Festivalul Statuilor Vivante. Fotografii: Lucian Muntean
24/05/2018
Statuile vivante aduc "strigătele Parisului" în centrul Bucureștiului
Statuile au prins viață, ca în mitul lui Pygmalion, și au interacționat cu oamenii în grădina Casei Filipescu-Cesianu de pe Calea Victoriei.
Acest lucru a fost aievea, marți seară, sub privirile fascinate ale copiilor care participau la deschiderea Festivalului Internațional de Statui Vivante.
Festivalul a ajuns la ediția a VIII-a și se desfășoară până în 28 mai. Pe lângă Casa Filipescu-Cesianu, evenimentele sunt programate în patru locuri:
- 24 mai, orele 18.00-22.00 – Grădina Cișmigiu;
- 24-27 mai, orele 18.00-22.00 – Teatrul de Comedie din Centrul istoric;
- 25-26 mai, orele 17.30-22.00 – Parcul Alexandru Ioan Cuza;
- 27-28 mai, orele 17.30-22.00 – Parcul Herăstrău, la Roata Mare.
Organizatorul festivalului este Teatrul Masca, care împlinește 28 de ani de la înființare.
La această ediție sunt 40 de invitați din Spania, Portugalia, Macedonia, Olanda, Marea Britanie, Germania și Ucraina.
*
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Deschiderea de marți seară a fost un spectacol în sine. La o astfel de ocazie e de la sine înțeles că toată lumea fotografiază, de la mic la mare. Surpriza a fost că și o statuie făcea poze, pe care le și scotea pe loc.
Gazda îi întâmpina pe vizitatori chiar la intrarea în curtea Casei. Pe cei neatenți îi stropea cu apă din sticla și paharele de pe tavă, spre amuzamentul privitorilor.
Albă ca Zăpada a fost înconjurată în permanență de pitici. La un moment dat, eram mai mulți de șapte. ?
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Moș Gerilă vine cu racheta. Cum au furat comuniștii Crăciunul?
O săptămână am așteptat, m-am tot sucit, iar nopțile am visat la seara de Crăciun pe care urma să o petrecem la familia G. Am repetat în minte poezia de George Coșbuc, fiindcă părinții băgaseră spaima în mine că dacă nu o spui frumos, "ca pe apă", sacul Moșului rămâne ferecat.
În grădină, pe o platformă, Mademoiselle Perfume părea că e la parada modei. Cei care au îndrăznit să se apropie au putut testa parfumul actriței olandeze.
Întâlnirea cu statuile vivante le-a dat de gândit și unor viitori actori: „Vezi, se poate face teatru și fără să tocești rolurile pe de rost!…”
Statuile vivante care au deschis festivalul (galerie foto):
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
*
În a doua parte a serii de marți, actorii de la compania Artel MYTH din Ucraina au prezentat o serie de personaje inedite, unele inspirate din cultura țării lor, precum cazacul dârz sau familia de țărani cu „bărbatul cel brav și femeia sa delicată”.
Actorii trupei Artel MYTH din Ucraina (galerie foto):
*
Între 25 și 28 mai, Teatrul Masca va prezenta zilnic, în parcul Herăstrău, spectacolul cu statui vivante „Strigătele Parisului”, care cuprinde poveștile a 16 comercianți stradali de odinioară:
Vânzătoarea de chibrituri – Anamaria Pîslaru, Vânzătoarea de broderii – Dora Iftode, Vânzătorul de orvietan – Valentin Mihalache, Vânzătorul de panglici – Sorin Dinculescu, Vânzătoarea de mături – Vera Brătfălean, Aprinzătoarea de felinare – Andreea Bănică, Vânzătoarea de ouă – Cristiana Savu, Cântăreața – Alina Bondoc, Vânzătorul de cutii – Ionuț Ghiorghe, Spălătoreasa – Alina Crăiță, Vânzătoarea de dulciuri – Laura Dumitrașcu Duică, Vânzătorul de tigăi – Mario Garcia, Vânzătoarea de pește – Cristina Panait, Modista – Maria Panainte, Plăpumăreasa – Daciana Voinescu, Vânzătorul de otravă pentru șobolani – Andrei Costin.
Spectacolul „Strigătele Parisului” (galerie foto):
*
Actorii Teatrului Masca au susținut spectacole similare și în străinătate. În urmă cu 6 ani, de pildă, am avut ocazia să-i văd în Piazza Castello din centrul oraşului Torino.
Atunci au avut loc două reprezentaţii cu spectacolul Statuile, în regia lui Mihai Mălaimare, fost director al Teatrului.
Teatrul Masca la Torino (galerie foto):
Articol realizat cu sprijinul Muzeului Municipiului București.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this