23/05/2017
Troianul din cameră
În urmă cu o săptămână, am văzut ce se poate întâmpla dacă metode de spionaj informatic − folosite de agenții guvernamentale sub pretextul combaterii terorismului − ajung în mâinile unor cyber-infractori. Așa a avut loc atacul WannaCry.
Ce s-ar întâmpla, ne putem întreba, dacă, pentru a plăti răscumpărarea, am fi șantajați cu imagini compromițătoare, filmate sau fotografiate în casele noastre prin intermediul propriului nostru calculator?
Posibilitatea există.
Dacă, până acum vreo 10 ani, ideea că cineva, un al treilea ochi, ne-ar putea urmări prin camera video a calculatorului sau a telefonului mobil era considerată de domeniul SF, în ultima perioadă s-au înmulțit informațiile care explică în ce fel poate fi manevrată de la distanță această componentă integrată.
Howtogeek.com descrie cum poate fi dezinstalată camera video a laptopului, mai ales că metoda de cam hijacking (piratarea camerei video) nu mai este doar la îndemâna agențiilor de spionaj.
„Hackeri adolescenți, pasionați de scripturi, știu să folosească tehnici de phishing pentru a deturna webcam-urile cunoscuților, care nu suspectează nimic, și apoi îi pot urmări. Imaginile compromițătoare cu oameni în dormitor sau în alte situații intime pot fi stocate și făcute publice pe site-uri dubioase”.
Fragment dintr-un articol de pe site-ul Howtogeek.com
*
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Poate vă mai amintiți imaginea de mai jos, care a făcut vâlvă anul trecut: fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, apare alături de un laptop care are o bandă lipită peste „ochiul” camerei video. De asemenea, mufa jack audio este acoperită. Laptopul pare a fi cel folosit de Zuckerberg la birou.
Ambele „măsuri” îl țin la distanță pe posesorul laptopului de ochii și urechile indiscreților. Iar Zuckerberg nu e singurul personaj celebru care se arată îngrijorat de posibilitatea de a fi spionat/supravegheat.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Dezvăluirile despre NSA ale lui Edward Snowden conduc înspre aceeași ipoteză. Mai recent, în 2016, directorul FBI James Comey (destituit de curând) declara într-o apariție publică:
„Evident, am și eu un laptop, unul personal, și am pus o bucățică de bandă ca să acopăr camera, fiindcă cineva mai deștept decât mine folosea aceeași metodă. Am văzut și eu la știri și am copiat”.
ArsTechnica.com prezenta în 2013 imagini surprinse de hackeri cu femei aflate în casele lor, în fața calculatoarelor infectate cu așa-numite remote administration tools (RAT) – care le ofereau acces la ecran, la camera video, la hard disk și microfon.
__
Wired.com avertizează, de asemenea, că tehnica de conectare la un calculator străin nu mai este o chestiune excepțională (ci ține doar de ghinionul victimei), căci pe internet sunt disponibile tutoriale despre cum se procedează.
__
Itstillworks.com ne spune cum e posibilă această deturnare. „Infectarea webcam-urilor, la fel ca alte infecții malware, se petrece atunci când utilizatorul descarcă un program care conține un Troian. Troienii, spre deosebire de viruși, nu se răspândesc prin duplicare (replicare).
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În schimb, ei stau ascunși într-un program pe care l-ați instalat și care are un scop precis. În acest caz particular, Troianul trebuie să activeze camera video, fără știrea utilizatorului calculatorului”.
__
Lipsa unui antivirus cu update-urile la zi, descărcările de muzică de pe net sau accesarea unor link-uri pe care le primim de la prieteni ori prin intermediul e-mailului, de la expeditori pe care nu-i cunoaștem, ne pot aduce în casă un Troian.
Troianul poartă numele antic al șiretlicului folosit de Ulise pentru a cuceri Troia. El a trimis în cetate un uriaș cal de lemn, clamând intențiile de pace ale grecilor, dar, peste noapte, soldații ascunși în interiorul său au deschis porțile cetății.
Troienii de azi sunt extrem de versatili, pot trece neobservați și sunt capete de pod folosite de orice cyber-infractor pentru a intra, de la distanță, în casele noastre. Troienii sunt folosiți ca să creeze breșe în securitate și să pregătească terenul pentru alt gen de malware.
Sunt esențiali în spionajul informatic: ei execută „ordinul” stăpânului și pot, spre exemplu, să ne rețină toate parolele și să le trimită mai departe.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this