Imagine postată de Mitasov pe Facebook, de la unul dintre cursurile sale din decembrie 2018.

Trainerul care predă tehnici de intervenție în autism nu are nici o acreditare

Trainerul Tudor Mitasov − care a stârnit indignare în mediul online după ce a postat fotografii în care apare imobilizând copii cu autism − nu a urmat nici un program acreditat și nici nu a depus vreo cerere în acest sens.

Acesta e răspunsul oficial pe care PressOne l-a primit de la Ministerul Educației în legătură cu acreditările lui Mitasov.

La începutul anului, Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) s-a autosesizat în baza unor fotografii făcute publice pe o pagină de Facebook aparținându-i Tudor Mitasov.

Atât pe site-ul propriu, cursuriautism.ro, cât și pe contul său din rețeaua profesională LinkedIn, acesta susține că orele de terapie pe care le predă se desfășoară sub umbrela Ministerului Educației.

Peste 1.000 de profesori din școlile speciale au participat în ultimii ani la cursurile sale.

Altfel spus, fără a deține vreo calificare, Mitasov vinde programe educaționale profesorilor care se ocupă de copiii cu tulburări din spectrul autist.

*

În ianuarie 2019, FEDRA a trimis o scrisoare deschisă mai multor instituții ale statului, printre care se află și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului.

În documentul respectiv se arată că Mitasov oferă, contra cost, cursul româno-olandez intitulat „Autismul – Tehnici moderne de intervenție” și alte cursuri despre care spune că sunt acreditate de Minister.

În plus, Mitasov susține că, în urma finalizării cursului său, Ministerul le-ar emite participanților și diplome de perfecționare post-universitară.

Diplomele de perfecționare sunt importante în dosarele de evaluare periodică ale cadrelor didactice, fiindcă, pe baza lor, aceștia pot obține, printre altele, salarii de merit.

Potrivit site-ului său și paginii sale de LinkedIn, Mitasov ar fi instruit până acum peste 1.000 de persoane − psihologi, studenți, psihopedagogi, logopezi, profesori de sprijin, educatori, învățători, profesori, părinți.

Una dintre fotografiile publicate de Mitasov pe Facebook.

În fotografiile de pe Facebook care au creat îngrijorare în rândul psihoterapeuților din asociațiile membre în FEDRA, Mitasov apare efectuând practici abuzive, pe care le prezintă însă ca fiind metode terapeutice inovatoare.

„În opinia noastră, supunerea copiilor diagnosticați cu autism la experimente demonstrative, cu public, constituie forme de abuz fizic și psihic la care nici un copil cu sau fără autism nu ar trebui să fie expus.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Urcarea pe o scenă în fața a sute de oameni și forțarea fizică a copilului cu dizabilitate psihică să execute în public diferite sarcini, chiar și cu acordul părinților, nu este o practică acceptată în nici o formă de terapie modernă.

Cu atât mai mult cu cât, atunci când copilul protestează, trainerul recurge la contenționare fizică pentru a-l obliga să execute sarcinile, după cum se poate vedea din imagini”.

Fragment din scrisoarea FEDRA

Potrivit informațiilor obținute de FEDRA, Mitasov nu se află nici pe lista de psihologi recunoscuți de Colegiul Psihologilor din România.

Practicile internaționale în domeniul terapiei psihiatrice spun că o persoană cu tulburări trebuie să fie apărată de daunele pe care ar putea să i le producă administrarea nejustificată a unui tratament.

În plus, îngrijirea oricărei persoane cu tulburări psihice trebuie să se facă în mediul cel mai puțin restrictiv, prin proceduri cât mai puțin restrictive, care să respecte pe cât posibil integritatea fizică și psihică a pacientului.

Din FEDRA fac parte 19 asociații din toată țara care au în grijă copii cu probleme din spectrul autist și îi asistă pe părinții acestora.

Сursul de la care Mitasov a postat imagini a avut loc pe 22 decembrie, în amfiteatrul Şcolii „Constantin Parfene” din Vaslui. El a închiriat acea sală pentru trei luni, taxa de curs fiind de 1.200 lei.

Mitasov se prezintă drept „lector cursuri autism Ministerul Educației”, din partea Asociației Centrul Român de Intervenție Socială și Psihoterapeutică.

Cea mai mare parte a persoanelor care au participat la trainingurile lui provin din rândul cadrelor didactice. Cu toate acestea, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a comunicat public că nu a încheiat niciun parteneriat cu Asociația lui Mitasov.

Am primit și noi un răspuns oficial din partea Ministerului Educației, în care ni se spune că Tudor Mitasov nu este acreditat de ei și, de asemenea, avem un răspuns din partea Ministerului Muncii în care ni se spune că el deținea o acreditare ca pedagog de recuperare, dar că i s-a retras și această acreditare”, a declarat, pentru PressOne, președinta FEDRA, Gabriela Plopeanu.

În anul 2002, săptămânalul Ieșeanul scria despre Tudor Mitasov ca fiind în centrul unei controverse legate de terapia prin hipnoză. Pe atunci angajat al Centrului de Plasament „Sf. Andrei” Iaşi, el executa ședințe de hipnoză chiar în incinta instituției unde lucra.

Într-un interviu acordat unui site despre autism, Mitasov își descrie competențele astfel:

„Întâi am făcut Facultatea de Filologie, apoi mi-am împlinit visul de a face și Facultatea de Psihologie. După absolvire nu am conceput decât să lucrez ca terapeut.

De aceea am realizat multe cursuri de formare. De practicat am practicat, nu în mod întâmplător, terapia psihanalitică, hipnoterapia și terapia comportamentală.

Pe fondul meu introvertit, de timid care s-a tratat, am fost atras de terapiile care presupuneau neutralitate în relația cu pacientul – psihanaliza, coordonarea intervenției terapeutice în timp ce subiectul e în transă – hipnoterapia și, în cele din urmă, terapia comportamentală care presupune relaționarea cu persoanele cele mai retrase – cele cu autism. Am făcut formare și în psihodramă, am practicat-o, doar ca provocare”.

*

Am încercat să îl contactăm pe Tudor Mitasov atât pe Facebook, cât și telefonic, pe numărul alocat pentru Iași de pe site-ul cursuriautism.ro.

O femeie care nu și-a declinat identitatea ne-a comunicat că, „dacă găsește numărul domnului Mitasov”, ne va suna ea. Deocamdată nu ne-a sunat nimeni.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...