Imagine din filmul "Pink Floyd: The Wall".
18/04/2017
Toată lumea, e-ciparea!
Fanii lui Harry Potter îşi aduc aminte harta fermecată cu care el poate vedea, în orice moment, unde, în Hogwarts, se află oricine altcineva. Pe micul petec de hârtie îngălbenit apar urmele pașilor făcuţi de profesori, elevi, prieteni și dușmani.
Nici măcar mantia invizibilității nu îl poate proteja pe purtător de informațiile strategice pe care le oferă harta. Puterea îi revine, deci, aceluia care are privilegiul de a deţine acest obiect magic.
Să păstrăm în minte această referință. Avem nevoie de ea pentru a vorbi despre următorul episod, în care tehnologia și curiozitatea împing tot mai departe graniţa faptului de a fi om.
La începutul lunii aprilie, presa internațională publica, la secţiunea bussiness, următoarea știre:
Unui număr de 150 de angajați ai unei companii suedeze care se numește Epicenter li s-au implantat microcipuri.
Dispozitivul, strecurat cu ajutorul unei seringi în partea cărnoasă dintre degetul mare și arătător, poate deschide ușile la o simplă mișcare a mâinii, acționează imprimantele, aparatele de cafea și alte obiecte conectate la internet.
Folosind aceleași principii ca brățările contactless, dar fără să mai existe posibilitatea de a uita acasă acest accesoriu, angajații de la Epicenter pot, acum, să-și cumpere prânzul sau cafeaua printr-o simplă mișcare din poignet.
„Cel mai mare beneficiu al acestui sistem este că e convenabil”, a declarat co-fondatorul companiei Epicenter, Patrick Mesterton.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Tehnologia implicată în această iniţiativă nu este nouă. Se folosește deja pentru identificarea câinilor sau a pisicilor care se pierd de stăpânii lor sau se „lipește” pe mașinile curierilor poştali, pentru a le monitoriza stadiul distribuției.
Dincolo însă de „convenabilul” despre care vorbește co-fondatorul companiei Epicenter, cipul implantat îi furnizează angajatorului informații exacte privind momentul la care salariaţii ajung la serviciu, cumpărăturile pe care le fac, birourile în care obișnuiesc să stea, orele și frecvența cu care merg la baie, etajele din clădire în care ar putea să… piardă timpul, pauzele de țigară, legăturile de prietenie și altele asemenea.
Spre deosebire de un tag-card, utilizat frecvent în multinaționale, microcipul implantat înseamnă că purtătorul este supravegheat permanent şi i se înregistrează toate mişcările, 24 de ore din 24.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
A-ți implanta dispozitive în corp − fără vreo justificare medicală − ne duce către o epocă în care problematica datelor personale se ciocnește de bio-etică și bio-cibernetică.
Intimitatea, câtă era ea, dispare. Şi, odată cu ea, libertatea personală.
A spune despre e-ciparea angajaților că este „convenabilă”, vorba lui Moromete:
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Nu demult, PressOne a publicat un articol despre un antreprenor de origine română care a dezvoltat un device implantabil ce sporeşte simțul de orientare în spațiu.
Până recent, dispozitivele implantabile erau folosite doar în tentativa de a obține informații de la ființe care nu se pot exprima și care nu au conștiință.
Cele mai multe dintre aceste dispozitive sunt pasive, adică doar inventariază datele purtătorului. Interacţionează cu alte device-uri inteligente, dar nu sunt capabile să … obțină informație, de la o altă sursă.
E greu de spus, în această etapă, dacă utilizarea microcipurilor servește şi la altceva decât la eficientizarea, controlul și normarea timpului angajaţilor care și-au dat acordul de a le purta.
Cu siguranţă, acesta e doar începutul.
Iar dacă sunteţi curioşi ce dispozitive implantabile se găsesc pe piață, aici găsiți o listă detaliată privind gradul de „succes” al e-cipării.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this