Ion Indolean
Redactor

04/02/2017
The Founder / Fondatorul
Suntem la mijlocul anilor ’50. Ray Kroc, un anost agent de vânzări, primeşte – de la un restaurant oarecare din orăşelul San Bernardino – o comandă pentru şase multimixere.
Nu înţelege de ce le trebuie unora să prepare pe loc atâtea milkshake-uri. Cine cumpără atâtea băuturi într-un timp scurt, când prepararea unui burger sau a oricărui alt fel de mâncare durează până la o jumătate de oră?!
Intrigat, Kroc urcă în maşină şi merge să vadă minunea. Dă peste un restaurant relativ mic, unde lumea stă liniştită la o coadă lungă.
Se înfiinţează şi el acolo, cam neîncrezător. Având experienţa unor comenzi lente şi greşite, se aşteaptă să stea câteva ore, în picioare, pe căldură. Perspectiva nu îi surâde.
Femeia din faţă îl asigură însă că totul merge repede şi că merită să rămână: aici se fac cei mai buni burgeri din câţi au existat.
După câteva zeci de secunde, Kroc primeşte şi sucul, şi hamburgerul în ambalaje de plastic de unică folosinţă (uluială!), aşa că se poate aşeza pe o băncuţă să le savureze liniştit.
Pe unde a umblat, Kroc nu a mai văzut aşa ceva. Atras de această modalitate de a vinde burgeri, el caută să îi întâlnească pe proprietarii restaurantului, fraţii McDonald.
Oricum, trebuie să le livreze mixerele, dar ar vrea să şi fure câte ceva din secretul lor. E ca un copil mic în faţa unei jucării extraordinare.
Binevoitori, dar uşor obtuzi, fraţii îi prezintă lui Kroc sistemul pe care l-au pus la punct: bucătărie făcută la comandă, organizare minuţioasă, o reţetă simplă şi delicioasă de burger, care trebuie respectată întru totul. Metoda lor e ştiinţifică şi extrem de practică.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Lui Kroc nu îi vine să creadă. Le propune să se extindă. Se loveşte de reticenţă şi de argumentul că au mai încercat. Totul a fost un fiasco: calitate proastă, mizerie, nerespectare a cerinţelor impuse de patroni.
Văzând că nu îi poate câştiga prin apel la pragmatism, îi lucrează la sentiment. Merge până într-acolo încât argumentează că au o datorie morală în faţa naţiunii, că o astfel de invenţie nu poate fi (re)ţinută doar acolo, în zonă.
În cele din urmă, reuşeşte să îi convingă să-şi extindă afacerea. Prin francize conduse de cupluri ambiţoase şi dornice de muncă, Kroc e convins că McDonald’s îşi va păstra calitatea şi va avea succes în toată America. E un idealist, dar unul practic şi agresiv.
Mai mult, el crede că acest lanţ de fast food va putea concura cu cei doi piloni ai societăţii americane: biserica şi constituţia. De ce? Pentru că are aura unui loc atrăgător, unde toată familia poate mânca ieftin şi iute.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 9-11 mai în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Jazz in Church în București, Street Food Festival în Cluj-Napoca, Musical Picnics în Timișoara și Romanian Mental Health Film Festival în Iași. Tu ce faci în weekend?
Să nu uităm că toate acestea se întâmplau într-o vreme când restaurantele care vindeau burgeri funcţionau după un model complet diferit. Oamenii erau serviţi la geamul maşinilor de chelneriţe care, astfel, se plimbau zăpăcite printre automobile.
Autoservirea a fost o idee promovată şi impusă de Richard şi Maurice McDonald.
Înţelegând combinaţia revoluţionară, Ray Kroc nu a stat pe gânduri şi, treptat, a acaparat abuziv afacerea şi numele, transformând-o în cel mai de succes lanţ de fast-food din istorie.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Fondatorul, în regia lui John Lee Hancock, surprinde această istorie zbuciumată.
Povestea acestui parcurs, cu suişuri, riscuri, certuri şi coborâşuri, e dovada vie a visului american, cel în care ieri ai pierdut tot şi mâine poţi ajunge din nou multimilionar. Este istoria, ca un montagne russe, a unui om care a riscat şi a câştigat.
Regizorul John Lee Hancock exagerează rar şi omite puţine detalii importante. Încearcă să păstreze firul epic originar, care, fiind atât de tumultos, nici nu mai trebuie romanţat: mai mult decât banii, pe Kroc l-a interesat să rămână în istorie.
Moralizator fără să fie ostentativ, The Founder are aerul acela, dificil de obţinut, al unui film fluid şi lejer de la care ieşi împăcat, încărcat, dar şi intrigat. Eşti mulţumit că ai aflat o poveste pe care nu te gândiseşi să o cauţi pe internet, pentru că aveai impresia că o cunoşti.
Fondatorul
Titlu original: The Founder.
Regia: John Lee Hancock (The Blind Side, Saving Mr. Banks).
Scenariul: Robert D. Siegel.
Cu: Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch.
★★★☆☆

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this