Campionii și vicecampioanele de la Europenele de Șah pe echipe. Foto: Arhiva personală
Campionii și vicecampioanele de la Europenele de Șah pe echipe. Foto: Arhiva personală
01/08/2018
Un centenar de slugărnicie: ministrul Sportului, premiat înaintea unor campioni europeni
Reveniți un pic la fotografia de mai sus. Avem șase tineri care s-au aflat printre protagoniștii Campionatului European de Șah pentru echipe de juniori, desfășurat la jumătatea lunii iulie în Germania.
De la stânga la dreapta sunt antrenorul lotului − Petre Nad, Alessia Ciolacu (București), Miruna Lehaci (Iași), George Stoleriu (Iași), Victor Văsieșiu (Tîrgu-Mureș), Alex Banzea (București) și David Gavrilescu (Craiova).
La Bad Blankenburg, echipa națională de băieți a obținut aurul, după ce pornise ca a cincea favorită din totalul de 14 echipe, iar naționala de fete s-a clasat pe poziția a doua, deși era cotată cu șansa a 11-a din 15 echipe.
Băieții au depășit Austria și Germania în clasament, în timp ce Miruna și Alessia au terminat doar în spatele polonezelor, dar înaintea reprezentantelor țării gazdă.
Pentru performanțele lor, ei au primit din partea organizatorilor medalii și softuri de șah.
Ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran − cea care, acum câteva luni, și-a pus doi consilieri să sune într-o emisiune tv în care era invitată ca să-i laude realizările −, a tăiat o felie din succesul micilor șahiști:
„Sunt un model pentru generația lor și au confirmat valoarea României”.
Atunci să discutăm puțin despre cât valorizează România aceste modele.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Deplasarea în Germania s-a făcut cu două mașini, cea a antrenorului Petre Nad, cu plecare din Cluj, și cea a tatălui lui David Gavrilescu, care a pornit de la Craiova. Fiecare a dus trei copii.
George Stoleriu, de exemplu, a călătorit cu autocarul de acasă, din Iași, până la Tîrgu-Mureș, un drum de șase ore și ceva. A dormit la colegul său Victor Văsieșiu, pentru ca a doua zi dimineață să meargă la Cluj.
De acolo au făcut două zile până-n Germania, cu o oprire la un hotel din apropierea graniței ungaro-austriece. Federația nu și-a putut permite să le ia bilete de avion și a ales varianta de compromis.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Acum câteva zile, când am vorbit cu George Stoleriu, era într-un tren Iași-Oradea, pentru a participa la altă competiție − ce ironie! −, Campionatul European de șah rapid, blitz și dezlegări.
Plecase la 6 dimineața și spera să ajungă pe la ora 19.
A doua zi, 30 iulie, înainte de startul competiției de la Oradea, el și ceilalți membri ai echipei aveau să fie felicitați, într-o conferință de presă, de Cosmin Butuza, secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), de președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, și de șeful Federației Române de Șah, Sorin Iacoban.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În deschiderea conferinței, Iacoban a făcut sumarul: „Vor fi două paliere, promovarea Europeanului de șah rapid și premierea juniorilor care au participat la concursul din Germania”.
Pe primul palier s-au ridicat doar osanale reciproce între organizatori și secretarul de stat de la MTS.
„Sunt președinte al Federației din 2013, dar așa o colaborare bună cu Ministerul Tineretului și Sportului, de când e doamna Bran și domnul Cosmin Butuza, eu n-am avut. Le mulțumesc foarte, foarte frumos pentru că am simțit sprijinul.
Să știți că de obicei mergem și discutăm cu miniștrii, facem, dregem, dar după aia tre’ să mai dai vreo cinci telefoane ca să rezolvi. Nu: de data asta a fost o singură discuție foarte clară și aplicată și fermă. Mulțumesc încă o dată”, a spus Iacoban, ferm și clar.
Până să ajungă la copii, au continuat discursurile sforăitoare.
„Este anul Centenarului, avem 100 de ani de la Marea Unire și cred că trebuie să ne mândrim cu acest lucru, să arătăm și străinilor că suntem români, că ne mândrim cu Centenarul.
Să punem Centenarul pe tricoaiele noastre (!!! – n.r.), pe afișele noastre, pe tot ceea ce înseamnă!”, a declamat secretarul de stat Butuza.
Dovada:
Până la campionii europeni, a fost premiată ministresa Ioana Bran, în absență, cu o cupă din partea Federației, „ca să rămână în cabinetul ei și să-i aducă aminte de fiecare dată că are ceva bani de dat pentru juniorii care vor câștiga”.
Cu o cupă s-a ales și președintele CJ Bihor. Cea mai ușoară cupă câștigată, avea să mărturisească el.
De-abia apoi copiii au primit diplome și câte 500-600 de lei din partea Federației, plus promisiunea de la Minister a unei sume „consistente” drept premiu pentru performanța de la Europeanul pe echipe.
Puțin peste 1.700 de lei în cazul băieților, 1.500 de lei pentru fete.
Carierele acestor tineri se construiesc în mare măsură pe sumele pe care pot sau sunt dispuși să le cheltuiască părinții lor.
Toți sunt legitimați la cluburi de șah. Există câteva sute de cluburi în România, polarizate în marile orașe. De la cluburi, copiii primesc o indemnizație lunară.
Cu cât mai contribuie Federația se adună doar jumătate din bugetul anual necesar pentru deplasări la turnee și antrenamente.
De pildă, părinții craioveanului David Gavrilescu, care e liderul echipei de băieți, cheltuiau până acum circa 5.000 de euro pe an pentru ca fiul lor să progreseze.
David face șah de la 5 ani; în timpul școlii muncește individual cel puțin trei ore pe zi, iar în vacanțe, aproape dublu. La 15 ani, e un jucător remarcabil: mai are puțin și va obține titlul de maestru internațional. Se antrenează cu Costică Lupulescu, masa numărul 1 în echipa de seniori a României.
Cheltuielile vor crește însă din acest an, fiindcă David trebuie să participe la turnee din ce în ce mai puternice, pentru a-și testa abilitățile și a trece la un nivel superior.
Încheiem cu discursul acestui puști de 15 ani. Așa arată normalitatea:
„Sunt onorat că am putut să reprezint România. A fost o mare provocare pentru mine, fiindcă am întâlnit niște jucători foarte valoroși.
Mă bucur nespus că am reușit să facem niște partide frumoase, împreună, ca echipă. Susținându-ne reciproc am reușit să ieșim campioni.
Vreau să le mulțumesc colegilor mei pentru modul în care au luptat în acest turneu, să-i mulțumesc domnului antrenor Petre Nad pentru toată susținerea în timpul turneului și devotamentul cu care ne-a ajutat”.
De la stânga la dreapta: Miruna Lehaci, antrenorul Petre Nad, Alessia Ciolacu, George Stoleriu, David Gavrilescu și Victor Văsieșiu.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this