"Constelații românești tradiționale" − expoziție digitală la Muzeul Național al Satului. Fotografii: Lucian Muntean
"Constelații românești tradiționale" − expoziție digitală la Muzeul Național al Satului. Fotografii: Lucian Muntean
10/04/2019
Semnele Ceriului: ce văd românii când se uită la stele
„Identitatea bolții cerești spune mai multe despre poporul român decât tomuri de cărți.
Găsim aici influențe grecești, romane, dar și aspecte specifice poporului român, popor creștin de origine daco-romană, format din agricultori și păstori.
Componenta pastoral-agrară este una ancestrală, de esență precreștină, în care cerul este văzut atât ca un ceas nocturn și calendar anual pastoral-agrar, cât și ca o «expoziție» de unelte agrare − în care, aspect rar, constelațiile seamănă cu obiectul descris”.
Astfel rezuma regretatul muzeolog Mircea Lițe (1963-2018) expoziția denumită „Constelații românești tradiționale”, concepută de el pentru Complexul Astronomic din Baia Mare, și care poate fi văzută acum și la Muzeul Național al Satului din București.
Expoziția conține videouri bazate pe programul de planetariu virtual denumit Stellarium.
Acestea descriu toate cele 39 de constelații „românești” − adică asocierile cu animale și obiecte pe care le-au făcut strămoșii noștri și care s-au transmis pe cale orală, din generație în generație.
„Pe parcursul documentării, începută în 2012 și completată an de an, au fost consemnate 39 de constelaţii româneşti, multe fiind identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
19 dintre cele 88 de constelaţii recunoscute oficial se regăsesc şi în mitologia românească.
Este remarcabil că 20 de constelaţii autohtone sunt originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului”, a spus managerul Complexului Astronomic Baia Mare, Ovidiu Ignat, la vernisajul expoziției de la Muzeul Național al Satului.
GALERIE FOTO:
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 13-15 decembrie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, Strada Fericirii în Cluj-Napoca, Harababura în Timișoara și bazar caritabil în Iași. Tu ce faci în weekend?
*
Expoziția deschisă la Muzeul Național al Satului este una dublă.
Alături de filmulețele care comprimă viziunile mitologice asupra constelațiilor, vizitatorii pot vedea simbolurile astrale pe care fotograful băimărean Ilie Tudorel le-a descoperit în decursul a 10 ani de călătorii prin țară.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
E vorba despre 73 de fotografii în care apar reprezentări ale Soarelui, Lunii și stelelor în lemnul porților, pictate pe ceramică, încondeiate pe ouă, gravate în os sau chiar în modelul unor plăcinte tradiționale.
GALERIE FOTO:
*
Expoziția intitulată „Semnele Ceriului − Constelații românești tradiționale” poate fi văzută până în 11 mai, în sala „Gheorghe Focșa” de la Muzeul Național al Satului, la care se ajunge prin intrarea din șoseaua Kiseleff nr. 28.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this