O imagine panoramică din San Marino. Fotografii: Lucian Muntean
19/10/2017
Statul care are doi șefi aleși din opoziție
La 10 kilometri de Rimini, pe coasta Adriaticii, într-un peisaj impozant, dominat de stâncile masive de pe Monte Titano și de zidurile crenelate ale unei vechi fortificații, se află Serenissima Repubblica di San Marino, a treia cea mai mică țară din Europa.
Cu o suprafață de numai 60 de kilometri pătrați și o populație de 33.500 de locuitori, San Marino nu este membră a Uniunii Europene, dar folosește moneda euro.
Pe străzi din ce în ce mai înguste, mașinile urcă șerpuind pe versantul abrupt până când muntele le înghite în parcări săpate direct în stâncă, pe mai multe niveluri. Este o soluție ingenioasă și extrem de eficientă într-un loc unde nu există teren plat.
Urmează, pieptiș, aleile pietonale în trepte, de unde panorama este deja spectaculoasă. Rămâi uimit când în peisaj apare o telecabină care plutind pe deasupra ta.
În San Marino, telefericul face parte din transportul în comun.
Ajuns la cota maximă până unde au acces mașinile, ești dirijat de un polițist spre zona pietonală a citadelei, inclusă în 2008 în patrimoniul mondial UNESCO.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ca o ironie, primul obiectiv care îți iese în cale după tot acest urcuș este Muzeul Instrumentelor de Tortură. Treci mai departe, căutând salvarea pe străduțe înțesate cu buticuri și te trezești într-un magazin de blănuri al unor comercianți rusi.
Nivelul de trai din micul stat din estul Italiei este similar cu al celor mai dezvoltate țări europene, de pildă cu acela din Danemarca. Principalele activități economice de aici sunt cele bancare și turismul.
Munca patriotică voluntară... obligatorie
Prestația voluntară în vremea comunismului românesc purta denumirea înălțătoare de "muncă patriotică". Pe acea vreme, orice formă de voluntariat era de fapt obligatorie, bineînțeles din rațiuni patriotice. La fel de înălțătoare s-a dovedit a fi chemarea tovarășei educatoare când ne-a dus în parc să culegem castane: "Dragi copii, munca voastră e foarte importantă. O să culegeți castane din care se fac medicamente. Iar ele vor vindeca oameni."
Ce faci în weekendul 17-19 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târg de viniluri în București, castele vii în Cluj-Napoca, concert de blues în Timișoara și povești de pe Via Transilvanica în Iași. Tu ce faci în weekend?
San Marino este vestită pentru mărcile poștale, timbre extrem de căutate de colecționari.
Consiliul Europei a acceptat ca mica republică să pună în circulație moneda euro, ba chiar să fie emise un număr limitat de monede cu însemnele naționale. Și acestea au devenit apreciate de către colecționarii de numismatică.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Pe plan politic, San Marino a reușit să-și mențină independența de-a lungul secolelor: a contat foarte mult și faptul că a fost neutră în momente tensionate ale istoriei, precum în timpul celor două războaie mondiale din secolul XX.
La conducerea țării sunt doi Căpitani Regenți: ambii dețin atât funcția de șef al statului, cât și pe cea de șef al guvernului, cu un mandat de numai 6 luni.
Sunt aleși din rândul partidelor aflate în opoziție, astfel încât există un echilibru de putere. Mandatele lor încep la 1 aprilie și la 1 octombrie.
Imediat după încheierea unui mandat, cetățenii pot depune plângeri referitoare la activitatea lor în termen de 3 zile. Dacă acestea se dovedesc întemeiate, încep procedurile judiciare împotriva foștilor șefi de stat.
Puterea executivă este exercitată de Guvern, iar cea legislativă este împărțită între Guvern și Marele Consiliu General. Justiția este independentă față de Executiv și Legislativ.
Acest sistem de putere funcționează neschimbat din 1243.
O galerie foto din San Marino:
Străzile înguste, împânzite cu mici restaurante, cafenele și magazine de suveniruri duc spre impozanta Catedrală Catolică, cu fațada străjuită de coloane.
De aici urcă doar ziduri masive din piatră și scări cioplite, care fac legătura între turnurile fortificației medievale de pe Monte Titano, aflată la 749 metri altitudine.
Abia aici, dacă faci un popas mai lung la umbra chiparoșilor, ai timp să răsfoiești primele pagini ale ghidului turistic, acelea despre istoria locului, peste care ești tentat să treci la prima lectură.
Afli povestea patronului spiritual al acestui loc, Marinus, un meșter pietrar originar din zona Croației, care a construit o capelă din piatră pentru comunitatea de călugări ce trăiau izolați pe Monte Titano în anul 301 d.Hr.
Astfel, San Marino își atribuie titlurile neoficiale de cel mai vechi stat suveran din lume și de cea mai veche republică constituțională.
O galerie foto cu vechea fortăreață de pe Monte Titano:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this