REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Internii ediției din 2015 din programul de internship, cea mai numeroasă ediție, 300 de participanți FOTO (c) Facebook Internship Guvernul României

#StudentiiTrebuieSaStie

Premierul Florin Cîțu a recrutat tineri pentru „primul program real de internship la nivelul Guvernului” cu un anunț pe contul său de Facebook. Deși legea stabilește condițiile în care se face recrutarea și selecția candidaților, tot Florin Cîțu va fi cel care selectează participanții, după criterii cunoscute doar de el. 

Mai mult, „primul program real de internship” nu este, de fapt, primul. Asta pentru că, la nivelul executivului a existat deja, timp de șapte ediții, în perioada 2013-2019, un program de internship.

PressOne a discutat cu fondatorul Programului Oficial de Internship al Guvernului, precum și cu alți doi coordonatori, pentru a afla cum a arătat internshipul de la Guvern, cum au fost recrutați candidații și în ce măsură demersul premierului Florin Cîțu valorifică o muncă deja depusă.

Recrutarea

Pe 4 februarie, premierul Florin Cîțu publica un mesaj pe contul său de Facebook prin care anunța începerea „primului program real de Internship la nivelul Guvernului României”. Studenții în ani terminali interesați erau invitați să trimită o scrisoare de intenție la adresa cabinet.pm@gov.ro până pe 11 februarie.

În finalul mesajului, premierul a adăugat și hashtag-ul #StudentiiTrebuieSaStie, o adaptare a formulei #romaniitrebuiesastie, pe care Florin Cîțu o folosește de mai mulți ani pentru a încheia postările sale pe rețeaua de socializare.

Mesajul distribuit de premier pe Facebook conține singurele informații disponibile pentru posibilii candidați la programul de internship al guvernului. Pe site-ul oficial al Guvernului României nu apăreau niciun fel de informații referitoare la recrutare, iar un site dedicat programului de internship nu există.

Asta în condițiile Legea Internshipului precizează, în articolul 3, că „organizaţia-gazdă promovează public, în scris şi/sau online, programele de internship desfăşurate, criteriile, calendarul şi procedura internă de selecţie, responsabilităţile generale pentru fiecare program de internship ofertat, precum şi condiţiile contractuale (numărul de ore şi durata programului de internship, valoarea minimă a indemnizaţiei lunare)”.

…și selecția

Pe 23 februarie, premierul Florin Cîțu revenea cu un mesaj. Tot pe Facebook. Le mulțumea celor care s-au înscris în program și anunța că au fost selectate „foarte multe CV-uri și urmează interviurile”.

Dacă în anunțul de înscriere premierul cerea candidaților scrisori de intenție, în mesajul care anunța sfârșitul recrutării, scrisorile s-au transformat în CV-uri. În baza cărora va urma să se facă și selecția candidaților.

Direcția Comunicare și Relație cu Presa a Guvernului a transmis PressOne, în urma unei solicitări oficiale, că până la data de 11 februarie au fost primite 245 de CV-uri ȘI scrisori de intenție.

Candidații selectați după analiza CV-urilor urmează să fie programați pentru interviuri, care vor fi susținute direct de către premierul Florin Cîțu, dar și cu reprezentanți din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Cine va trece și de etapa asta va începe „programul de practică în jurul datei de 15 martie”.

PressOne a solicitat și detalii despre cine va face selecția candidaților și în baza căror criterii, la ce instituții din subordinea Guvernului vor lucra studenții selectați, pe ce perioadă se va întinde programul, dacă va fi unul plătit sau nu și dacă acest program vine în continuarea celui care deja a existat. Guvernul nu a transmis nicio informație din cele solicitate mai sus.

Programul Oficial de Internship al Guvernului, inspirat după cel de la Casa Albă

Între 2013 și 2019, la nivelul administrației centrale a funcționat un program de internship. A fost fondat de Cristian Botan, care a și coordonat primele trei ediții. O simplă căutare pe site-ul Guvernului după cuvântul „internship” e suficientă.

Asta, dar și site-ul oficial al programului vechi, care poate fi găsit acum la o altă adresă decât cea inițială: oldinternship.gov.ro.

Cristian Botan, fondatorul Programului de Internship FOTO (c) Facebook Internship Guvernul României

Programul oficial de Internship al Guvernului României a debutat în 2013 și a fost gândit pentru a atrage tineri profesioniști în administrația publică centrală (în 2013, sub 4% din totalul funcționarilor publici din România aveau vârsta sub 30 de ani).

A fost un demers fără culoare politică pentru care ne-am inspirat, pe partea de conținut, din programul de internship organizat la Casa Albă al Administrației Obama și, pe partea de recrutare și selecție, din stagiile de traineeship Blue Book organizate de Comisia Europeană”, explică Cristian Botan într-un interviu pentru PressOne.

Programul a trecut prin mandatele premierilor Victor Ponta, Dacian Cioloș, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

Propunerea de organizare a acestui program a fost aprobată instant de premierul de la acea vreme, Victor Ponta. Am început în 2013 cu 25 de tineri, repartizați în structurile din Palatul Victoria (Cancelaria Prim-ministrului și, respectiv, Secretariatul General al Guvernului).

Anul următor, programul a fost extins la nivelul tuturor ministerelor și cei peste 150 de stagiari au fost remunerați pentru munca lor. În 2015, ultima ediție organizată sub coordonarea mea, programul a inclus 300 de stagiari repartizați în 72 de instituții publice centrale, plecând de la Palatul Victoria și până la Garda Națională de Mediu și Inspecția Muncii.

Programul a continuat mai apoi cu câte 200 de stagiari în 2016-2019 și s-a bucurat de susținerea tuturor prim-miniștrilor care au urmat: Dacian Cioloș, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă”, adaugă Cristian Botan.

Concret, tinerii erau repartizați în instituții publice centrale pentru două luni de vară, unde zilnic aveau activități specifice instituției. Activități care, însă, aveau un caracter de învățare. Conform legii, orice program de internship trebuie să aibă o componentă de învățare, nu de muncă. Deci internii nu făceau munca angajaților din ministere.

De asemenea, internii aveau parte și de întâlniri cu demnitari și ambasadori români, sesiuni de training sau de simulare de ședință de guvern. Cum a fost, însă, făcută recrutarea lor?

Platformă online și interviuri

Chiar dacă programul de internship funcționa doar în cele două luni de vară, organizarea începea încă din luna februarie.

Radu Puchiu, fost Secretar de Stat în Cancelaria Prim-ministrului și coordonator a cinci ediții de internship, explică cum decurgeau pregătirile.

Câteva lucruri premergătoare erau foarte importante. Totul începea cu o procedură internă. Se pleca de la o notă internă, că era dorită organizarea unui program de internship.

Se aprobau atunci multe lucruri, printre care și bugetul necesar și echipa care urma să coordoneze programul, cine era responsabil de ce anume, care era cuantumul bursei, câte locuri erau scoase la concurs.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Când făceam anunțul, totul era foarte clar: câte locuri erau, unde se făceau înscrierile, în ce consta procesul de selecție, dacă erau acordate burse sau nu, care era perioada de internship, la ce instituții se putea înscrie candidații”, spune Radu Puchiu, coordonator în perioada 2013-2017 al programului de internship.

Radu Puchiu, fost secretar de stat și coordonatar al programului FOTO (c) Facebook Internship Guvernul României

Înscrierea la programul de internship nu se făcea printr-o scrisoare de intenție, ci printr-o platformă online.

Tinerii se înscriau în acest program prin intermediul unei platforme online (internship.gov.ro), care conținea toate informațiile necesare.

După înscriere, candidaturile erau triate în funcție de documentele furnizate. Candidații aleși pentru lista scurtă erau validați de comisii mixte formate din echipa centrală de organizare de la Palatul Victoria, reprezentanții instituțiilor participante în program, precum și – iar aici e foarte important de reținut – absolvenți ai programului din generațiile precedente.

Asta făcea ca procesul de recrutare să fie unul transparent și echitabil, reducând riscul ca stagiarii să fie selectați pe criterii de afiliere politică sau influențe de altă natură. Selecția a inclus și interviuri în persoană sau online și un test de cunoștințe generale din Constituția României.

Am făcut un pas suplimentar față de alte programe organizate în lume, publicând lista și biografiile persoanelor selectate, tocmai pentru a întări ideea că acest program este gândit complet apolitic și are în vedere doar recrutarea de tineri profesioniști în administrație”, explică Cristian Botan, fondatorul programului.

Evaluări făcute de foști absolvenți ai programului

În 2014, Denisa Dan a participat ca intern în cadrul programului. Un an mai târziu era implicată în coordonarea proiectului și participa la recrutarea viitorilor interni, lucru pe care l-a făcut trei ediții la rând.

Denisa Dan, coordonatoare de programului de inernship FOTO Mihail Bălănică

„În procesul de recrutare, eu am fost organizator. După înscrierea în platformă, exista un set de reguli. De exemplu, dacă aveai studii juridice nu puteai să te înscrii decât la instituții care cereau astfel de studii.

Platforma ghida candidații spre locurile pentru care erau eligibili. Ulterior, internii din anii trecuți ai programului se înscriau voluntari să evalueze înscrierile. Ei primeau anonimizat formularele și, în baza unor conturi online de evaluatori, notau candidaturile.

În baza notelor date de absolvenții programului, noi selectam câte trei persoane pentru fiecare poziție cerută de la minister”, explică Denisa Dan modul în care avea loc selecția candidaților pentru programul de internship.

O lege ignorată

Din 2018, în România există Legea Internshipului. Conform actului legislativ, un internship trebuie să echivaleze cu un proces de învățare, astfel că legea oferă pârghii de protecție socială pentru interni, ca ei să nu ajungă să facă munca celor din instituții, dar nici să piardă vremea. Mai mult, legea obligă organizațiile gazdă la transparență în toate etapele.

Comunicarea exclusivă în mesaje publicate pe Facebook este departe de a se încadra în aceste cerințe legale.

Procesul de recrutare îl văd ca fiind discriminatoriu. Dacă te uiți pe pagina de Facebook a premierului vei vedea comentarii cum că s-au cerut, la început, scrisori de intenție, și acum se iau în considerare CV-urile. Sunt chiar copii din afară care se plâng de asta.

Tot ce pot să spun e că nu se respectă legea.

Noi am luptat foarte mult, pentru că-n fiecare an venea Curtea de Conturi să ne spună că nu avem o lege a internshipului și un an și jumătate, împreună cu alumnii programului, am făcut consultări cu sute de persoane din mediul academic, mediul de afaceri, administrație, pentru o lege.

Acum avem o lege, nu ne mai dă nimeni peste nas că am cheltui bani aiurea. Și legea respectivă oferă foarte multe pârghii de protecție socială pentru interni, aspect foarte important.

Recunoaște programul de internship ca fiind vechime în muncă, le dă dreptul internilor la indemnizație, le garantează dreptul la învățare în timpul programului. Din anunțul făcut de premier nu există nicio garanție că toate aceste lucruri vor fi respectate”, adaugă Denisa Dan.

Rapoarte și un ghid de bune practici

Radu Puchiu, fost Secretar de Stat și coordonator al programului, adaugă și că pentru fiecare ediție, au existat inclusiv rapoarte de activitate, fiind vorba de bani publici.

Există rapoarte pentru fiecare ediție a programului de internship, tocmai din dorința că dacă vine cineva după noi să plece de la un punct. Cu ajutorul internilor am pus la punct și un mic ghid de tipul checklist cu ce trebuie făcut dacă vrei să organizezi o ediție de internship, pentru că după apariția Legii Internshipului ne-am gândit că poate vor fi și alte instituții care vor vrea să organizeze astfel de programe”, explică el.

Know how nefolosit

Comunitatea de alumni a programului de internship din perioada 2013-2019 și-a făcut publică dorința de a ajuta Guvernul Cîțu în continuarea programului. Și a respectării transparenței procesului de selecție.

S-a format și o echipă care să participe la consultare directă pe tema asta, dar de la nivelul Guvernului nu a fost stabilită o dată de întâlnire. Asta în condițiile în care programul ar urma să înceapă pe 15 martie.

„Modelul ăsta de lucru este modelul administrației noastre la modul general. Vine o nouă conducere și reinventează roată. Sunt șapte ediții realizate deja, în care s-au învățat lucruri. Să vii la a opta și să zici că faci altfel, dar nu știi cum, e păcat. E o risipă de energie și bani.

Radu Puchiu

Nu știu cum va arăta programul. Unde se vor duce internii? Vor fi doar la Palatul Victoriei sau și la ministere? Cei din ministere îi vor include în activitățile lor de zi cu zi?

Noi aveam pus la punct tot planul ăsta cu instituțiile. Instituțiile știau câți interni urmează să primească, în ce direcții își vor desfășura activitatea, ce vor face în prima, dar și în ultima săptămână”, adaugă Radu Puchiu.

Nici Cristian Botan, nici Radu Puchiu, Denisa Dan sau comunitatea de alumni a programului oficial de internship nu au fost implicați în coordonarea „programului real” lansat de premierul Florin Cîțu.

Inițiativa premierului Florin Cîțu de a-și aduce alături tineri foarte buni este lăudabilă și o aplaud cu ambele mâini. Totuși, poziția de prim-ministru îi conferă pârghii mult mai importante pentru a putea organiza un program cu adevărat comprehensiv, care să se dovedească benefic atât pentru tineri, cât și pentru modernizarea administrației publice.

În 2015, când am putut furniza 300 de poziții pentru tineri, am avut peste 3.400 de persoane care și-au depus candidatura. De la 3.400 la 245 e cale destul de lungă.

Anul academic se încheie în România (și în mai toate țările din lume) în perioada iunie-iulie. Dacă programul anunțat acum începe pe 15 martie, atunci el se va desfășura în paralel cu programul academic, iar asta înseamnă că nu va fi un program full-time, ceea ce reprezintă un alt punct deficitar”, este de părere Cristian Botan.

Cu mii de absolvenți ai programului de internship de la Guvern, mulți dintre ei lucrând și în prezent în Palatul Victoria, dar și cu o lege care obligă la transparență, premierul Florin Cîțu a optat să aducă „un suflu nou în administrație”.

Prin două mesaje publicate pe Facebook, 245 de CV-uri și scrisori de intenție, interviuri directe cu candidații și lipsa de transparență.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios