Svajczer Csaba, președintele unei asociații care acționează fără temei legal în numele Primăriei clujene foto: arhiva personală
Svajczer Csaba, președintele unei asociații care acționează fără temei legal în numele Primăriei clujene foto: arhiva personală
11/12/2019
Șeful asociației din Cluj care „face curățenie” în autobuze: „Noi ne bucurăm când ne scrie presa de rău, înseamnă că suntem băgați în seamă”
O asociație condusă de foști polițiști ieșiți la pensie acționează fără vreun drept legal pe străzile Clujului și decide cine are sau nu dreptul de a circula cu autobuzul. Le-au pus gând rău ”cerșetorilor și desenatorilor grafitici”. Primăria s-a dezis de ei în urmă cu doi ani, dar membrii organizației susțin că acționează în colaborare cu poliția locală.
Iată comunicatul remis marți, 10 decembrie, de reprezentanții asociației Organizația Generală Voluntară pentru Prevenirea Faptelor Antisociale (O.G.V.P.P.F.A.), care avea să iște numeroase discuții. Acesta este semnat de un fost colonel, Alexandru Buga, și oferă un bilanț al acțiunilor de pe liniile de transport în comun 30, 25, 6 și 35, desfășurate pe 9 decembrie.
”În atenția instituțiilor competente ale statului!!! 9 decembrie 2019, pe parcursul zilnicei noastre activități de informare în vederea prevenirii faptelor antisociale.
Activitatea asociației O.G.V.P.P.F.A. A redus numărul de grupuri și persoane cu instrumente (colindători) care apelează la mila călătorilor în mijloacele de transport în comun și în stațiile C.T.P. Mulți dintre copiii cu acordeoane au coborât la prima stație, câțiva a reîncercat (sic! n.r.) să se urce în mijlocul de transport următor, dar și acolo au fost întâmpinați de voluntarii O.G.V.P.P.F.A”.
Cu ce s-ar ocupa asociația? ”Membrii voluntari sunt pregătiți să observe, să sesiseze problemele observate sau provocările care vin din spațiul public, direcționându-le în vederea soluționării acestora către instituțiile competente ale statului”, pretinde fostul colonel. La acțiune, participaseră 9 voluntari, cu insigne și legitimații: ”cu nr. identificare legitimație, respectiv: 1, 2, 3, 15, 16, 110, 111, 112, 114”.
Reacțiile n-au întârziat să apară, activistul Cornel Vîlcu a vorbit de ”existența unor grupuri de bullying cetățenesc”. Asociația și-a suspendat pentru câteva ore pagina de Facebook, de fapt contul personal al președintelui OGVPPFA, Svajczer Csaba, cel care se prezintă drept membru al I.P.A. (Asociația Internațională a Polițiștilor) și voluntar al Primăriei clujene.
Acesta a și primit o diplomă de apreciere din partea lui Emil Boc, „pentru activitatea remarcabilă în folosul comunității și pentru exemplul pe care îl oferă tinerilor clujeni privind asumarea statutului de cetățean al municipiului Cluj”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Svajczer s-a distins la mitingul Noua Dreaptă din 2017 când a bruscat-o, alături de jandarmi, pe actrița Oana Mardare, care întrerupsese discursul unuia dintre liderii organizației.
Svajczer purta o insignă la piept și acționa ca un om al legii, fără ca cineva să-l chestioneze în legătură cu prezența lui acolo. Imediat după aceea, Primăria clujeană s-a distanțat de Svajczer și a denunțat un protocol semnat în 2014 de instituție cu asociația de voluntari condusă de fostul polițist.
"Între Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcția Poliția Locală și Asociația Organizația Generală Voluntară Pentru Prevenirea Faptelor Antisociale a fost încheiat protocolul de cooperare nr.35200/29.01.2014, având ca obiect participarea Asociației O.G.V.P.P.F.A, la acțiuni de voluntariat, fără scop lucrativ, pentru prevenirea Faptelor Antisociale. Prin adresa nr. 93174/23.02.2017 înaintată Asociației Organizația Generală Voluntară Pentru Prevenirea Faptelor Antisociale, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcția Generală Poliția Locală a denunțat unilateral protocolul de cooperare mai sus menționat, considerând inoportună continuarea acestuia", răspundea Biroul Mass-Media din cadrul Primăriei unei solicitări venite din partea Ziar de Cluj.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
De Crăciun, blocul 42 a strălucit în zori
Pe 24 decembrie 1989, Mirea era locotenent-major la unitatea militară 01404, situată pe strada Caracal, vizavi de un ansamblu de blocuri de 10 etaje. Tăcut și lacom, glonțul a sosit pe furiș: nimeni nu a auzit zgomotul împușcăturii. Dosarul Revoluției este cea mai urâtă pată rămasă neștearsă din istoria României moderne.
L-am întrebat pe Svajczer ce autoritate are să acționeze alături de alți voluntari în autobuzele și stațiile RATUC, dar și în zona lăcașelor de cult sau a gării "pentru prevenirea cerșetoriei și a desenatorilor grafitici". Mi-a spus că-l deranjez, pentru că se afla la o acțiune alături de prefectul Clujului, și că el și voluntarii lui acționează în virtutea unei înțelegeri cu Poliția locală (aflată în subordinea Primăriei).
Svajczer susține că acel comunicat și poza cu voluntarii în autobuz e din 2017 (asta deși a postat-o ieri pe contul său de Facebook, iar în comunicat scrie clar că acțiunea a avut loc pe 9 decembrie 2019).
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„E o amintire, Facebookul pune din doi în doi ani amintiri. Noi nu suntem paramilitari. Noi facem activități pe RATUC, dar din 2018 numai în stații. Nu mai urcăm în autobuze, așa ne-am înțeles cu Banga Ovidiu Vasile, locțiitorul șefului poliției locale, Bonțidean. Noi nu mai urcăm în autobuze. Le spunem cu vorba civilizată la oameni: vă rog frumos să nu urcați. Încercăm să stopăm prin vorbă civilizată, să prevenim să se urce, ca lumea să poată circula frumos pe mașină”, spune Svajczer.
Acesta spune că el și voluntarii săi nu intervin niciodată: „Sunăm Poliția locală, ei vin și și acționează. Noi numai observăm și sesizăm, nu avem dreptul să punem mâna pe ei”.
I-am adus aminte de scandalul din fața Catedralei, din urmă cu doi ani, când a fost în centrul acțiunii. „Parcă a fost un scandal acolo cu o gagică, artistă. O zis tipa să-i ținem bicicleta, mi-o dat-o mie jandarmu. Nimeni n-a făcut reclamație împotriva mea sau a asociației. Nici jandarmu' nu l-o bruscat. L-o rugat frumos să meargă în mașină, dar ea n-o vrut. S-o pus pe pământ jos, s-o trântit”.
Îl întreb câți membri are asociația și de ce susține că face voluntariat în numele Primăriei, din moment ce instituția s-a dezis de OGVPPFA.
„Noi ne bucurăm când ne scrie presa de rău, înseamnă că suntem băgați în seamă. Dar hai mai lasă-mă cu întrebările, că-s aci cu prefectu'. Hai, gata, la revedere!”, a încheiat brusc liderul organizației.
Ca să devină voluntar la Primăria Cluj, Csaba a trebuit să semneze o fișă de înscriere și să menționeze domeniile de interes pentru voluntariat printre care ordine și siguranță publică, evidență parcări sau spații verzi. Între timp, a ajuns să decidă și cine e demn să urce în autobuzele electrice din Cluj.
Postare reluată săptămânal pe pagina de facebook a lui Svajczer
„Mediatizăm mărturia şi cerinţa persistentă a enoriaşilor care sunt constant prezenţi la slujbele bisericeşti zilnice, despre necesitatea prezenţei noastre şi despre eficacitatea activă a aportului nostru activ, enoriaşi care s-au remarcat în interesul de a elibera zona directă a parohiilor de cetăţeni care apelează la cerşetorie, cetăţeni care îşi fac nevoile în jurul locașelor de cult, etc.
Cu deplină consideraţie, Svajczer Csaba Preşedintele Asociaţiei O.G.V.P.P.F.A, membru Poliţia Internaţională (I.P.A.), membru voluntar şi al Primăriei Cluj-Napoca”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this