Turnurile "gemene" din San Gimignano, văzute din Piazza del Duomo. Fotografii: Lucian Muntean
Turnurile "gemene" din San Gimignano, văzute din Piazza del Duomo. Fotografii: Lucian Muntean
20/04/2017
Turnurile gemene din "Manhattan-ul medieval"
Dacă mergi în Toscana, pe lângă vizitele „obligatorii” la Pisa, Florența și Siena, merită să zăbovești și în sate sau mici orășele, pentru că toate sunt ca niște exponate de muzeu vii, cum parcă numai Italia are.
O adevărată comoară este „orașul turnurilor frumoase”, cum e alintat San Gimignano. În peisajul tipic toscan, cu livezi de măslini, dealuri de viță-de-vie și pâlcuri de chiparoși, se distinge colina pe care tronează vechile turnuri din piatră.
Dintre cele 72 de turnuri, câte erau în secolul al XIV-lea, s-au păstrat 13. Datorită lor, turiștii de azi numesc orășelul „Manhattan-ul medieval”.
Atestat ca așezare rurală de pe vremea etruscilor, cu continuitate în perioada romană, San Gimignano a devenit un oraș-simbol încă din Evul Mediu.
Era situat pe Via Francigena, cum se numea ruta pelerinilor (în general, francezi) care mergeau spre Roma. Această poziționare a fost decisivă pentru dezvoltarea locală, orașul devenind un important punct de tranzit.
În 1199, San Gimignano a căpătat statut de comună liberă. Localnicii produceau șofran, condiment extrem de valoros, iar dintre „specialitățile casei”, la mare căutare erau și vinul Vernaccia sau uleiul de măsline.
Pe la 1300, populația localității ajungea la 13.000 de locuitori.
Turnurile puterii
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Familiile înstărite din San Gimignano își etalau bogăția și puterea construind turnuri din piatră, care aveau, în primul rând, rol de apărare.
La parter era instalat atelierul meșteșugăresc sau prăvălia, la primele etaje se aflau camere de locuit și spații de depozitare, iar la cel mai înalt nivel, bucătăria, pentru a se evita extinderea focului în caz de incendiu.
Zidurile masive nu erau prevăzute cu ferestre, ci, din loc în loc, cu mici deschideri pentru aerisire. Spațiile de locuit erau modeste, având dimensiuni foarte mici. Siguranța prima, în detrimentul confortului.
Munca patriotică voluntară... obligatorie
Prestația voluntară în vremea comunismului românesc purta denumirea înălțătoare de "muncă patriotică". Pe acea vreme, orice formă de voluntariat era de fapt obligatorie, bineînțeles din rațiuni patriotice. La fel de înălțătoare s-a dovedit a fi chemarea tovarășei educatoare când ne-a dus în parc să culegem castane: "Dragi copii, munca voastră e foarte importantă. O să culegeți castane din care se fac medicamente. Iar ele vor vindeca oameni."
Ce faci în weekendul 17-19 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târg de viniluri în București, castele vii în Cluj-Napoca, concert de blues în Timișoara și povești de pe Via Transilvanica în Iași. Tu ce faci în weekend?
Cu cât familia era mai bogată, turnul său era mai înalt. Și pentru că aceste construcții implicau mari cheltuieli cu transportul materialelor și cu plata meșterilor, șantierul contribuia la „consolidarea” poziției ierarhice a proprietarului.
Orgoliul se măsura în metri.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
La 1255, de pildă, după construirea lui Torre della Rognosa, înalt de 51 de metri, aflat în Piazza del Duomo, proprietarii săi, care se aflau la putere, au dat o lege prin care interziceau oricărui locuitor să ridice un turn mai înalt.
Lupta politică fiind aprigă, nu după mult timp a ajuns la guvernare clanul rival, care a ținut să-și etaleze forța construind două turnuri „gemene”, ambele de 51 de metri înălțime.
Galerie foto cu turnurile din piatră de la San Gimignano:
*
Uitare cu noroc
Anul 1348 a fost nefast pentru San Gimignano: ciuma a decimat două treimi din populație. Din această cauză, pelerinii au evitat, o vreme, să mai treacă pe aici, iar orașul a intrat în declin.
Nelocuite, vechile turnuri s-au degradat și au început să cadă. Pietrele din ziduri au ajuns să fie folosite la ridicarea altor clădiri. Orașul a intrat în dizgrație, fiind ignorat secole de-a rândul, timp în care au înflorit noi stiluri.
Paradoxal, norocul său de azi provine chiar din acea uitare. San Gimignano e printre puținele orașe din Europa care păstrează nealterat aspectul medieval.
Începând din secolul XIX-lea, o parte dintre vechile clădiri au fost restaurate. Treptat, San Gimignano s-a revigorat, ajungând în 1948 la o populație de circa 10.000 de locuitori.
În prezent, milioane de turiști vizitează în fiecare an acest orășel, inclus între timp în patrimoniul universal al UNESCO.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this