Foto: Danielle MacInnes / Unsplash.com
26/04/2017
E mai important să-ți controlezi energia decât timpul
Oamenii cu slujbe solicitante tind să se plângă că nu au suficient timp pentru a-și rezolva toate sarcinile și încearcă mereu să-și gestioneze programul cât mai eficient.
Dar măsurarea productivității în ore de lucru este o relicvă a teoriei managementului științific, care trata oamenii din fabrici ca pe utilaje de exploatat până la limita capacității lor.
Pentru munca intelectuală, care presupune perspicacitate și inventivitate, corelația dintre productivitate și timpul de muncă este tot mai slabă: poți sta ore întregi cu fundul pe scaun și cu ochii într-un spreadsheet fără să faci vreun progres.
Nu contează cât de mult lucrezi dacă, în cea mai mare parte a timpului, ai mintea obosită și atenția fragmentată. Randamentul și calitatea muncii noastre sunt determinate mai degrabă de felul în care ne gestionăm energia, nu timpul.
Acest principiu fundamental este prezentat de Tony Schwartz și Jim Loehr în cartea The Power of Full Engagement:
Numărul de ore dintr-o zi este fix, dar cantitatea și calitatea energiei pe care o avem la dispoziție nu este fixă. Asta e cea mai prețioasă resursă a noastră. Cu cât ne asumăm răspunderea pentru energia pe care o aducem în lume, cu atât devenim mai puternici și mai productivi. Cu cât dăm vina pe alții sau pe circumstanțe externe, cu atât energia noastră va fi mai negativă și mai compromisă.
Autorii identifică patru tipuri de energie de care un om are nevoie pentru a prospera:
- fizică – regimul alimentar, mișcarea, somnul și odihna sunt temelia productivității. Dacă dormi șase ore pe noapte și mănânci pe apucate, pleci cu un handicap care nu poate fi recuperat.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
- emoțională – ca să gândești logic și să iei deciziile corecte, ai nevoie de stabilitate emoțională. Atunci când ești nervos sau nesigur pe tine, începi să vezi lumea printr-o lentilă întunecată.
- mentală – un profesionist trebuie să-și protejeze atenția de întreruperile care fac imposibilă concentrarea și munca profundă.
- spirituală – oamenii perseverează atunci când simt că munca pe care o fac are un rost și este aliniată valorilor în care cred.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
O astfel de gestionare a energiei pare strictă, dar e greu să faci performanță altfel.
*
Urmărind atent fotbalul englez, am avut șansa să observ cât de mult s-a profesionalizat Premier League în ultimii 20 de ani.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Când Arsène Wenger a preluat-o pe Arsenal, în 1996, jucătorii încă mâncau plăcinte cu carne și beau Cola între antrenamente. Astăzi, regimul lor alimentar este atent controlat de nutriționiști.
Pe măsură ce fotbalul a devenit mai competitiv și mai profitabil, lumea a înțeles că detaliile fac diferența între a câștiga sau a pierde un campionat.
Și dacă industria în care lucrăm fiecare dintre noi se poate să nu fie la fel de competitivă sau de profitabilă precum fotbalul profesionist, modul în care ne gestionăm timpul și energia face, cu siguranță, diferența pe termen lung.
Dacă îți respecți meseria și vrei să performezi la un nivel înalt de-a lungul întregii cariere, atunci ai nevoie de o rutină solidă care să susțină acest efort.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this