Sir Derek Jacobi are 78 de ani. El și mentorul său, Laurence Olivier, sunt singurii actori care au fost făcuți cavaleri atât în Marea Britanie, cât și în Danemarca. Fotografii: Raul Ștef
Sir Derek Jacobi are 78 de ani. El și mentorul său, Laurence Olivier, sunt singurii actori care au fost făcuți cavaleri atât în Marea Britanie, cât și în Danemarca. Fotografii: Raul Ștef
07/06/2017
TIFF 2017. Sir Derek Jacobi povestește cum s-a blocat la monologul "To be or not to be" (VIDEO)
Venit la Cluj pentru premiera mondială a filmului Povestea iubirii (regia: Radu Mihăileanu), în care joacă rolul principal, actorul englez Sir Derek Jacobi − pe care îl știți din Gladiatorul și din Discursul regelui − a povestit un moment de cumpănă al carierei sale la întâlnirea cu presa petrecută marți, 6 iunie.
La începutul anilor ’80, el a trecut printr-un blocaj artistic cauzat de trac. Timp de doi ani n-a mai putut urca pe scenă, cu toate că este cu predilecție un actor de teatru.
Întrebat cum s-a declanșat acel blocaj, Sir Derek Jacobi a răspuns așa:
*
− A fost un moment groaznic. E momentul de care orice actor se teme. Nu li se întâmplă decât unora, dar e un fel de boală, și e oribilă. Jucam Hamlet și eram la finalul unui turneu mondial, la Theatre Royal din Sydney, Australia.
Era ultima zi a turneului, o zi de sâmbătă, și mă aflam în culise. Trebuie să știți că am jucat rolul Hamlet de vreo 400 de ori în toată cariera mea.
Producția era gândită în așa fel încât urma să intru, după pauză, direct cu monologul „To be or not to be”. Orice actor care l-a jucat pe Hamlet știe că, înainte de „To be or not to be”, în sală se instalează o liniște care e de-a dreptul palpabilă. Fiecare spectator se apleacă în față câțiva centimetri, pentru că, din toată dramaturgia lumii, aceasta este replica pe care o așteaptă cu toții.
Unii știu și continuarea, dar toți știu „To be or not to be” și, dintr-odată, văd un actor în carne și oase care o spune.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
La asta mă gândeam în culise, înainte să intru. Și, brusc, mi-a trecut prin cap – Ce s-ar întâmpla, oare, dacă actorul care-l joacă pe Hamlet ar uita textul? Ce s-ar întâmpla?
Și apoi, imediat, mi-am zis – Vezi-ți de treabă...
Am intrat în scenă și am început monologul:
Iulişca invadatoarea
Fără să exagerăm, putem spune că acolo unde crește iulișca, totul în jur dispare.
Dughin, la București: "Noi, rușii, am comis multe nedreptăți în raport cu România"
Discursul ideologului Aleksandr Dughin, cu prilejul lansării volumului său "Destin eurasianist" la București, a fost mult mai temperat decât ideile din carte.
„To be or not to be, that is the question:
Whether ‘tis nobler in the mind to suffer
The slings and arrows of outrageous fortune
Or to take arms against a sea of troubles…”
… What the fuck was next?
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Uitasem tot. Uitasem complet ce urmează. Și, dintr-odată, toți porii din corpul meu s-au deschis. Transpirația curgea pe mine și costumul mi se înnegrise.
Dar, din fericire, în timp ce corpul meu devenea tot mai fierbinte și mai fierbinte, creierul meu a trecut pe pilot automat. Brusc, creierul meu s-a făcut de gheață. Și a mers mai departe:
„… against a Sea of troubles,
And by opposing end them: to die, to sleep
No more; and by a sleep, to say we end
the heart-ache, and the thousand natural shocks
that Flesh is heir to?…”
Am mers mai departe și am terminat piesa într-o stare de spaimă catatonică. Am dus rolul până la sfârșit, dar n-am mai urcat pe scenă vreme de doi ani.
Îmi intrase în cap viermele îndoielii. Și, începând din acel moment, am început să-mi pun acele întrebări pe care oamenii care nu sunt actori le adresează actorilor. De pildă: cum înveți replicile? Ce prostie…
Dar chiar așa: cum îmi învăț replicile?
Cum poți să apari în fața a o mie de oameni și să nu te înspăimânte ideea de a le vorbi? Ce întrebare prostească…
Dar, de fapt, da: cum pot să stau în fața a o mie de oameni?
Mi-am dat seama că aveam răspunsurile greșite la aceste întrebări, pe care întotdeauna le considerasem stupide. Și, mai bine de doi ani, n-am mai urcat pe scenă.
Dar deveneam agitat și în fața camerei de filmat, chiar dacă acolo se presupune că ești înconjurat de o plasă de siguranță. Fiindcă, dacă uiți replica, o poți spune din nou. Iar dacă nu se aude bine, se apropie microfonul de tine. Pe platoul de filmare există plase de siguranță peste tot în jurul tău.
Așa se explică și fiorul special pe care îl ai când urci pe scenă – nu mai sunt plase de siguranță. De acolo vine și satisfacția actorului, din spaimă și din uimire. Dar, timp de doi ani, n-am mai putut să o fac.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this