Mădălin Hodor: În 1989 a avut loc o diversiune militară executată de "armata secretă" a Partidului
Conspirațiile Revoluției: "turiștii sovietici" sau "Ceaușescu, vinovat pentru tot". Dar Securitatea?
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
„La data de 7 ianuarie, a avut loc o adunare generală a Uniunii Scriitorilor. După această adunare generală s-a făcut o poză cu participanții și poza a fost publicată pe Facebook, pe rețelele sociale, în sfârșit.
Mulți au fost delegați, iar în poză au apărut doar cei prezenți. În urma acestei postări, au convocat Consiliul Uniunii – nu știu care sunt formalitățile lor, dar sunt vreo 20 sau 30 de șefi de filială care, la comanda lui Manolescu, votează în unanimitate ce propune el – de data asta, excluderea unor oameni care erau acolo. S-au ghidat după poza aia.
Inițial a fost o informație neoficială, ca să zic așa, dar cineva a aflat și a dat publicității și, imediat după ce s-a făcut publică această chestie, ei au dat un comunicat oficial”, povestește, pentru PressOne, Radu Aldulescu.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Un alt scriitor exclus, Mugur Grosu, a comentat pe Facebook:
„Dacă nu mă înşală memoria, sunt membru al Uniunii Scriitorilor din 2008. Dar, până recent, habar n-aveam că în organizaţia noastră există o Comisie de Monitorizare, Suspendare şi Excludere. Monitorizare mai înţeleg – să fim urmăriţi de colegii de breaslă, comentaţi, criticaţi şi, după caz, premiaţi”.
Scrisoare deschisă pentru Aldulescu
La scurt timp după anunțul excluderii lui Radu Aldulescu, scriitorii Dan Lungu și Radu Vancu au dat publicității o scrisoare deschisă în care contestă această decizie și cer demisia forului care a votat-o în unanimitate:
„Este regretabil și revoltător când niște creatori monitorizează, suspendă și exclud alți creatori din singura Uniune de creație de profil din România.
Printre cei excluși se află și scriitorul Radu Aldulescu, autor a 12 romane de mare succes, laureat al celor mai importante premii pentru literatură din România, tradus și citit în limbi de circulație internațională.
Indiferent cât de incomod ar putea fi un scriitor precum Radu Aldulescu ca persoană, Uniunea Scriitorilor ar trebui să fie cel dintâi garant al respectării libertății de expresie, condiție esențială a oricărui act de creație.
Solicităm Conducerii Uniunii Scriitorilor din România revocarea acestor excluderi abuzive, precum și demisia în bloc a membrilor acestui Consiliu care, spre dezonoarea lui, a votat «în unanimitate»”.
De unde a plecat scandalul
În martie 2016, Uniunea Scriitorilor a exclus 11 membri din rândurile sale: Florin Iaru, Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Cosmin Perța, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius și Daniel Vorona.
Motivul a fost similar cu cel invocat acum: convocarea unei adunări generale și alegerea unei noi conduceri, în numele Uniunii.
„Prin comunicatele remise presei, s-a folosit abuziv și nelegal sigla U.S.R., uzurpându-se calităţile oficiale ale persoanelor alese legal şi statutar în funcţiile de conducere”, a fost explicată la acea vreme excluderea celor 11.
Cu un an înainte, izbucnise în USR un alt scandal, după ce criticii literari Eugen Simon și Nicolae Breban au fost suspendați pe baza unor observații ale aceleiași Comisii de Monitorizare.
Problemele au început în 2013, când Nicolae Manolescu a fost ales, pentru a treia oară, în funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor. Pentru ca Manolescu să devină din nou președinte a fost nevoie de modificarea Statutului.
Modificările operate în 2013 la Statutul Uniunii Scriitorilor sunt cel puțin interesante. Să le luăm pe rând.
1. Procesul de alegere a președintelui Uniunii s-a descentralizat. În locul unei adunări organizate la nivel național, s-a decis organizarea unor adunări locale.
În plus, s-a eliminat cvorumul: așadar, nu există un număr minim de membri care trebuie să fie prezenți pentru ca votul să fie validat. Manolescu spunea, în 2013, că „se elimină astfel o veche şi stăruitoare dificultate şi anume reconvocarea multor sesiuni de alegeri din pricina participării fatalmente reduse mai ales în filialele cu peste 200 de membri”.
Altfel spus, legea internă a Uniunii Scriitorilor s-a modificat astfel încât să nu permită decât alegeri într-un tur.
2. Dacă Statutul precedent prevedea că un președinte al USR nu poate avea mai mult de două mandate, cel de acum nu impune nicio limită. Practic, dacă Statutul nu s-ar fi modificat în 2013, Manolescu nu ar fi avut dreptul la un nou mandat.
3. Înainte de modificarea din 2013, un membru al Uniunii Scriitorilor putea fi exclus doar dacă era găsit vinovat de fapte penale sau de „prejudicii grave aduse USR”.
În 2013, s-a introdus și excluderea motivată de „prejudiciile de imagine” aduse instituției. Manolescu motiva astfel decizia, într-un text publicat pe site-ul România literară.
„A biruit ideea că nu de un caracter represiv e vorba, ci de o măsură firească de prezervare a unor raporturi civilizate înăuntrul breslei oamenilor de cuvânt (la propriu, ca şi la figurat!).
E util să precizez că prejudiciile cu pricina privesc USR ca instituţie, nu persoane, nici măcar conducerea în funcţie. (De altfel, în timpul din urmă, când colegi ai mei din conducere sau eu însumi am fost ţinta unor urâte atacuri, majoritatea având la origine, scriitori, unii foşti sau actuali membri ai USR, n-am răspuns decât dacă era în joc USR, şi nu noi ca persoane.)”, scria Nicolae Manolescu.
Cristian Teodorescu: „Eu sunt președintele Uniunii Scriitorilor”
Prozatorul și publicistul Cristian Teodorescu susține acum că el este, de fapt, președintele Uniunii.
„Sunt președintele Uniunii Scriitorilor ales printr-o adunare generală la începutul anului trecut și reconfirmat anul acesta la 7 ianuarie.
Există o lege din 2000 (Ordonanța 26/2000 – n.r.) care reglementează funcționarea fundațiilor și asociațiilor. Legea spune că orice asociație și fundație trebuie să aibă adunare generală cel puțin o dată pe an.
Domnul Manolescu și cei care îl sfătuiesc consideră că legea nu se aplică Uniunii Scriitorilor, de parcă USR ar trăi pe Lună, și afirmă că adunările generale ale USR se fac la patru ani.
Ce încercăm noi să facem e să aducem USR în legalitate, fiindcă, altminteri, ea poate fi desființată la cererea oricărui cetățean care se adresează tribunalului”, declară, pentru PressOne, Cristian Teodorescu.
„Ceaușescu, pe vremea
totalitarismului său,
nu și-a permis să dea afară
atâția scriitori
câți și-a permis Manolescu.”
(Cristian Teodorescu – scriitor)
Manolescu: „E vorba de niște farsori”
Nicolae Manolescu ia în derâdere demersul scriitorilor pe care i-a exclus. Totuși, amenință cu plângere penală și avertizează că, din punct de vedere legal, dreptatea e de partea lui.
„Sunt sentințe judecătorești care le interzic acestor domni să se prevaleze de drepturi pe care nu le au. Sunt sentințe care le interzic să se folosească de USR ca de o trambulină.
Era normal ca niște oameni care și-au pus semnătura pe un text fals în numele USR cu adresă, cod IBAN, texte din care reiese că ei sunt conducătorii acestei uniuni, aleși legal – ei fiind în număr de 16 cu toții, iar Uniunea având 2.600 de membri –, era firesc să nu mai poată face parte din organizație.
Până una-alta, tribunalul i-a interzis domnului Teodorescu să se considere președintele USR. Cine l-a ales pe el?
Sunt prea bătrân și am trăit prea multe în lumea literară ca să mă mire că există oameni care își iau fantasmagoriile în serios. Nu au măsura lucrurilor, e vorba de o instituție care are o sută și ceva de ani, o filială care are un Statut înscris la judecătorie, care a făcut alegerile prin adunare generală și care este contestată – de cine și de ce? Cine le dă acest drept? E vorba de niște farsori.
Avem 16 procese – nu noi i-am dat în judecată – care sunt de un an de zile. Trei au avut sentință definitivă. Nu au câștigat nimic. Asta nu îi împiedică să iasă cu declarații că au câștigat.
O să intre în penal, că m-am săturat. Le cerem și banii înapoi. Toți cei 17 – i-am exclus întâi pe cei care s-au ales și apoi pe cei care au recidivat. Pe cei care nu au recidivat nu i-am exclus. E de un ridicol absolut chestia! E clar că e un fenomen patologic aici”, declară Nicolae Manolescu pentru PressOne.
„O să intre în penal,
că m-am săturat.
Le cerem și banii înapoi.”
(Nicolae Manolescu – scriitor)
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this