Festivalul Statuilor Vivante. Fotografii: Lucian Muntean

Statuile vivante aduc "strigătele Parisului" în centrul Bucureștiului

Statuile au prins viață, ca în mitul lui Pygmalion, și au interacționat cu oamenii în grădina Casei Filipescu-Cesianu de pe Calea Victoriei.

Acest lucru a fost aievea, marți seară, sub privirile fascinate ale copiilor care participau la deschiderea Festivalului Internațional de Statui Vivante.

Festivalul a ajuns la ediția a VIII-a și se desfășoară până în 28 mai. Pe lângă Casa Filipescu-Cesianu, evenimentele sunt programate în patru locuri:

  • 24 mai, orele 18.00-22.00 – Grădina Cișmigiu;
  • 24-27 mai, orele 18.00-22.00 – Teatrul de Comedie din Centrul istoric;
  • 25-26 mai, orele 17.30-22.00 – Parcul Alexandru Ioan Cuza;
  • 27-28 mai, orele 17.30-22.00 – Parcul Herăstrău, la Roata Mare.

Organizatorul festivalului este Teatrul Masca, care împlinește 28 de ani de la înființare.

La această ediție sunt 40 de invitați din Spania, Portugalia, Macedonia, Olanda, Marea Britanie, Germania și Ucraina.

Actorii Teatrului Masca.
Actorul Mihai Mălaimare.

*

Deschiderea de marți seară a fost un spectacol în sine. La o astfel de ocazie e de la sine înțeles că toată lumea fotografiază, de la mic la mare. Surpriza a fost că și o statuie făcea poze, pe care le și scotea pe loc.

Gazda îi întâmpina pe vizitatori chiar la intrarea în curtea Casei. Pe cei neatenți îi stropea cu apă din sticla și paharele de pe tavă, spre amuzamentul privitorilor.

Albă ca Zăpada a fost înconjurată în permanență de pitici. La un moment dat, eram mai mulți de șapte. 🙂

În grădină, pe o platformă, Mademoiselle Perfume părea că e la parada modei. Cei care au îndrăznit să se apropie au putut testa parfumul actriței olandeze.

Întâlnirea cu statuile vivante le-a dat de gândit și unor viitori actori: “Vezi, se poate face teatru și fără să tocești rolurile pe de rost!…”

Statuile vivante care au deschis festivalul (galerie foto):

*

În a doua parte a serii de marți, actorii de la compania Artel MYTH din Ucraina au prezentat o serie de personaje inedite, unele inspirate din cultura țării lor, precum cazacul dârz sau familia de țărani cu “bărbatul cel brav și femeia sa delicată”.

Actorii trupei Artel MYTH din Ucraina (galerie foto):

*

Între 25 și 28 mai, Teatrul Masca va prezenta zilnic, în parcul Herăstrău, spectacolul cu statui vivante “Strigătele Parisului”, care cuprinde poveștile a 16 comercianți stradali de odinioară:

Vânzătoarea de chibrituri – Anamaria Pîslaru, Vânzătoarea de broderii – Dora Iftode, Vânzătorul de orvietan – Valentin Mihalache, Vânzătorul de panglici – Sorin Dinculescu, Vânzătoarea de mături – Vera Brătfălean, Aprinzătoarea de felinare – Andreea Bănică, Vânzătoarea de ouă – Cristiana Savu, Cântăreața – Alina Bondoc, Vânzătorul de cutii – Ionuț Ghiorghe, Spălătoreasa – Alina Crăiță, Vânzătoarea de dulciuri – Laura Dumitrașcu Duică, Vânzătorul de tigăi – Mario Garcia, Vânzătoarea de pește – Cristina Panait, Modista – Maria Panainte, Plăpumăreasa – Daciana Voinescu, Vânzătorul de otravă pentru șobolani – Andrei Costin.

Spectacolul “Strigătele Parisului” (galerie foto):

*

Actorii Teatrului Masca au susținut spectacole similare și în străinătate. În urmă cu 6 ani, de pildă, am avut ocazia să-i văd în Piazza Castello din centrul oraşului Torino.

Atunci au avut loc două reprezentaţii cu spectacolul Statuile, în regia lui Mihai Mălaimare, fost director al Teatrului.

Teatrul Masca la Torino (galerie foto):

Articol realizat cu sprijinul Muzeului Municipiului București.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Ți-a plăcut articolul nostru?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim!

Donează