Inteligența artificială va optimiza și minciuna. Cinci știri de pe frontul "fake news"

"Informația" că Elon Musk ar urma să cumpere Facebook a apărut pe un site american de satiră.

1. Minciuna care se autoperfecționează

Programele de inteligență artificială (AI) vor fi capabile să genereze știri false și să le optimizeze pentru diferite categorii de public, consemnează Technologyreview.com.

Publicația îl citează pe Sean Gourley, fondator al companiei Primer, care face data mining (extragere de date) pentru a întocmi rapoarte destinate serviciilor americane de intelligence.

Gourley mărturisește că Primer deține deja tehnologia necesară pentru a crea știri false și pentru a le testa. "Pot să generez milioane de povești, să verific care dintre ele sunt mai atractive și să le promovez de două ori mai mult pe acelea", a explicat el. Detalii despre efectele unei astfel de măsuri puteți citi aici.

2. Variantele Rusiei pentru otrăvirea lui Skripal

Statul rus a lansat în presa națională nu mai puțin de 20 de explicații diferite privind otrăvirea fostului său spion Serghei Skripal.

De pildă, o variantă este că Regatul Unit a comandat otrăvirea fiindcă voia să alimenteze rusofobia, iar o alta spune că motivul ar fi prietenia dintre premierul Theresa May și noul director CIA.

Alte variante dau vina pe Ucraina sau pe SUA, care ar fi încercat astfel să răstoarne echilibrul global. Într-un caz, se sugerează chiar că soacra spionului rus ar fi de vină.

Puteți consulta aici, întocmită de divizia anti-dezinformare a UE, lista explicațiilor oferite cetățenilor ruși prin intermediul presei controlate de stat.

3. Facebook caută parteneri pentru a combate dezinformarea

Facebook va verifica autenticitatea fotografiilor și a videourilor în parteneriat cu organizații cunoscute de fact-checking sau cu agenții de știri. În Franța, un astfel de parteneriat a fost încheiat deja cu Agenția France Press.

De asemenea, în Mexic și Italia, responsabilii Facebook au identificat parteneri specializați în verificarea informațiilor, care oferă deja rating conținutului postat. Și asta pentru că schimbarea recentă a algoritmului, pentru a reduce impactul conturilor care promovează știri false, pare să fi avut un efect minim.

4. Nu, Elon Musk nu s-a oferit "să cumpere și să șteargă Facebook"...

... chiar dacă această informație a devenit virală la finalul săptămânii trecute.

Fără să verifice sursa − o publicație de satiră (alternative-science.com), mulți utilizatori, inclusiv din România, au distribuit articolul pe rețelele de socializare, astfel că numai pe Facebook a strâns mai bine de 200.000 de reacții.

Hoax Alert explică aici de ce informația nu este reală.

5. Cititorii Sputnik țin cu Codruța

... și un detaliu simpatic pentru cititorii fideli: pe varianta românească a site-ului Sputnik, la secțiunea dedicată sondajelor de opinie există unul relevant pentru efectul campaniilor din ultimii ani împotriva șefei DNA.

La întrebarea "Ar trebui demisă șefa DNA, Laura Codruța Kövesi?", peste 60% dintre cei 9.000 de respondenți au răspuns că "Nu".

Pentru conformitate, un printscreen:

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează