"Constelații românești tradiționale" − expoziție digitală la Muzeul Național al Satului. Fotografii: Lucian Muntean

Semnele Ceriului: ce văd românii când se uită la stele

“Identitatea bolții cerești spune mai multe despre poporul român decât tomuri de cărți.

Găsim aici influențe grecești, romane, dar și aspecte specifice poporului român, popor creștin de origine daco-romană, format din agricultori și păstori.

Componenta pastoral-agrară este una ancestrală, de esență precreștină, în care cerul este văzut atât ca un ceas nocturn și calendar anual pastoral-agrar, cât și ca o «expoziție» de unelte agrare − în care, aspect rar, constelațiile seamănă cu obiectul descris”.

Astfel rezuma regretatul muzeolog Mircea Lițe (1963-2018) expoziția denumită “Constelații românești tradiționale”, concepută de el pentru Complexul Astronomic din Baia Mare, și care poate fi văzută acum și la Muzeul Național al Satului din București.

Expoziția conține videouri bazate pe programul de planetariu virtual denumit Stellarium.

Acestea descriu toate cele 39 de constelații “românești” − adică asocierile cu animale și obiecte pe care le-au făcut strămoșii noștri și care s-au transmis pe cale orală, din generație în generație.

“Pe parcursul documentării, începută în 2012 și completată an de an, au fost consemnate 39 de constelaţii româneşti, multe fiind identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională.

19 dintre cele 88 de constelaţii recunoscute oficial se regăsesc şi în mitologia românească.

Este remarcabil că 20 de constelaţii autohtone sunt originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului”, a spus managerul Complexului Astronomic Baia Mare, Ovidiu Ignat, la vernisajul expoziției de la Muzeul Național al Satului.

GALERIE FOTO:

*

Expoziția deschisă la Muzeul Național al Satului este una dublă.

Alături de filmulețele care comprimă viziunile mitologice asupra constelațiilor, vizitatorii pot vedea simbolurile astrale pe care fotograful băimărean Ilie Tudorel le-a descoperit în decursul a 10 ani de călătorii prin țară.

E vorba despre 73 de fotografii în care apar reprezentări ale Soarelui, Lunii și stelelor în lemnul porților, pictate pe ceramică, încondeiate pe ouă, gravate în os sau chiar în modelul unor plăcinte tradiționale.

GALERIE FOTO:

*

Expoziția intitulată “Semnele Ceriului − Constelații românești tradiționale” poate fi văzută până în 11 mai, în sala “Gheorghe Focșa” de la Muzeul Național al Satului, la care se ajunge prin intrarea din șoseaua Kiseleff nr. 28.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Ți-a plăcut articolul nostru?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim!

Donează