Foto: Untold ©
25/07/2017
Proprietarii din Cluj câștigă până la 3 chirii lunare în 4 zile de Untold
Abonamentul pentru cele 4 zile ale festivalului Untold ajunge până la 1.200 de lei, însă această sumă pălește în comparație cu banii pe care oaspeții Clujului îi cheltuiesc pentru cazare.
Proprietarii de apartamente din Cluj care închiriază în regim hotelier pot câștiga, dintr-un foc, o sumă care ajunge până la chiria pe trei luni.
Ina Ionescu (28 de ani) locuiește în București și este fotograf. Ascultă muzică electronică și abia așteaptă să ajungă la Untold, programat în perioada 3-6 august. Abonamentul pentru 4 zile de festival a costat-o 486 de lei, însă cele mai mari emoții le-a avut în privința cazării.
„Am început să caut acum două luni și nu era absolut nimic din ce ne puteam permite. Am lăsat-o baltă și ne-am gândit că nu mai dormim deloc sau că dormim în mașină. Apoi am mai încercat o dată și am găsit pe Booking.com o cameră cu 4 paturi în comuna Viștea, la 14 kilometri de oraș. Mi s-a părut un chilipir, mă costă 575 de lei pe noapte. Mai ales că avem și baie în cameră.”
Asta înseamnă că proprietarii casei din Viștea câștigă 500 de euro prin închirierea unei singure camere pentru 4 nopți.
Cu asemenea prețuri, tinerii se aruncă mai întâi pe locurile de cazare oferite de organizatori în camping sau în căminele studențești. Prețurile pentru camerele oferite în cadrul festivalului pornesc de la 95 de lei și urcă până la 2.600 de lei de persoană pentru toată perioada.
„Eu mi-am luat cazare de pe site-ul lor, la un cămin studențesc, pentru că în oraș sunt puține locuri de cazare și foarte scumpe. Când am căutat eu, acum două-trei luni, cea mai ieftină cameră pe Booking.com era undeva la 700 de lei pe noapte”, adaugă Alexandru Bărboiu (30 de ani), din București.
Bineînțeles, locurile ieftine sunt puține și foarte căutate, iar cei care nu prind au de ales între hoteluri, pensiuni și apartamente închiriate în regim hotelier – în ciuda tarifelor mari practicate în această perioadă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Untold strică piața imobiliară de vară din Cluj,
în defavoarea chiriașilor”
La momentul publicării acestui articol, circa 90% din oferta Booking.com pentru Cluj-Napoca este deja rezervată pentru cele 4 nopți de festival. Locurile rămase sunt, în general, foarte scumpe.
De exemplu, prima ofertă care apare la căutare este la Red Hotel Riviera Suite&Lake (4 stele), unde o singură persoană ar urma să plătească, pentru patru nopți, prețul de 7.300 de lei.
Cui îi e frică de Airbnb? De ce închide Europa apartamentele turistice și ce se întâmplă în București
Care e relația dintre închirierea apartamentelor pe termen scurt, în sistem Airbnb, și piața imobiliară? Și unde se situează Bucureștiul în această dispută?
Cum se văd din satelit cartierele-dormitor care au răsărit lângă cele mai scumpe orașe din România, Cluj și Brașov
Brașov și Cluj-Napoca sunt astăzi cele mai scumpe orașe din România pentru cei care visează să-și cumpere o casă sau un apartament. Drept urmare, locuitorii celor două orașe au preferat în ultimii 15-20 ani să se orienteze către locuințe mai ieftine construite în localități limitrofe. Haosul imobiliar generat de migrația lor a dat naștere unor struțo-cămile urbanistice care sunt vizibile din satelit.
Mai jos, un alt anunț este promovat chiar cu denumirea de Garsonieră UNTOLD. Situată la periferia orașului și având o suprafață de 45 de metri pătrați, locuința arată modest mobilată în fotografiile de prezentare. Poate găzdui trei persoane și se închiriază cu 10.970 de lei pentru patru nopți.
*
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Deși se întinde doar pe 4 zile, festivalul Untold este un eveniment cultural care influențează piața imobiliară din Cluj-Napoca. Chiriile sunt cu mult mai mari, iar proprietarii de apartamente câștigă în această perioadă de la chiria pe o lună întreagă până la chiria pe 3 luni”, spune Marc Tudor, agent imobiliar la compania Welt Imobiliare din Cluj-Napoca.
El spune că, în perioada Untold, cel mai mare tarif de care a auzit este de 3.000 de euro.
„Perspectiva unor asemenea sume influențează comportamentul proprietarilor. Dacă au studenți în chirie care vor să rămână pe vară, le spun să elibereze pentru Untold.
Pe timpul verii, studenții plătesc în general doar jumătate de chirie, fiindcă nu stau în Cluj. Proprietarii le spun acum că, dacă vor să țină apartamentul și în perioada festivalului, plătesc chiriile întregi pe vară.
De asemenea, dacă cineva are un apartament de închiriat, așteaptă să treacă Untold ca să-l pună pe piață. Am văzut că, și dacă se vinde un apartament, trec acolo «eliberare după Untold»”, explică Marc Tudor.
Bineînțeles, chiriașii care locuiesc pe termen lung în Cluj-Napoca nu sunt mulțumiți de fenomen.
„Untold strică piața imobiliară de vară din Cluj-Napoca, în defavoarea chiriașilor. Dacă proprietarul unui apartament și-a scos în 4 zile chiria pe o lună, nu mai vrea să-l închirieze, scade oferta și cresc prețurile.
Toate petardele au ajuns să se închirieze cu 500 de euro. Anul trecut, pentru un apartament de trei camere se cereau 800 de euro pe patru zile”, spune Alexandru Boguș, reprezentant al Asociației Chiriașilor din Cluj-Napoca.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this