Plenul Camerei Deputaților a votat modificarea Regulamentului. Foto: Lucian Muntean
Plenul Camerei Deputaților a votat modificarea Regulamentului. Foto: Lucian Muntean
13/12/2017
"Ultima zi de democrație din Parlament". Cum a schimbat Nicolicea regulile în timpul jocului
În mai puțin de 24 de ore, un proiect care modifică Regulamentul Camerei Deputaților și care a fost ținut la sertar vreme de trei luni a fost schimbat de către deputatul PSD Eugen Nicolicea. După aproape două ore de dezbateri, propunerea lui Nicolicea a fost votată de plen, în ciuda protestelor venite din partea Opoziției.
Practic, de astăzi înainte, Opoziția nu mai poate dezbate în plen amendamentele respinse în comisii.
„Știți că vorbesc cu mari emoții azi, în ultima zi de democrație din Parlamentul României„, a spus Răzvan Prișcă, deputat PNL.
Membru al Comisiei juridice din Cameră, liberalul Gabriel Andronache a atras atenția că adoptarea în viteză a acestei modificări încalcă mai multe articole din același Regulament. Noua modificare poate fi aplicată de astăzi, fiindcă într-o oră a și fost publicată în Monitorul Oficial.
„Peste 10 minute e clar: numai Puterea o să poată să se exprime în Parlament. Opoziția va exista doar ca decor în Parlament. Ăsta e finalul acțiunii dumneavoastră de azi!”, a spus Andronache.
Ce prevede proiectul
Proiectul de Hotărâre 70/2017 a fost inițiat de către liderul de grup parlamentar al PSD, Ioan Munteanu, și prevedea în luna septembrie, când a fost depus, cu totul altceva decât ce a fost votat astăzi de plen – o singură modificare a Regulamentului cu privire la modul în care sunt numiți liderii comisiilor de specialitate din Parlament.
Astăzi, însă, de la ora 9.00, Comisia pentru Regulament s-a întrunit inopinat și a scos de la naftalină proiectul care, la 13 septembrie, fusese retrimis pentru discuții. Un amendament asumat de președintele acestui for, deputatul PSD Eugen Nicolicea, prevede scurtarea timpului de dezbatere pentru amendamentele respinse inițial în comisii.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Textul arată astfel:
„După ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta.
Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Practic, acest articol va împiedica Opoziția să își susțină în plen amendamentele respinse în comisii.
Mai mulți aleși au acuzat faptul că nu au văzut proiectul, că nu știau în ce constă schimbarea și că „Nicolicea a ținut sub cheie” raportul până în ultima clipă, când a fost votat.
„De acum înainte, tot ce înseamnă poziție firească a Opoziției va fi imposibilă în Camera Deputaților. Votul de astăzi al acestei majorități nocive, PSD-ALDE și, din păcate, UDMR, pune capăt dezbaterii.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ați intrat cu buldozerul peste dreptul la libera exprimare! PSD-ALDE și UDMR au creat cadrul ca un grup de interese cu un comportament infracțional să decidă pentru a-și scăpa membrii de propriile dosare în fața Justiției. Să vă fie rușine!”, a spus deputata PNL Raluca Turcan, care a vorbit după ce proiectul a fost votat.
„Când am văzut colegi de la Opoziție care se plâng că nu știu ce să voteze, vă spun ordinea în care se dezbat amendamentele…”, le-a răspuns Eugen Nicolicea la finalul votului. Nicolicea a citit prevederi regulamentare și i-a îndemnat să voteze „ca deputații, nu ca huliganii”!
„Am la mine SMS-ul primit de la Nicolicea, ieri, în jurul orei 19.00”
Deputații s-au întrunit în plen miercuri, de la ora 10.30, pentru a discuta modificarea pe care PSD o așezase în fruntea ordinii de zi.
Ședința Comisiei de Regulament conduse de Nicolicea, din care mai fac parte deputatul UDMR Márton Árpád și Steluța Cătăniciu (ALDE) a avut loc la ora 9.00, tot astăzi.
Ședința Camerei Deputaților a fost condusă – așa cum au fost conduse multe alte ședințe din ultima vreme – nu de președintele Camerei, Liviu Dragnea, ci de deputatul PSD Gabriel Vlase.
Deputatul PMP Robert Turcescu, care face parte din acest for, l-a acuzat pe Eugen Nicolicea că a convocat neregulamentar întâlnirea de la ora 9.00, în condițiile în care toți membrii ar fi trebuit să fie anunțați cu cel puțin 24 de ore înainte – conform aceluiași Regulament.
„Am la mine SMS-ul de la domnul Nicolicea, primit ieri în jurul orei 19.00, în care spune că ședința e convocată la 9.00. Regulamentul spune că ședința trebuie convocată cu 24 de ore înainte. Sunt membru în comisie: am avut două ședințe săptămâna asta!
Oameni buni, ședința asta s-a făcut o dată pe lună, și acum, într-o săptămînă, de două ori? Nu e un lucru de nebăgat în seamă. Acest comportament duce la cenzură, la transformarea Parlamentului în moșia lui Liviu Dragnea!
Nu votați ca oile lui Daea! Votați în cunoștință de cauză! Atenție! Dacă veți avea o minimă aplecare asupra acestui text veți vedea că e un pericol mortal pentru dezbaterea parlamentară! Nu vă bateți joc de dezbaterea parlamentară!”, a spus Robert Turcescu.
După ce a prezentat punctual modul în care Regulamentul a fost încălcat – inclusiv prin prisma faptului că deputații nu au văzut raportul care ar fi trebuit să le parvină cu trei zile înainte, conform acestui act de funcționare a Camerei Deputaților – Andronache a declarat, ironic:
„Aș fi dorit să fac un amendament în cadrul Comisiei de Regulament. Și anume, articolul 120 mai trebuia completat în modul următor: Opoziția nu are dreptul de a vota. Punct. Minoritatea parlamentară trebuie să aplaude în picioare orice propune Puterea. Asta mai trebuie, dar nu suntem departe de momentul acela din păcate”.
Bichineț citează din Simone de Beauvoir
Ședința a fost încă de la început una tensionată – de la ora 10.00, pe holurile Parlamentului se vorbea numai despre modificarea de Regulament propusă de Eugen Nicolicea, fără ca jurnaliștii sau majoritatea deputaților să aibă textul în față.
La ora 10.30, Vlase a supus aprobării deputaților introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect, sub rezerva primirii raportului. Acest artificiu legislativ nu există în Regulament, care precizează că rapoartele trebuie văzute de parlamentari cu trei zile înainte de a ajunge în plen, dar atât PNL, când conducea ședințele, cât și PSD au încălcat Regulamentul în privința asta, invocând urgența.
Asta reiese și din următoarea discuție pe care deputatul PNL Daniel Gheorghe și Gabriel Vlase au avut-o în plen la începutul discuțiilor.
Daniel Gheorghe: „Domnule președinte, noi, din păcate, nici acum nu avem ordinea de zi. Vă cerem ca toate proiectele de pe ordinea de zi care nu au raport să fie scoase, să nu asistăm la un abuz în care propunerile să treacă de vot fără să aibă raport din partea comisiei”.
Gabriel Vlase: „Nu aș vrea să reamintesc aici de câte ori ați cerut dumneavoastră introducerea unor proiecte sub rezerva primirii raportului”.
Cu asta, problema încălcării Regulamentului s-a tranșat.
De aici, Vlase nu a făcut altceva decât să lase reprezentanții Opoziției să vorbească, până la momentul la care, în jurul orei 12.00, propunerea lui Eugen Nicolicea a trecut cu majoritate de voturi.
Rând pe rând, liberali, membri USR, deputați PMP i-au acuzat pe liderii PSD-ALDE, dar și pe cei din UDMR că vor să suspende dezbaterile.
Deputatul PNL Florin Roman le-a reproșat liderilor PSD că „dau totul peste cap” și mai rămâne să lipească gura Opoziției cu scotch:
„Cred că, de săptămâna viitoare, stimați colegi, scotch-ul va deveni instrument de lucru în Camera Deputaților. Dacă asta vreți, să ne puneți scotch-ul pe gură, ați reușit, dar vă întreb dacă vă place ce vreți să faceți!”.
Fără legătură cu subiectul, deputatul PMP Corneliu Bichineț a preferat să o atace pe Raluca Turcan și a citat din Simone de Beauvoir:
„M-am întrebat de multe ori de ce o colegă a noastră, în ultimele luni, vine atât de des la microfon, uitând de ce o face, și când ajunge aici nu spune nimic. (n.r. – Bichineț este aplaudat)
A mai rămas să aplaude ziariștii. Am găsit un fel de răspuns în Simone de Beauvoir: cică nu te naști femeie, devii. Nu te naști politician, devii. Eu cred că doamna Turcan, colega noastră… i-am dat dreptul la replică, nu? Vine spre microfon că vrea să fie privită”.
UDMR: „Nu loviți în PSD cu naționalism!”
Mai mulți lideri PNL, PMP și USR au acuzat UDMR de complicitate cu PSD-ALDE, în schimbul unor favoruri.
Răzvan Prișcă, deputat PNL, le-a reproșat că au negociat soarta Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș în schimbul votului de astăzi:
„Ce faceți împreună e trădare de țară!”.
Deputatul UDMR Szabó Ödön a reacționat prompt:
„Nu s-a negociat liceul de la Târgu Mureș! În această dezbatere, nu dorim ca dumneavoastră sau oricine să aibă un discurs care nu este pe aceste proiecte de lege.
Nu încercați să loviți în PSD cu naționalism! Nu încercați să aduceți în față o comunitate care, în acest context, în 27 de ani a fost o forță care a dorit totdeauna stabilitate în țară și cu care toate partidele aflate astăzi care au avut posibilitatea să guverneze au guvernat”.
Cu nici 10 minute înainte de vot, deputatul USR Stelian Ion a revenit la problema centrală: nimeni nu avea raportul lui Nicolicea.
„Aș ruga colegii din sală… să ridice mâna cine are în față raportul. Pe site nu este, noi la grup avem un singur exemplar. E o bătaie de joc și o rușine, și probabil că nu știți, dar în dimineața asta doar câțiva parlamentari au știut. Faceți de râs o țară, iar Parlamentul acesta îl aruncați în derizoriu.”
În final, deputatul PMP Robert Turcescu i-a dat dreptate lui Stelian Ion și a plusat: nici el, ca membru al Comisiei de Regulament conduse de Nicolicea, nu văzuse amendamentul.
„Sunt membru al Comisiei de Regulament, am cerut amendamentul de la domnul Nicolicea, de la domnul Arpad. Domnul Márton Árpád mi-a spus că e un amendament verbal.
Textul cu formularea e ținut sub cheie de domnul Nicolicea sau vine mai greu. Vorbește de timp care e alocat în funcție de complexitatea amendamentului dezbătut.
De ce două minute și nu trei? De ce cinci și nu șase? Cine stabilește cât de complex este?
În funcție de numărul de pagini, s-a spus, dar poate sunt șapte pagini de prostii. Poate o pagină este foarte importantă. Vom mai avea dezbateri aici, ce se va întâmpla? Un grup va decide câte minute să acorde? Două sau nouă?”
La ora 13.15, când modificarea dorită de Eugen Nicolicea apăruse deja în Monitorul Oficial, pe site-ul Camerei nu fusese publicat încă raportul de astăzi în legătură cu acest proiect.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this