Foto: Victoria Heath / Unsplash
23/05/2018
Somnul este temelia eficienței
„Adevăratul concurent pentru Netflix este somnul”. Așa a răspuns șeful Netflix, Reed Hastings, când a fost întrebat dacă este îngrijorat de platformele video concurente, precum HBO și Amazon.
Oamenii care devin dependenți de un serial stau până noaptea târziu urmărind episoade unul după altul, i-a asigurat Hastings pe investitori.
Ceea ce voia să le dea de înțeles era că veniturile Netflix vor crește fiindcă lumea va dormi mai puțin pentru a se uita la seriale.
Această tendință de scurtare a somnului nu a început odată cu Netflix, dar se resimte tot mai acut în ultimii ani.
Neurocercetătorul Matthew Walker, care se ocupă de știința somnului, explică pe scurt cum am ajuns să dormim mai puțin și mai rău:
„Întâi, am electrificat noaptea. Lumina are un efect profund degradant asupra somnului. În al doilea rând, există problema cu munca: nu numai că limita dintre când începe și când se termină este poroasă, dar a crescut și durata drumului spre serviciu.
Nimeni nu vrea să renunțe la timpul petrecut cu familia sau la distracție, așa că renunță la somn. Anxietatea are și ea un rol. Suntem o societate mai singură, mai deprimată. Alcoolul și cafeina sunt disponibile pe scară largă. Toți acești factori sunt dușmanii somnului”.
Pe lângă asta, Walker crede că somnul este asociat cu un sentiment de slăbiciune, ba chiar de rușine. Într-o cultură competitivă precum cea din companiile multinaționale, somnul este perceput ca o formă de lenevie, iar cei care vor să pară harnici se mândresc că dorm doar 5-6 ore pe noapte.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Totuși, cei care au funcții de conducere par să-și fi dat seama că un asemenea ritm de viață nu este sustenabil. Un studiu care a inclus 35.000 de lideri a arătat că oamenii dorm mai mult cu cât sunt mai sus în ierarhie.
În vreme ce majoritatea angajaților sunt preocupați să le dea șefilor impresia că muncesc din greu, directorii executivi au avut de-a lungul carierei înțelepciunea și disciplina de a dormi suficient, reușind să facă față la nivel înalt fără să clacheze.
Fosta șefă a departamentului medical din armata americană, generalul Patricia Horoho, a încercat să-i convingă pe soldați că somnul este un fel de muniție pentru creier.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Ea le-a explicat că au nevoie de 7-8 ore de somn în fiecare noapte pentru ca mintea să le fie ageră și la ora 4 a după-amiezii.
Deși cercetătorii încă nu știu de ce avem nevoie să dormim, studiile arată că lipsa somnului afectează atât productivitatea, cât și creativitatea.
Oamenii care nu dorm suficient găsesc mai puține soluții pentru rezolvarea unei probleme, iar soluțiile găsite sunt mai puțin exacte.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În schimb, oamenii care dorm suficient rezolvă problemele mai eficient, se concentrează mai bine pe rezultate, văd mai ușor lucrurile din altă perspectivă și sunt mai dispuși să-și ajute colegii.
Problema este că cei mai mulți dintre noi nu ne dăm seama că lucrăm la un nivel scăzut când nu dormim destul și ne obișnuim cu o stare de oboseală cronică, despre care credem că nu ne afectează randamentul.
Netflix-ul este aproape irezistibil după o zi lungă la serviciu, dar dacă munca ta necesită concentrare, acuratețe și luare de decizii, atunci cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să te asiguri că dormi suficient.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this