REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Tentativă majoră de fraudă și înșelăciune în numele Romgaz. Cum răspunde compania de stat

Reclame plătite care te îndeamnă să tranzacționezi acțiuni la compania de stat Romgaz și site-uri false, care promit câștiguri imediate în numele companiei, au împânzit în ultima perioadă Tik Tok, YouTube, Facebook și alte platforme. Contactați de PressOne, reprezentanții Romgaz susțin că sunt la curent cu tentativele de înșelăciune și fraudă, că ar fi informat publicul și alte autorități asupra pericolului și că mai mult de atât nu prea mai au ce face. 

Oamenilor li se promit câștiguri substanțiale

Romgaz, susțin cei din spatele tentativei de înșelăciune, ar fi lansat un program nou de investiții „pentru rezidenții români.” 

„E de necrezut. Într-o săptămână mi-am primit deja salariul lunar. La început am crezut că este o exagerare, dar când au început să vină primele plăți mi-am dat seama că totul era adevărat”, spun două femei care apar în videoclipul de 35 de secunde. Voice over-ul promite apoi că „toată lumea” poate obține un venit stabil, „cu investiții minime.” Autorii mai susțin că „programul este certificat de guvern.

Vrem să putem investiga în profunzime evenimentele care afectează viața de zi cu zi a românilor. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.

Investiția minimă este cuprinsă între 950 și 1.200 de lei, iar celor care plătesc acești bani li se promit câștiguri de până la 30.000 de lei. Pe lângă videoclipul de promovare, un link spre care sunt trimiși potențialii „investitori” deschide o pagină clonată, tot în numele companiei de stat. 

Atacatorii vor astfel să determine potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul unor investiții extrem de rentabile. Infractorii cibernetici se folosesc de obicei de imaginea unor instituții cu reputație publică, de presă sau bănci, pentru a crea falsa impresie că oferta lor este una legitimă. 

Infractorii cibernetici se folosesc de obicei de imaginea unor instituții cu reputație publică, de presă sau bănci, pentru a crea falsa impresie că oferta lor este una legitimă.

Nu numai imaginile instituțiilor de presă sau bancare sunt clonate. Pe Facebook apar și anunțuri care se folosesc de imaginea unor politicieni (în acest caz George Simion, liderul partidului extremist AUR) pentru a sugera credibilitate pentru publicul cărora li se adresează.

Contactați de PressOne, cei de la Romgaz susțin că știu de această tentativă de fraudare și înșelăciune și că ar fi informat mai departe autoritățile competente. Surse din Romgaz susțin însă pentru PressOne că nu ar fi vorba de un singur caz și că în numele companiei ar circula mai multe mesaje și încercări de inducere în eroare și păgubire a populației. 

Romgaz: Aceste platforme false prezintă un risc major

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A.este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale, precum și cel mai mare operator de depozite de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România. Potrivit datelor publice, Romgaz are peste 5.300 de angajați, iar statul român deține, prin ministerul Energiei, 70% din acțiuni. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Începând cu data de 12 noiembrie 2013, acţiunile societăţii sunt tranzacţionate pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti, sub simbolul „SNG”. Se pot cumpăra acțiuni și pe piețe reglementate externe, precum Bursa de la Londra, London Stock Exchange. Tehnic, acolo se vând certificate globale de depozit (GDR, n.red.), sub simbolul „SNGR.”

Acestea sunt singurele moduri în care se pot cumpăra acțiuni și niciunul nu promite câștigurile considerabile într-un interval de timp foarte scurt, propuse pe internet de cei care încearcă să le ia banii oamenilor. 

„Aceste reclame fac uz neautorizat de identitatea ROMGAZ și nu reprezintă în mod oficial interesele companiei. Aceste platforme/site-uri sunt false, afișează, în general, în mod eronat numele companiei, spre exemplu sub forma „RomGas” sau „RomGaz”, și prezintă un risc major, întrucât ar putea conduce la fraudarea utilizatorilor, precum și la colectarea neautorizată a unor date cu caracter personal”, transmit, la solicitarea PressOne, reprezentanții companiei de stat. 

Aceștia menționează, în răspunsul oficial furnizat redacției, că tranzacționarea acțiunilor, atâta vânzarea, cât și cumpărarea lor, se face „exclusiv prin intermediul brokerilor (intermediarilor) autorizați de către Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), singura instituție de supraveghere a pieței de capital.”

Lista cu intermediarii autorizați să tranzacționeze la Bursa de Valori București este afișată pe pagina ASF, www.asfromania.ro, și pe pagina Bursei de Valori București, în secțiunea Intermediari, www.bvb.ro.

A fost sesizat Directoratul Național de Securitate Cibernetică, dar tentativa de înșelăciune continuă 

De partea lor, cei de la Romgaz susțin că au transmis din oficiu, în paginile web și social media, informații privind modalitățile oficiale de tranzacționare a acțiunilor, inclusiv care sunt sursele oficiale de informare pe această temă. 

Apoi, situațiile identificate ca fiind tentative de înșelăciune și fraudă folosind identitatea companiei prin intermediul unor platforme/site-uri false, care nu se află în administrarea Romgaz, ar fi fost notificate de la primele apariții în mediul online entităților oficiale abilitate să intervină pentru limitarea acestora. 

„Prin urmare, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a comunicat atenționări publicului larg, pe pagina de Internet și Facebook ale Directoratului, să dea dovadă de prudență în furnizarea datelor cu caracter personal și în acceptarea ofertelor false de a investi în acțiuni, fiind și cazul altor companii sau entități a căror identitate a fost folosită pentru a câștiga încrederea populației în scopul comiterii unor fraude”, transmite Romgaz. 

Compania de stat insistă că a pus la dispoziția publicului informații oficiale, în paginile web și social media, „care pot fi consultate de către persoanele interesate înainte de lua decizia de a investi pe baza unor informații vehiculate în spațiul public prin intermediul unor platforme/site-uri neautorizate.”

Avertisment făcut public cu întârziere, după solicitarea PressOne

Potrivit Codului Penal, fraudele comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Înainte de revizuire, Codul Penal prevedea pedepse ceva mai aspre, între 3 și 12 ani. 

Care sunt măsurile și instrumentele prin care Romgaz se apără de atacurile cibernetice și astfel de tenative de phishing? Cum își explică Romgaz faptul că multe dintre anunțurile sau conținutul fals din online sunt plătite/sponsorizate? Din informațiile companiei, care este numărul estimativ al păgubiților în numele Romgaz? În ce măsură există un dialog între Romgaz și reprezentanții platformelor de tip Tik Tok, Facebook sau YouTube în acest sens? Cum se desfășoară acest dialog, concret?  – la toate aceste întrebări adresate de PressOne compania de stat nu a mai răspuns punctual. 

Singurul avertisment privind cazul Romgaz publicat în luna august a fost dat după solicitarea PressOne. sursa foto: Facebook/ DNSC

Am vizitat în schimb pagina de Facebook a Directoratului Național de Securitate Cibernetică, acolo unde Romgaz susține că a făcut demersuri pentru ca publicul larg să fie mai bine informat, pe fundalul creșterii numărului de tentative de înșelăciune și fraudare. Solicitarea PressOne a fost făcută în data de 16 august 2023. Avertizarea a apărut însă ulterior, luni, 21 august. 

Anunțurile sponsorizate false privind tranzacționarea unor acțiuni Romgaz și paginile clonate de infractorii cibernetici sunt încă active, la ora publicării acestui articol.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios