Werner Boote, într-o imagine din documentarul "Totul e sub control". Foto: wernerboote.com ©
Werner Boote, într-o imagine din documentarul "Totul e sub control". Foto: wernerboote.com ©
14/03/2017
Tot ce ești poate fi folosit împotriva ta
Săptămâna aceasta, la festivalul internațional One World Romania (București, 13-19 martie 2017) va fi proiectat, printre altele, documentarul „Totul e sub control” / Alles unter Kontrolle (Austria, 2015).
În film, regizorul Werner Boote se supune unor experimente care presupun utilizarea datelor sale personale, pentru a studia gradul de supraveghere la care e supus un om obișnuit în viața de zi cu zi.
De pildă, Boote folosește un robot-asistent care-i vorbește prin intermediul unui telefon cu amprentă. Sau își cedează datele biometrice guvernului din India. Sau își reconstituie traseul cotidian din înregistrările camerelor de filmat instalate peste tot în Londra.
Unde ajung aceste date? Cine le prelucrează? Ce s-ar întâmpla dacă cineva rău intenționat ar intra în posesia meta-datelor colectate în permanență prin intermediul aparatelor inteligente pe care le folosim?
Proiectul indian Aadhaar a inventariat, până în 2015, datele biometrice a peste 700 de milioane de persoane. Imagine din filmul „Totul e sub control”.
L-am contactat pe Werner Boote și l-am întrebat dacă în țara lui de baștină, Austria, oamenii își dau seama cât de periculoasă poate să devină supravegherea și colectarea de date la nivel supra-național.
Iată răspunsul său:
„Conștientizarea este o problemă globală. Cu toții auzim în permanență despre faptul că tehnologiile moderne fac posibilă, într-o mare măsură, supravegherea.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Dar aproape că numai cei care lucrează direct cu aceste noi tehnologii înțeleg că marii jucători din industrie sau guvernele pot să suprime dreptul la intimitate al fiecăruia dintre noi.
Oricine folosește un calculator, un card de credit sau un telefon mobil trebuie să știe acest lucru, că poate fi o victimă.
De aici vine și sentimentul nostru de neputință, fiindcă vrem și avem nevoie de tehnologiile moderne, dar nu știm cum putem lupta împotriva abuzurilor privind folosirea incorectă a datelor noastre private.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Asta ar fi sarcina guvernelor: să aibă grijă de cetățenii lor. Însă, dimpotrivă, guvernele încearcă să profite de neștiință.
Dacă începem să realizăm situația, ceea ce va urma va fi acțiunea. Acesta e motivul pentru care am făcut acest film.
Dacă azi, spre exemplu, te duci la supermarket, ar fi bine să îți cumperi doar o salată, plătind cu cardul. Fiindcă este posibil ca, la un moment dat, compania unde ai asigurare de viață să acceseze acest istoric al tău și să spună: «Ooo, ai cumpărat cinci pizza într-o săptămână? Ești o persoană cu risc crescut, așa că ar trebui să plătești o asigurare mai scumpă!»”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Regizorul Werner Boote nu are un card de credit. Nu face cumpărături online și nu distribuie pe nici o rețea datele prietenilor săi care au WhatsApp sau alte aplicații ce procesează imagini personale.
„Am înțeles că informațiile despre noi, despre fiecare dintre noi, au o valoare mult mai mare decât ceea ce ni se oferă, de obicei, în schimbul lor”, a declarat Boote pentru PressOne.
*
De fiecare dată când folosim un computer conectat la internet, producem date despre noi și despre preocupările noastre. Aceste date – spune un specialist criptograf din filmul lui Boote – ar putea deveni, la un moment dat, interesante pentru guvernele noastre.
În aceeași idee, un documentar realizat în 2016 de jurnaliști de la ziarul The Guardian arată cât de multe informații relevante lasă fiecare dintre noi în mediul online.
Potrivit acestui documentar, în Vest există un avans de vreo 10 ani față de Europa de Est sau Rusia în ceea ce privește conștientizarea faptului că în mediul online nu există intimitate.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this