Foto: Dreamstime/Marko Volkmar
23/08/2017
Moderația este antidotul fanatismului
Înainte să fac Revista Pressei, lumea mi se părea un loc mai pașnic.
Între timp, o serie de atacuri teroriste au lovit mai multe orașe europene, Marea Britanie a ieșit din UE, Trump a fost ales președintele Statelor Unite, iar în România am avut incendiul tragic de la Colectiv, protestele masive din iarna trecută, isteria privind vaccinarea și polemicile legate de referendumul propus de Coaliția pentru Familie.
Nu mă mir că unora li se pare că lumea se duce de râpă, dar prozelitismul de pe rețelele sociale nu duce la nimic bun. Mânați în luptă de frică și de mânie, tot mai mulți oameni se refugiază în tranșee ideologice și devin militanți ai propriului trib.
Îngrijorați de posibilitatea destrămării societății, intelectuali liberali și conservatori avertizează că tribalizarea bazată pe identitate este periculoasă.
O lume în care facțiunile sunt bazate pe rase sau pe etnii, în loc de interese economice, aceea este cea mai rea lume posibilă. Este lumea cea mai dificilă în care putem locui și cea care va duce la cel mai urât deznodământ. – Jonathan Haidt
Dezbinarea produsă de războiul cultural care se derulează pe rețelele sociale și în presa partizană este unul dintre lucrurile care mă țin treaz noaptea. Nu vreau ca munca mea să-i învrăjbească și mai mult pe oamenii care citesc Revista Pressei, așa că atunci când un autor pe care îl respect scrie despre cum poate fi domolit fanatismul, îl citesc cu atenție.
Într-un editorial publicat săptămâna trecută în The New York Times, David Brooks scrie că cel mai bun răspuns împotriva fanatismului este o combinație de modestie și moderație.
Așa cum el însuși recunoaște, soluția nu este una originală. De-a lungul timpului, oamenii înțelepți au înțeles că taberele radical opuse se alimentează reciproc, iar pacea și stabilitatea unei societăți depind de prevenirea acestei escaladări a urii.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Dacă am învățat ceva în ultimii doi ani, urmărind zi de zi „netrebniciile ce se fac în lumea aceasta”, vorba lui Eminescu, este că adevărata bătălie a vremurilor noastre nu se dă între progresiști și conservatori, creștini și atei, globaliști și naționaliști, ci între fanatici și moderați.
Moderația presupune prudență și smerenie intelectuală, drept pentru care este disprețuită de fanaticii din ambele tabere, care o privesc ca pe o formă de slăbiciune sau de lașitate. Fanaticii sunt atrași de extremism pentru că îi face să se simtă puternici, însă oamenii moderați sunt durii adevărați.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Profesorul Aurelian Crăiuțu, care a publicat o carte despre virtutea moderației politice, scrie că omul moderat este nevoit să meargă pe sârmă, pentru a nu cădea în plasa ideologiilor absolute:
El sau ea trebuie să aibă curajul de a înota împotriva curentului atunci când este nevoie și ar trebui să ceară mereu ca și cealaltă tabără să fie ascultată în orice privință controversată.
Opusul [moderatului] este persoana care știe răspunsurile înainte ca întrebările să fie puse, cineva care nu este interesat să asculte și care împarte lumea între forțele binelui și cele ale răului, între prieteni și dușmani.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this