REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Opinie
01/09/2023
Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă a anunțat că miercuri, 30 august, la ședința Grupului pentru prevenirea consumului de stupefiante, s-a propus testarea antidrog a elevilor în școală. Foto: Photographerlondon | Dreamstime.com

Testarea antidrog în școli: 5 dezastre iminente

România se află din nou, de una singură, în fața unei alegeri periculoase. Testarea antidrog în școli este ultima măsură venită dinspre mediul politic, în cadrul unei avalanșe de chemări la luptă împotriva drogurilor.

Realitatea eficienței acestor teste este însă deosebit de simplu de înțeles, căci o multitudine de organisme internaționale au consemnat deja tot ce ar trebui să știm despre ele. În special faptul asupra căruia nu mai există nicio dezbatere: testarea antidrog în școli nu doar că nu reduce și nu previne consumul de droguri, dar poate avea consecințe adverse de proporții uriașe. 

În acest sens, Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Academia Americană de Pediatrie (AAP) și instituția-emblemă a Uniunii Europene, Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor și a Toxicomaniei (EMCDDA) se opun testării antidrog în școli.

În contextul în care eșecul, ineficiența, ineficacitatea și efectele adverse ale testelor antidrog sunt iminente, merită să ne întrebăm ce efecte ar avea, dacă ar fi introduse în România. Ne putem aștepta, așadar, la cinci dezastre iminente:


Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.


1. Tranziția de la drogurile „clasice” către drogurile sintetice (etnobotanice), care nu pot fi testate

Drogurile sintetice, numite și etnobotanice, noi substanțe psihoactive, „legale” sau drogurile „zombie” au apărut și proliferează în lume în special din cauza interzicerii dure a drogurilor clasice, fiind mai ieftine, mai ușor de găsit și reprezentând compuși chimici noi, nemaiîntâlniți în aceste formule până în prezent. 

Aceste substanțe sunt infinit mai nocive decât drogurile „clasice” – spre exemplu canabisul sintetic SPICE fiind de 800 (opt sute) de ori mai potent decât canabisul clasic/organic. Deși în restul lumii sunt folosite în principal de persoanele care execută pedepse cu închisoarea și de oamenii fără adăpost, în România sunt deosebit de accesibile populației tinere, consumul lor crescând de 8 ori de la momentul închiderii celebrelor magazine de vise în anul 2012, de unde puteau fi cumpărate.

Una dintre caracteristicile principale e că nu pot fi depistate la testele antidrog, pentru că nici măcar testele Poliției nu au opțiunea de a identifica aceste substanțe. Tocmai din acest motiv, studiile existente prevăd că, în orice mediu, atâta timp cât cauzele consumului nu sunt adresate, introducerea testării antidrog are ca efect recurgerea la aceste noi substanțe deosebit de periculoase și care nu vor ieși la teste.

2. Procente mai mari de absenteism și abandon școlar

România este de mult timp pe locul 1 în Uniunea Europeană la rata anuală de abandon școlar, cu un număr brut de aproape 215.000 de adolescenți care nu ajung mai departe de clasa a opta.

Introducerea testării antidrog, fie că va necesita dovada prealabilă a testării de la medicul de familie, fie că se vor face teste în timpul anului școlar, va adăuga încă un factor important în creșterea ratei de retragere a elevilor din sistemul de învățământ.

Resursele internaționale prevăd că elevii și familiile acestora, în special dintre cei și cele mai dezavantajate, vor fi împinși înspre absenteism și abandonarea timpurie a școlii din cauza testării, în contextul posibilelor consecințe educaționale, sociale sau penale ale unui rezultat pozitiv în cadrul școlii.

3. Stigmă, vulnerabilitate, inegalitate și experiențe degradante impuse asupra adolescenților

Prelevarea de mostre biologice fără acordul persoanelor respective, indiferent de vârsta acestora, constituie abateri de la normele internaționale ale prevenției antidrog tocmai pentru stresul extrem la care sunt supuse persoanele vizate, ținând cont de natura acestora.

Persoanele consumatoare de droguri, în special dacă sunt la vârsta adolescenței, se pot confrunta deja cu o sumedenie de probleme educaționale, familiale ori sociale – iar intruziunea forțată a Statului pentru a afla un oarecare istoric de consum și pentru a impune pedepse, va determina exacerbarea acestor probleme.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Mai mult decât atât, aceste acțiuni de testare obstrucționează buna desfășurare a activităților școlare, încalcă drepturile omului și constituie intruziuni în viața personală, fără atingerea obiectivelor propuse.

4. Teste cu rezultate false în mai mult de jumătate din cazuri

Trebuie reținut că inclusiv testele folosite de Poliția Română pot indica rezultate false de pozitivitate în până la 70% dintre testări în cazul testelor „Dragger” și rezultate fals-pozitive în până la 50%  dintre testări în cazul testelor „AquilaScan”.

Într-atât de mare este rata de teste pozitive false încât în cazul ambelor mărci – de altfel singurele omologate în România – Inspectoratul Județean de Poliție Alba și respectiv Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș au cerut încetarea folosirii lor.

Așa cum este de așteptat, testările din cadrul școlilor s-ar încadra exact în aceeași paradigmă, putând rezulta chiar în majorități de elevi complet inocenți care s-ar trezi cu teste antidrog pozitive, deși nu au consumat nimic.

5. Apariția unei „conducte” între școală și închisoare

Merită amintit că România nu a luptat niciodată în mod real cu traficul de droguri, căci majoritatea resurselor poliției și o ultra-majoritate, de 80%, din toate dosare DIICOT deschise au fost pentru cantități de substanță mai mici de 5 grame, în contextul în care nivelul traficului de droguri în România poate fi estimat la zeci de tone anual.

Raportat la condamnări, în anul 2021, România a condamnat zilnic câte 1 simplu consumator (deținători în vederea consumului personal) la pedepse penale, 70% dintre cei 354 de consumatori condamnați primind o formă a pedepsei cu închisoarea.

Literatura de specialitate indică în mod clar că amplificarea și intensificarea acestei abordări ultra-punitive și în cadrul școlilor ar crea efectiv un fenomen prin care școala devine o pepinieră sau o conductă pentru închisori.

Toate aceste dezastre vin, bineînțeles, în cadrul realității incontestabile în care nu se va preveni sau combate nici consumul de droguri, și, mai ales, niciuna dintre cauzele propriu-zise pentru care ar ajunge adolescenții sau copiii de vârstă școlară să recurgă la consumul problematic de droguri.

Ce ar funcționa?

Adresarea cauzelor consumului de droguri și gestionarea consumului prin modele de sănătate publică – nu prin poliție, pușcărie, câini-lup ori teste antidrog în școli – este de fapt simpla realitate în ciuda căreia acești politicieni ar prefera mai degrabă să ne execute tinerii pentru voturi, decât să îi ajute.

Modelele funcționale includ activitățile interactive de înlesnire a comportamentelor pozitive; ședințe nelimitate de consiliere ori, după caz, terapie, și redresarea problemelor cu care se confruntă elevul atât la școală cât și în mediul familial; înțelegere și incluziune; informări oneste despre precauții, efecte și contraindicații, și mai ales suport oferit necondiționat și într-un mod nemoralizator.


Citește și:

„Un dependent e o persoană bolnavă, nu un criminal”. Corespondență din Portugalia, țara care a decriminalizat consumul de droguri


Dacă dorim să știm ce, cât și cum se consumă în rândul tinerilor, aceștia pot fi pur și simplu întrebați – știm deja că 1 din 2 tineri români a consumat canabis cel puțin o dată. Dacă dorim să ajutăm milioanele de tineri români să iasă în față atunci când se confruntă cu o problemă, putem, de asemena, să îi chemăm fără să îi amenințăm cu pedepse, fie ele mustrări, exmatriculări sau închisori.

În niciuna din aceste situații, de a afla despre consum sau de a-i ajuta pe consumatori, testele antidrog în școli nu au vreun rol. Singurul lor rol este acela de a da, din nou, impresia că se face ceva în ajun de alegeri, pedepsind acele categorii din populație care nu se pot apăra prin vot – adolescenții și copiii.


Citește și:

Toate legile antidrog prin care vor să ne execute tinerii, pentru voturi


Aidoma proiectului care prevedea închisoare de până la 5 ani pentru refuzul testării antidrog în mediile școlare și sociale, este din nou de datoria părinților să își apere copiii de implementarea acestui eșec universal și să prevină cele 5 dezastre iminente.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios