Svajczer Csaba, președintele unei asociații care acționează fără temei legal în numele Primăriei clujene foto: arhiva personală

Șeful asociației din Cluj care „face curățenie” în autobuze: „Noi ne bucurăm când ne scrie presa de rău, înseamnă că suntem băgați în seamă”

O asociație condusă de foști polițiști ieșiți la pensie acționează fără vreun drept legal pe străzile Clujului și decide cine are sau nu dreptul de a circula cu autobuzul. Le-au pus gând rău ”cerșetorilor și desenatorilor grafitici”. Primăria s-a dezis de ei în urmă cu doi ani, dar membrii organizației susțin că acționează în colaborare cu poliția locală.

Iată comunicatul remis marți, 10 decembrie, de reprezentanții asociației Organizația Generală Voluntară pentru Prevenirea Faptelor Antisociale (O.G.V.P.P.F.A.), care avea să iște numeroase discuții. Acesta este semnat de un fost colonel, Alexandru Buga, și oferă un bilanț al acțiunilor de pe liniile de transport în comun 30, 25, 6 și 35, desfășurate pe 9 decembrie.

”În atenția instituțiilor competente ale statului!!! 9 decembrie 2019, pe parcursul zilnicei noastre activități de informare în vederea prevenirii faptelor antisociale.

Activitatea asociației O.G.V.P.P.F.A. A redus numărul de grupuri și persoane cu instrumente (colindători) care apelează la mila călătorilor în mijloacele de transport în comun și în stațiile C.T.P. Mulți dintre copiii cu acordeoane au coborât la prima stație, câțiva a reîncercat (sic! n.r.) să se urce în mijlocul de transport următor, dar și acolo au fost întâmpinați de voluntarii O.G.V.P.P.F.A”.

Cu ce s-ar ocupa asociația? ”Membrii voluntari sunt pregătiți să observe, să sesiseze problemele observate sau provocările care vin din spațiul public, direcționându-le în vederea soluționării acestora către instituțiile competente ale statului”, pretinde fostul colonel. La acțiune, participaseră 9 voluntari, cu insigne și legitimații: ”cu nr. identificare legitimație, respectiv: 1, 2, 3, 15, 16, 110, 111, 112, 114”.

Reacțiile n-au întârziat să apară, activistul Cornel Vîlcu a vorbit de ”existența unor grupuri de bullying cetățenesc”. Asociația și-a suspendat pentru câteva ore pagina de Facebook, de fapt contul personal al președintelui OGVPPFA, Svajczer Csaba, cel care se prezintă drept membru al I.P.A. (Asociația Internațională a Polițiștilor) și voluntar al Primăriei clujene.

Acesta a și primit o diplomă de apreciere din partea lui Emil Boc, „pentru activitatea remarcabilă în folosul comunității și pentru exemplul pe care îl oferă tinerilor clujeni privind asumarea statutului de cetățean al municipiului Cluj”.

Svajczer Csaba și Emil Boc

Svajczer s-a distins la mitingul Noua Dreaptă din 2017 când a bruscat-o, alături de jandarmi, pe actrița Oana Mardare, care întrerupsese discursul unuia dintre liderii organizației.

Svajczer purta o insignă la piept și acționa ca un om al legii, fără ca cineva să-l chestioneze în legătură cu prezența lui acolo. Imediat după aceea, Primăria clujeană s-a distanțat de Svajczer și a denunțat un protocol semnat în 2014 de instituție cu asociația de voluntari condusă de fostul polițist.

„Între Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcția Poliția Locală și Asociația Organizația Generală Voluntară Pentru Prevenirea Faptelor Antisociale a fost încheiat protocolul de cooperare nr.35200/29.01.2014, având ca obiect participarea Asociației O.G.V.P.P.F.A, la acțiuni de voluntariat, fără scop lucrativ, pentru prevenirea Faptelor Antisociale. Prin adresa nr. 93174/23.02.2017 înaintată Asociației Organizația Generală Voluntară Pentru Prevenirea Faptelor Antisociale, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcția Generală Poliția Locală a denunțat unilateral protocolul de cooperare mai sus menționat, considerând inoportună continuarea acestuia„, răspundea Biroul Mass-Media din cadrul Primăriei unei solicitări venite din partea Ziar de Cluj.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios
Actrița Oana Mardare luată pe sus de Jandarmi, la un miting Noua Dreaptă în 2017 Foto: Raul Ștef

L-am întrebat pe Svajczer ce autoritate are să acționeze alături de alți voluntari în autobuzele și stațiile RATUC, dar și în zona lăcașelor de cult sau a gării „pentru prevenirea cerșetoriei și a desenatorilor grafitici”. Mi-a spus că-l deranjez, pentru că se afla la o acțiune alături de prefectul Clujului, și că el și voluntarii lui acționează în virtutea unei înțelegeri cu Poliția locală (aflată în subordinea Primăriei).

Svajczer susține că acel comunicat și poza cu voluntarii în autobuz e din 2017 (asta deși a postat-o ieri pe contul său de Facebook, iar în comunicat scrie clar că acțiunea a avut loc pe 9 decembrie 2019).

E o amintire, Facebookul pune din doi în doi ani amintiri. Noi nu suntem paramilitari. Noi facem activități pe RATUC, dar din 2018 numai în stații. Nu mai urcăm în autobuze, așa ne-am înțeles cu Banga Ovidiu Vasile, locțiitorul șefului poliției locale, Bonțidean. Noi nu mai urcăm în autobuze. Le spunem cu vorba civilizată la oameni: vă rog frumos să nu urcați. Încercăm să stopăm prin vorbă civilizată, să prevenim să se urce, ca lumea să poată circula frumos pe mașină”, spune Svajczer.

Acesta spune că el și voluntarii săi nu intervin niciodată: „Sunăm Poliția locală, ei vin și și acționează. Noi numai observăm și sesizăm, nu avem dreptul să punem mâna pe ei”.

I-am adus aminte de scandalul din fața Catedralei, din urmă cu doi ani, când a fost în centrul acțiunii. „Parcă a fost un scandal acolo cu o gagică, artistă. O zis tipa să-i ținem bicicleta, mi-o dat-o mie jandarmu. Nimeni n-a făcut reclamație împotriva mea sau a asociației. Nici jandarmu’ nu l-o bruscat. L-o rugat frumos să meargă în mașină, dar ea n-o vrut. S-o pus pe pământ jos, s-o trântit”.

Csaba și un robot venit din viitor

Îl întreb câți membri are asociația și de ce susține că face voluntariat în numele Primăriei, din moment ce instituția s-a dezis de OGVPPFA.

„Noi ne bucurăm când ne scrie presa de rău, înseamnă că suntem băgați în seamă. Dar hai mai lasă-mă cu întrebările, că-s aci cu prefectu’. Hai, gata, la revedere!”, a încheiat brusc liderul organizației.

Ca să devină voluntar la Primăria Cluj, Csaba a trebuit să semneze o fișă de înscriere și să menționeze domeniile de interes pentru voluntariat printre care ordine și siguranță publică, evidență parcări sau spații verzi. Între timp, a ajuns să decidă și cine e demn să urce în autobuzele electrice din Cluj.

Csaba și un polițist venit din viitor

Postare reluată săptămânal pe pagina de facebook a lui Svajczer

Mediatizăm mărturia şi cerinţa persistentă a enoriaşilor care sunt constant prezenţi la slujbele bisericeşti zilnice, despre necesitatea prezenţei noastre şi despre eficacitatea activă a aportului nostru activ, enoriaşi care s-au remarcat în interesul de a elibera zona directă a parohiilor de cetăţeni care apelează la cerşetorie, cetăţeni care îşi fac nevoile în jurul locașelor de cult, etc.
Cu deplină consideraţie, Svajczer Csaba Preşedintele Asociaţiei O.G.V.P.P.F.A, membru Poliţia Internaţională (I.P.A.), membru voluntar şi al Primăriei Cluj-Napoca
”.

Bilanț de ziua lui Csaba

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...