Peisaj din Grădina japoneză creată de Claude Monet la Giverny, Franța. Fotografii: Lucian Muntean
Peisaj din Grădina japoneză creată de Claude Monet la Giverny, Franța. Fotografii: Lucian Muntean
22/06/2017
Grădina de la Giverny, capodopera lui Claude Monet
Locomotiva cu aburi șuieră înainte să oprească în gară. Pe geamul trenului se vede un peisaj idilic, cu case din cărămidă și grădini înverzite. Acest tablou în mișcare, aflat pe malul Senei, în Normandia, înfiripă un gând în mintea călătorului: „Oare cum ar fi să trăiești aici?”
Cel care privește este pictorul Claude Monet, iar ceea ce vede este satul Giverny, situat la 80 de kilometri nord-vest de Paris.
1883 este anul în care Claude Monet închiriază o casă la Giverny, unde va trăi împreună cu familia sa în următorii 43 de ani, până la moartea sa, în 5 decembrie 1926.
În 1890, când situația materială îi permite, Monet cumpără o mică proprietate, formată dintr-o casă cu fațadă de cărămidă roșie, cu arhitectură specific normandă, și o grădină.
Grădina
Pasionat de botanică, Monet schimbă radical grădina casei, în care se cultivau doar legume. Planul său e să creeze un nou peisaj, cu elemente diverse. Păstrează doar doi dintre pinii existenți. Plantează pomi fructiferi și varietăți de arbori ornamentali, dar și trandafirii agățători care creează bolți peste aleile grădinii.
Flori de toate soiurile împânzesc locul − maci, iriși, azalee, narcise, lalele și felurite specii exotice. De primăvara până toamna târziu, toate acestea compun un mozaic multicolor.
Grădina, care se întinde pe aproape un hectar, este numită Clos Normand.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
La 10 ani după stabilirea la Giverny, Monet mai cumpără o parcelă din apropiere. Pe acest teren, străbătut de un pârâiaș care se varsă în Epte, afluent al Senei, Monet amenajează un mic lac artificial.
Inițial, vecinii se împotrivesc, temându-se că acele plante ciudate, nemaivăzute până atunci, ar putea otrăvi apa care ajunge la ei și pe care ei o folosesc să ude zarzavaturile.
Fascinat de arta japoneză, Claude Monet construiește peste lac un pod arcuit, străjuit de ghirlande de glicină violet, după cum reiese din fotografiile de epocă.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Luciul apei este invadat de nuferi, iar malurile – de trestii, iriși și pâlcuri de bambus, formând Grădina japoneză.
Pictura impresionistă
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Grădina se îmbogățește cu plante rare și scumpe, iar Claude Monet le mărturisește unor prieteni cu care împărtășește această patimă: „Toți banii mei intră în această grădină… sunt un prădător!”.
Concepută cu atâta pasiune și tenacitate, Clos Normand ajunge să fie considerată capodopera artistului. Pe parcursul a patru decenii, acest spațiu paradisiac creat în armonie cu sensibilitatea artistului devine sursă de inspirație pentru numeroase picturi, realizate în atelierul de lângă casă.
Inconfundabilele serii de tablouri de la Giverny – cu nuferi și reflexii pe luciul apei, cu iriși, cu podul japonez și sălcii plângătoare – sunt azi comori ale unor mari muzee de artă din lume sau ale unor colecții private, fiind emblematice pentru stilul impresionist fondat de Monet.
Celebre sunt cele patru lucrări cu nuferi pe care Monet le-a oferit statului francez ca simbol al păcii, după armistițiul din 11 noiembrie 1918. Artistul le-a gândit special pentru a fi expuse într-un spațiu oval, panoramic, la Muzeul Orangerie din Paris, inaugurat în 1927, la doar câteva luni după moartea sa.
Colonia
După ce Monet s-a instalat la Giverny, și alți pictori au venit să lucreze aici, în special în timpul verii petrecându-și aici mai ales verile. Printre ei, Willard Metcalf, Louis Ritman, Theodore Wendel, John Leslie Brec și Theodore Earl Butler. Acesta din urmă s-a căsătorit cu fiica vitregă a lui Monet.
Proprietatea de la Giverny, care include casa, atelierul și grădina, a fost moștenită de Michel, fiul lui Monet. Acesta a murit în 1966, dar a lăsat-o prin testament, sub formă de donație, Academiei de Arte Frumoase.
După un amplu proces de restaurare, proprietatea de la Giverny a fost deschisă publicului ca muzeu începând din 1980, când a fost înființată Fundația Claude Monet.
Atelierul găzduiește acum colecția de stampe japoneze care i-a aparținut lui Monet, iar grădina a fost reamenajată așa cum era inițial.
Astăzi, la Giverny ai ocazia să vezi locuri și detalii pe care le regăsești în picturile lui Monet, ca și cum ai călători în timp, la începutul secolului XX.
O galerie foto cu grădina de la Giverny:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this