Piedone s-a plâns că susţinătorii contracandidatului său Daniel Băluţă (PSD) i-au vandalizat sediul de campanie. Foto: Facebook
Piedone s-a plâns că susţinătorii contracandidatului său Daniel Băluţă (PSD) i-au vandalizat sediul de campanie. Foto: Facebook
24/04/2016
"Tot sectorul îl iubește! La Colectiv n-a fost vina lui"
PressOne a însoțit una dintre echipele care au strâns semnături pentru candidatura lui Cristian Popescu „Piedone” la Primăria Sectorului 4.
Am vrut să aflăm cine sunt oamenii care l-ar vota și cum văd ei tragedia din clubul #Colectiv.
*
Scurt istoric
Miercuri, 13 aprilie, Cristian Popescu a anunțat că și-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al Sectorului 4.
Decizia sa a fost una surprinzătoare, dat fiind că, pe 4 noiembrie 2015, în seara marii manifestații care avea să ducă la căderea guvernului Ponta, el anunțase că se va retrage din viața publică.
Candidatura lui Cristian Popescu a fost contestată de 10 persoane afectate de tragedia din #Colectiv, dar Judecătoria Sectorului 4 a respins, în 17 aprilie, aceste contestații.
În motivarea deciziei, instanța subliniază că demersul nu poate fi împiedicat din rațiuni de „moralitate”; fostul primar nu este condamnat și beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Comunitatea al cărei reprezentant intenționează să fie este singura în măsură să sancționeze sau să răsplătească parcursul profesional și personal al candidatului, prin votul majorității membrilor săi”, explică instanța.
Marți, 19 aprilie, Tribunalul București a respins candidatura lui Cristian Popescu, după ce avocatul Gheorghe Piperea a dovedit nereguli în listele cu semnături.
La nici 24 de ore de la decizia Tribunalului, Piedone și echipa sau au ieșit din nou în stradă să adune semnături.
Istoricul Mădălin Hodor: În 1989 a avut loc o diversiune militară executată de "armata secretă" a Partidului
Conspirațiile Revoluției: "turiștii sovietici" sau "Ceaușescu, vinovat pentru tot". Dar Securitatea?
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Sâmbătă, 23 aprilie, el și-a depus din nou candidatura pentru Primăria Sectorului 4.
"Cel mai bun primar"
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
14.30. Ajungem în inima cartierului Berceni – Piața Sudului, cea mai mare piață din Sectorul 4. Aici, în furnicarul format în fața unei guri de metrou, găsim doi tineri cu veste verzi inscripționate cu numele Piedone.
Mai vorbăreț, Mircea ne permite să îi ținem companie și să vedem, cu ochii noștri, cum decurge procesul. Ne povestește că, în ciuda scandalului, Cristian Popescu va candida din partea formațiunii înființate de Maria Grapini, PPUSL: Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal.
Ne-o dovedește cu listele de semnături pe care apare numele partidului .
Mircea și colegul lui nu trag pe nimeni de mânecă: oamenii se strâng la vederea vestelor fluorescente și a imaginii candidatului – pe care îl recunosc.
Primul care se prezintă este Iulian Varlam, de meserie vopsitor. Oprește bicicleta și rămâne în șa cât timp scoate buletinul și semnează.
E convins că Piedone este „cel mai bun primar dintre toți care i-am avut”.
„După mine, eu nu consider că omul ăsta este vinovat pentru ce s-a întâmplat acolo, la Colectiv. Așa, și eu puteam să mă duc acolo să iau foc, dar poate nu m-a interesat, nu?”
„Sunt vinovați patronii, pentru că aveau acolo un număr de 70 de locuri. De ce a băgat acolo 400 de persoane? Așa că omul ăsta nu are nicio vină că i-a dat aviz pentru funcționare. Poate și la mine ar veni actele așa și trebuie să le semnez. Nu pot să le citesc pe toate exact, ce scrie în actul respectiv. Deci, dintr-o greșeală…
Piedone a reabilitat de la Apărătorii Patriei încolo, spre IMGB. Ți-era frică să mergi pe stradă înainte, nu aveai trotuare, nu aveai nimic. Și au murit copii mulți fiindcă se mergea pe carosabil!”
După Varlam, apare un pensionar cu barba sură, cam coleric. Li se adresează celor doi băieți:
„Băi, dacă eu am liste din astea ca ale voastre, pot să strâng semnături?”
Cei doi îi răspund politicos că numai ei sunt autorizați.
„O prostie! Păi, dacă dau câteva telefoane, tu știi câte strâng? Hai să facem așa!”
Mircea și colegul lui îl refuză, iar bărbatul pleacă bombănind.
Jumătate de oră mai târziu, apare cu liste similare celor oficiale, dar și cu 11 semnături.
„- Luați-le, bă, băieți!”
Refuzat încă o dată, bărbatul se enervează și începe să înjure. Se îndepărtează cu greu, în timp ce flutură listele: poate-poate se răzgândesc băieții.
"Mi-a părut rău de dânsul, dar dacă se fac înscenări..."
În jurul orei 15, Piața Sudului începe să se aglomereze. În mulțimea de oameni care ies de la metrou, un bărbat îndesat își trage nevasta după el. Firavă, femeia îl urmează cu ochii-n pământ.
El vine să iscălească pentru Piedone. „Semnează și tu!”, își îndeamnă soția.
Cuminte, femeia scoate cartea de identitate din geantă. Cei doi refuză să își spună numele, doar bărbatul ne aruncă, la plecare:
„Ne-am mutat acum doi ani aici și chiar ne-a plăcut mult cartierul. Nu am găsit câini vagabonzi și țigani. E curat, e liniște. Uite, nu e o hârtie pe jos! Ați înțeles? Așa să spuneți de văru’ Piedone!”
Un alt bărbat, care ne spune că a semnat și în urmă cu câteva zile, îl oprește pe Mircea: vrea să semneze.
Îl cheamă Claudiu Daniel. Îl întrebăm dacă s-a lămurit în ceea ce privește implicarea lui Piedone în tragedia din #Colectiv. Ne spune, scurt: „Nu e vinovat el”.
Apoi, începe să îl laude:
„Domnul Piedone a făcut și va face în continuare pentru Sectorul 4. Ce să zic, nu am cuvinte să zic ce a făcut! L-am votat toată familia, și acum 4 ani, și tot Sectorul 4 îl iubește.”
Urmează la semnat Gabriela, care zice că Piedone e „un primar super de gașcă”.
„- În primul rând și în primul rând, îl votez pentru că ne-a făcut parcuri foarte extraordinar de frumoase, că este de atâta timp la putere și până acuma nu s-a întâmplat nimic, decât ce s-a întâmplat…
– La Colectiv?
– Da, dar n-a fost vina dânsului! Este un primar super de gașcă!”
Maria ne vorbește, insinuant, despre înscenările făcute primarului.
„- Locuiesc de mulți ani aici. Am prins primari care n-au făcut nimic. Mi-a părut rău de dânsul, dar dacă se fac înscenări din astea…
– La ce vă referiți?
– La Colectiv. Nu avea nicio vină, săracul om. Așa e la noi! Sperăm să se schimbe ceva, dar nu știu când. Mă gândesc la nepoții mei – fetele mele sunt afară, e greu. Alții își fac jocurile!”
Mărioara crede că Piedone e „puțin vinovat” de tragedia petrecută în #Colectiv, dar tot semnează. Ba mai mult, astăzi și-a adus și soțul, să semneze și el.
„– Am semnat și semnez oricând, că merită! Deci, merită! Aleea Țebea – era pe stânga și pe dreapta iarbă, cu țâșnitori de o uda – era tunsă la timpul potrivit, erau pomii toaletați. Acum, parcă e o paragină! E vizibil, de când nu mai este.
– Vă pare rău că s-a retras?
– Eu zic că a făcut un lucru bun că s-a retras, la timpul potrivit. Adică a demonstrat încă o dată că nu ține de scaun – Dacă nu mă mai vreți, și credeți că sunt vinovat, asta e! Eu zic că a avut capul pe umeri: nu a ținut de scaun, nu a încercat cu alte chestii!
– Ce credeți: e sau nu vinovat pentru ce s-a întâmplat la Colectiv?
– Acum, să fiu sinceră, probabil că un pic vinovat o fi fost. O mică vină o avea. Nu știu, ceva în genul ăsta, dar nu că … așa și așa. Părerea mea! Grătarele din parc le-a făcut, era o frumusețe. Ne-am dus duminecă, amărâtele alea de buturugi nu mai erau! Că noi suntem la o vârstă, luăm sacoșa cu un pic de cărniță, doi mici, unde să ne ducem? Eu v-am spus: nu zic că dânsul e perfect, Doamne! Dar cred că e singurul din București care a făcut ceva pentru sectorul ăsta!”
Ultima femeie cu care vorbim, o mamă cu un copil, e ferm convinsă de nevinovăția lui Piedone în cazul #Colectiv.
„Eu cred că e nevinovat, nu are nicio vină. Asta este, autorizațiile astea se dau, el a dat o semnătură. Alții cred că au fost implicați. Deci, clar nu are nicio vină și eu îl votez.
Păi, de ce? Pentru că face pentru sector. Avem parcuri, grădinițe, școli! E chiar OK. S-a simțit diferența: iarna, între blocuri era plin de zăpadă. Nu se mai face curat în parcuri, nu se mai repară nimic în parcuri. Când era el, dacă trimiteam un mail – ‘Ni s-a rupt leagănul’ – imediat, într-o săptămână, se rezolva problema.”
"Vedeți? Oamenii îl vor"
Pe măsură ce se apropie seara, piața devine tot mai aglomerată. Sute de oameni ies din gurile de metrou și se pierd printre tarabe.
Mircea este, de-acum, prea ocupat: „Vedeți? Oamenii îl vor. Nu am convins pe nimeni – ei vin la noi. Sperăm să fie bine de data asta.”
Și el locuiește aici, în Sectorul 4: „E bun, e gospodar, de-asta îl vor oamenii. Eu i-am făcut campanie și acum 4 ani, mereu a fost iubit. E adevărat, acum, de când cu cazul Colectiv, nu se mai strâng așa ușor semnături. Dar nu știu dacă e din cauza asta sau din cauză că nu mai candidează în USL. Atunci, în 2012, nu mai scăpam de oameni, așa mulți veneau să semneze. Dar se strâng și acum, o să vedeți. E prea puternic în sectorul ăsta.”
*
Joi seară, Cristian Popescu a anunțat pe contul său de Facebook că strânsese 4100 de semnături în a doua zi de la reluarea campaniei.
Câteva ore mai devreme, el se plângea că rivalul său politic, Daniel Băluță (candidatul PSD la Sectorul 4), îi vandalizase sediul de campanie.
Sâmbătă, 23 aprilie, Cristian Popescu și-a depus candidatura pentru Primăria Sectorului 4 din partea PPUSL, condus de Maria Grapini. El a atașat 5.600 de semnături dosarului de candidatură.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this