Cei doi cai sculptați în lemn de tei sunt simbolul muzeului din Chantilly. Au fost creați de Dentzel și Müller, în 1909, la Philadelphia, SUA. Fotografii: Lucian Muntean
Cei doi cai sculptați în lemn de tei sunt simbolul muzeului din Chantilly. Au fost creați de Dentzel și Müller, în 1909, la Philadelphia, SUA. Fotografii: Lucian Muntean
09/11/2017
Un palat pentru un cal
Domeniul de la Chantilly, situat la 55 de kilometri nord de Paris, se conturează într-o zi de toamnă târzie sub o pătură de nori plumburii. Vaste peluze și un luciu de apă înconjoară ceea ce pare a fi un palat. Pe câmp este hipodromul, iar clădirile dimprejur găzduiesc cele mai impunătoare grajduri din Europa.
Les grandes écuries (marile grajduri) au fost construite de arhitectul Jean Aubert la cererea ducelui Louis-Henri de Bourbon, prinț de Condé (1692-1740), și sunt o adevărată capodoperă a arhitecturii secolului al XVIII-lea.
Pe lângă curse de cai, aici se organizează demonstrații de măiestrie ecvestră, oferite de școala de dresaj de la Chantilly. Tot aici au loc periodic spectacole de teatru – comedii muzicale în care, pe lângă actori, protagoniștii sunt cai de rasă special antrenați.
Surpriza constă însă în colecția inedită din muzeul dedicat calului. Musée du Cheval a fost inaugurat în 2013 și are 15 încăperi în clădirea din vecinătatea manejului, unde caii se pregătesc de spectacol.
Muzeul e conceput într-un mod cât se poate de modern, cu proiecții video sau aplicații pentru smartphone. Exponatele sunt veritabile opere de artă sau unicate provenite din colecții private, păstrate de generații.
În vitrine evidențiate de lumina spoturilor pot fi văzute machete care reproduc în detaliu tipurile de trăsuri, calești și diligențe din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.
Aranjate ca pentru paradă stau miniaturile cavaleriei din armata lui Napoleon. Obrajii micilor vizitatori fascinați de soldăței se lipesc de sticla rece și nu se desprind până la aburirea completă a vitrinei. ?
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Remarcabil conservate sunt și jucăriile care au aparținut unor copii din familii nobiliare. Căluți cu roți parcă așteaptă și acum, după secole, să fie încălecați.
O galerie foto cu machete și cu jucării:
Strânsa relație dintre om și cal s-a estompat în ultimul secol. Calul asigura în mare parte transportul terestru și muncile câmpului, fiind cât se poate de prezent în viața omului.
Munca patriotică voluntară... obligatorie
Prestația voluntară în vremea comunismului românesc purta denumirea înălțătoare de "muncă patriotică". Pe acea vreme, orice formă de voluntariat era de fapt obligatorie, bineînțeles din rațiuni patriotice. La fel de înălțătoare s-a dovedit a fi chemarea tovarășei educatoare când ne-a dus în parc să culegem castane: "Dragi copii, munca voastră e foarte importantă. O să culegeți castane din care se fac medicamente. Iar ele vor vindeca oameni."
Ce faci în weekendul 17-19 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târg de viniluri în București, castele vii în Cluj-Napoca, concert de blues în Timișoara și povești de pe Via Transilvanica în Iași. Tu ce faci în weekend?
Camarad pe câmpul de luptă, companion la partidele de vânătoare ori concurentul de bază la curse, calul și-a câștigat un loc special în toate culturile.
Vizitând muzeul de la Chantilly, ai ocazia să te gândești la aceste ipostaze, în care calul este protagonist.
O galerie foto ce ilustrează relația dintre om și cal:
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Dintotdeauna au fost apreciați caii cei mai iuți și cei mai rezistenți. Exemplare din diferite rase au ajuns mari campioni de curse, ocazie cu care i-au îmbogățit atât pe proprietari, cât și pe cei care pariaseră pe ei.
Picturi și gravuri surprind momentele decisive ale unor curse istorice, unele desfășurate chiar pe hipodromul din vecinătate. La loc de cinste sunt expuse superbe trofee din cristal de Boemia sau ceasuri cu cronometru care au înregistrat recorduri de viteză.
O galerie foto cu exponate dedicate curselor de cai:
După o asemenea incursiune în istoria cailor, mirosul din curtea interioară și apoi de la grajduri îți pare atât de firesc că nicidecum nu mai strâmbi din nas.
Ajuns în sala cea mare, îți ocupi locul. În câteva clipe, în aplauzele tuturor, intră în arenă caii și actorii. Începe spectacolul!
O galerie foto cu manejul și cu sala de spectacole de la Chantilly:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this