Foto: Victoria Heath / Unsplash

Somnul este temelia eficienței

„Adevăratul concurent pentru Netflix este somnul”. Așa a răspuns șeful Netflix, Reed Hastings, când a fost întrebat dacă este îngrijorat de platformele video concurente, precum HBO și Amazon.

Oamenii care devin dependenți de un serial stau până noaptea târziu urmărind episoade unul după altul, i-a asigurat Hastings pe investitori.

Ceea ce voia să le dea de înțeles era că veniturile Netflix vor crește fiindcă lumea va dormi mai puțin pentru a se uita la seriale.

Această tendință de scurtare a somnului nu a început odată cu Netflix, dar se resimte tot mai acut în ultimii ani.

Neurocercetătorul Matthew Walker, care se ocupă de știința somnului, explică pe scurt cum am ajuns să dormim mai puțin și mai rău:

„Întâi, am electrificat noaptea. Lumina are un efect profund degradant asupra somnului. În al doilea rând, există problema cu munca: nu numai că limita dintre când începe și când se termină este poroasă, dar a crescut și durata drumului spre serviciu.

Nimeni nu vrea să renunțe la timpul petrecut cu familia sau la distracție, așa că renunță la somn. Anxietatea are și ea un rol. Suntem o societate mai singură, mai deprimată. Alcoolul și cafeina sunt disponibile pe scară largă. Toți acești factori sunt dușmanii somnului”.

Pe lângă asta, Walker crede că somnul este asociat cu un sentiment de slăbiciune, ba chiar de rușine. Într-o cultură competitivă precum cea din companiile multinaționale, somnul este perceput ca o formă de lenevie, iar cei care vor să pară harnici se mândresc că dorm doar 5-6 ore pe noapte.

Totuși, cei care au funcții de conducere par să-și fi dat seama că un asemenea ritm de viață nu este sustenabil. Un studiu care a inclus 35.000 de lideri a arătat că oamenii dorm mai mult cu cât sunt mai sus în ierarhie.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

În vreme ce majoritatea angajaților sunt preocupați să le dea șefilor impresia că muncesc din greu, directorii executivi au avut de-a lungul carierei înțelepciunea și disciplina de a dormi suficient, reușind să facă față la nivel înalt fără să clacheze.

Fosta șefă a departamentului medical din armata americană, generalul Patricia Horoho, a încercat să-i convingă pe soldați că somnul este un fel de muniție pentru creier.

Ea le-a explicat că au nevoie de 7-8 ore de somn în fiecare noapte pentru ca mintea să le fie ageră și la ora 4 a după-amiezii.

Deși cercetătorii încă nu știu de ce avem nevoie să dormim, studiile arată că lipsa somnului afectează atât productivitatea, cât și creativitatea.

Oamenii care nu dorm suficient găsesc mai puține soluții pentru rezolvarea unei probleme, iar soluțiile găsite sunt mai puțin exacte.

În schimb, oamenii care dorm suficient rezolvă problemele mai eficient, se concentrează mai bine pe rezultate, văd mai ușor lucrurile din altă perspectivă și sunt mai dispuși să-și ajute colegii.

Problema este că cei mai mulți dintre noi nu ne dăm seama că lucrăm la un nivel scăzut când nu dormim destul și ne obișnuim cu o stare de oboseală cronică, despre care credem că nu ne afectează randamentul.

Netflix-ul este aproape irezistibil după o zi lungă la serviciu, dar dacă munca ta necesită concentrare, acuratețe și luare de decizii, atunci cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să te asiguri că dormi suficient.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...