O discuție cu editorul unui site de conspirații: "De unde le iau eu, acolo sunt sursele"

Homepage-ul site-ului de la adresa europaheadlines.com.

Am descoperit site-ul europaheadlines.com pe un grup de Facebook care reunește flatearth-eri, adică oameni care cred că Pământul este plat că și acest adevăr ne este ascuns de milenii.

Textul distribuit de pe site-ul europaheadlines.com pe comunitatea de Facebook Revoluția Pământului Plat România dezvăluie că oamenii sunt prizonierii unei conspirații: gravitația nu există, Pământul este plat și, în plus, nu-l putem părăsi.

Articolul nu citează nicio sursă pentru aceste "informații", însă are deja aproape 1000 de aprecieri. Este foarte prost redactat în limba română și multe dintre fraze sunt pur și simplu preluări din Google Translate.

Pe același site găsim informații precum:

  • Hitler și-a înscenat moartea;
  • lacul Issyk Kul din Rusia este populat de o rasă de umanoizi giganți;
  • lumea se termină anul acesta, în 24 iunie.

Același site europaheadlines.com preia și traduce fragmente dintr-un documentar realizat de televiziunea Russia Today, în care autorii afirmă că Occidentul încearcă să șteargă din manuale eroismul soldaților din Armata Roșie care au eliberat Europa de nazism.

Am vrut să aflu cine e proprietarul site-ului și l-am căutat pe whois.com.

Astfel, europaheadlines.com este înregistrat de Nicoleta Constantin, domiciliată în Brăila. Am sunat la numărul de contact și a răspuns Marian Constantin, care s-a recomandat ca fiind editorul site-ului.

Marian Constantin spune că site-ul este înregistrat pe numele soției sale, dar că el este cel care îl gestionează.

Sursele articolelor pe care le publică sunt "alte site-uri de pe internet", spre care a decis să nu mai pună link-uri, din cauza algoritmului folosit de Google: îi scade ranking-ul dacă publică sursa textelor pe care le preia.

"Toate materialele publicate sunt preluate din niște surse, însă datorită fluctuației de la Google, mă dezavantajează și am decis să nu le mai pun. Dar ele sunt din surse sigure, nu sunt scornite. De unde le iau eu, acolo sunt sursele", a explicat Marian Constantin în discuția cu PressOne.

L-am întrebat dacă verifică informațiile, și ne-a răspuns că acestea sunt la liber, pe internet.

"E un site mixt, nu e nișă, iar articolele sunt primite de la persoane cu care eu colaborez. Ei iau sau traduc aceste articole de pe niște site-uri", a spus "editorul".

L-am mai întrebat cum a verificat informația conform căreia Pământul este plat.

"Aceasta este o idee dispărută și reapărută recent. Ea se vehiculează pe internet, sursa este internetul. Oamenii pot să creadă orice doresc și găsesc pe internet.

Eu nu am scris acolo că eu cred că Pământul este plat, fiindcă nu am urcat niciodată mai mult de un bloc de 10 etaje, ca să văd cum e. La școală ni se spune că Pământul este aproape rotund", a mai spus Marian Constantin.

L-am întrebat și dacă a înființat acest site pentru banii pe care ar putea să-i obțină din publicitatea de la Google. A preferat să ne spună că, deocamdată, nu a încasat niciun ban pentru site-ul său.

Potrivit informațiilor pe care ni le-a oferit la telefon, Marian Constantin are 39 de ani, a absolvit liceul și "o facultate de marketing".

Pe toată durata discuției, editorul site-ului europaheadlines.com a fost reticent în a oferi informații referitoare la colaboratorii săi ori la specializarea lor.

Publicația Livescience a publicat anul trecut un material extins în care studiază conspirația "Pământului plat".

De asemenea, skeptoid.com − blog care analizează teorii ale conspirației − a realizat un serial în care demontează afirmații precum cele vehiculate și de europaheadlines.com.

În fine, în limba română, Alex Doppelgänger a publicat un articol în care adună dovezile științifice potrivit cărora Pământul nu este un disc.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează