Lalele și o moară de vânt – o imagine emblematică pentru Olanda. Fotografii: Lucian Muntean
Lalele și o moară de vânt – o imagine emblematică pentru Olanda. Fotografii: Lucian Muntean
18/05/2017
Țara lalelelor "Angela Merkel" și "Ronaldo"
Lalelele pe care le aveți în vază, dacă au fost cumpărate de la florărie, provin, mai mult ca sigur, din Olanda. Milioane de flori sunt exportate zilnic, cu aeronave cargo, peste tot în lume. Și cu toate astea, rămân suficient de multe în ţara lor, pe terenurile parcelate perfect şi aflate sub nivelul mării.
Dacă mergi în Olanda în timpul primăverii, peste tot, din avion, din tren sau din mașină, vezi câmpurile multicolore de lalele.
Cel mai vestit loc unde poți admira o uriașă colecție de lalele este Keukenhof, în orașul Lisse, la sud-vest de Amsterdam. Parcul de aici este deschis doar șapte săptămâni pe an, din martie până în mai.
Keukenhof înseamnă „grădina bucătăriei”. Inițial, aici a fost grădina cu ierburi aromatice și legume care deservea castelul contesei de Hainaut, Jacqueline, la începutul secolului al XV-lea.
Parcul dedicat florilor datează din 1857. A fost gândit ca un spațiu unde specialiştii olandezi să-şi poată prezenta şi pune în vânzare numeroasele specii de flori.
În prezent, Keukenhof este una dintre cele mai mari grădini cu flori din lume. Are o suprafață de 32 de hectare, pe care sunt plantați peste 7 milioane de bulbi înfloriți din 800 de varietăți de lalele.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Chiar dacă nu ești un împătimit al florilor, rămâi impresionat. Traseul te poartă prin grădini în diferite stiluri, amenajate de peisagiști consacrați.
Trecând un mic pod peste canal, aleea te duce într-o pădure de poveste, căreia covorul de frunziș veșted îi este înlocuit cu straturi de lalele multicolore. Urmează pavilioane și sere în care sunt expuse superbe aranjamente florale.
Aceste expoziții tematice sunt unice, schimbându-se de la un an la altul.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
O galerie foto cu ipostaze din parcul Keukenhof:
*
În cele aproape două luni cât este deschis parcul, vin turişti din toată lumea. Numai pentru autocare sunt prevăzute 1.000 de locuri de parcare.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În permanență, grupuri de vizitatori intră și invadează aleile parcului, serele, magazinele și restaurantul. Probabil că sunt chiar mai mulți decât albinele. În sezonul din 2016 au fost 1,1 milioane de vizitatori.
Desigur, nu eram singurul care fotografia lalelele. Cu excepția copiilor foarte mici, aproape toți vizitatorii făceau poze.
Ca în orice grădină botanică autentică, la fiecare strat e înfiptă în sol plăcuța cu numele florilor. Fiind 800 de varietăți de lalele, lista cu nume e pe măsură.
Unele au denumiri clasice, precum „Tulipa Old times”, „Exotic Sun” sau „Queensland”, altele – nume contemporane, aparent neobișnuite pentru o floare: „Angela Merkel” sau „Ronaldo”.
O galerie foto cu varietăți de lalele:
*
Moara de vânt, construită în anul 1892 la Groningen, a fost folosită intens pentru a pompa apa din polder până în 1957. Acum este unul dintre principalele puncte de atracție ale parcului.
Chiar dacă roata continuă să i se învârtească datorită vântului aproape constant, vechea moară nu mai funcționează. De pe platforma principală se poate vedea o imagine de ansamblu asupra parcului, dar și spre câmpul din vecinătate.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this