O fotografie portret a lui Salvador Dalí, cu celebrele mustăți, pe o ușă glisantă a muzeului din Figueres. Fotografii: Lucian Muntean
O fotografie portret a lui Salvador Dalí, cu celebrele mustăți, pe o ușă glisantă a muzeului din Figueres. Fotografii: Lucian Muntean
28/09/2017
Teatrul-Muzeu Dalí din Figueres
Pe 28 septembrie 2017 se împlinesc 43 de ani de la inaugurarea muzeului dedicat lui Salvador Dalí în Figueres, orașul natal al artistului, situat la 138 kilometri nord-est de Barcelona, în Catalonia, Spania.
Muzeul e o clădire cu totul specială, aflată în centrul orașului. Ouă gigantice stau în echilibru, aliniate în partea superioară a zidurilor și a turnului, în alternanță cu statui filiforme din bronz, asemenea unor dansatori care se conturează pe cer.
Rândul de chiparoși desparte zidul masiv de trotuarul aglomerat și de bulevardul pe care autocarele nu mai contenesc să sosească.
Turiști din toată lumea vin să se minuneze de geniul lui Dalí. Muzeul dedicat celui mai cunoscut artist suprarealist este o destinație cvasi-obligatorie în programul celor care ajung în Catalonia.
Născut în 1904, Salvador Dalí face primii ani de școală în clase cu profil filologic, cu predare în limba franceză. Abia din 1916 urmează cursuri de artă, sub îndrumarea profesorului Juan Núñez, la Școala Municipală de Desen din Figueres.
În 1919 participă, împreună cu colegii de școală, la o expoziție de grup găzduită de Societatea de Concerte din cadrul Teatrului Municipal din Figueres.
Dalí se dedică în totalitate carierei artistice, unde face progrese remarcabile. Studiază artele la Madrid și expune la Barcelona, apoi în Franța, în Elveția și în Statele Unite ale Americii. Îi întâlnește personal pe cei mai importanți artiști ai vremii și devine cunoscut și pe plan internațional.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Clădirea Teatrului din Figueres arde în timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939) și rămâne în stadiu de ruină.
În 1960, primarul din Figueres și Dalí își propun să renoveze clădirea. Consiliul local aprobă finanțarea proiectului de construcție, iar lucrările încep în 1961.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Noul edificiu este inaugurat în 28 septembrie 1974, cu numele de Teatrul-Muzeu Dalí. Este conceput ca un omagiu adus celui mai faimos fiu al orașului, ajuns vedetă pe plan internațional.
În următorii ani sunt anexate și clădiri învecinate, care pot fi vizitate în prezent. Muzeul este administrat de Fundația „Colecția Gala – Salvador Dali„.
Cu o implicare directă, atât financiară, cât și creativă a lui Dalí, muzeul are o colecție retrospectivă, cu lucrări din toate perioadele, de la desenele din școală, picturi și sculpturi, creație de bijuterii, până la instalații de artă tridimensionale și sculpturi concepute special pentru acest spațiu.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ampla colecție prezintă traseul parcurs de Dalí prin diferitele curente artistice, de la impresionism, futurism și cubism până la suprarealism.
În colecția permanentă sunt expuse și lucrări ale altor artiști celebri, precum El Greco sau Marcel Duchamp, pe care Dalí le-a achiziționat.
Dintre lucrările create special pentru acest muzeu pot fi amintite:
– „Palace of the Wind Room”, o frescă impresionantă, cu aspect tridimensional, pe tavanul unei încăperi din fostul teatru,
– „Monument to Francesc Pujols”, o statuie aflată chiar la intrarea principală în muzeu,
– „Mae West Room”, o instalație ingenioasă compusă dintr-o canapea cu formă de buze, un șemineu în formă de nas și două fotografii înrămate. Privită dintr-un anume loc, printr-o lentilă, se poate vedea imaginea iluzorie a unui portret feminin.
O galerie foto cu Teatrul-Muzeu Dalí din Figueres:
Chiar sub scena fostului teatru se află cripta în care este înmormântat Salvador Dalí, decedat în 23 ianuarie 1989.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this