Harta conturilor de Facebook. Albul indică densitatea mărită. Foto: Facebook
01/05/2017
Cum funcționează armatele de conturi false care fac propagandă pe Facebook. Și cum vor fi combătute
La mijlocul lunii aprilie, într-un anunț oficial, Facebook arăta că a eliminat peste 30.000 de conturi false din Franța, în toiul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.
Descoperirea și ștergerea conturilor false este, însă, un război pe care Facebook îl duce de ani de zile: încă din 2012, conducerea companiei estima că peste 80 de milioane de profiluri sunt, de fapt, false. În 2017, unele surse indică un număr de peste 170 de milioane.
Doar că, între timp, Facebook a mai recunoscut un fapt: că, prin intermediul a milioane de conturi false, a devenit un teren pe care guvernele îl folosesc pentru a manipula opinia publică din propria țară sau din alte țări. Cu alte cuvinte, pentru dezinformare.
Am reconstituit, din mai multe articole care tratează acest subiect, cum funcționează armatele de conturi false și care sunt criteriile pe care Facebook le va aplica pentru a le șterge.
*
Falsa amplificare a dimensiunii unei teme. Într-un raport publicat în 27 aprilie, Facebook descrie, printre altele, metodele prin care utilizatorii sunt păcăliți să creadă că minciunile pe care le citesc, și care le sunt prezentate drept știri, sunt adevărate.
Trucul e simplu: armate întregi de conturi false propagă și apreciază, în acțiuni coordonate, acele materiale care dezinformează. Se creează astfel impresia că foarte mulți alți oameni cred şi validează acele informații.
De fapt, mulți dintre acei „alți oameni” sunt, la rândul lor, conturi false. În plus, se descurajează participarea la dezbatere a celor cu alte păreri, aceștia fiind copleșiți de numărul și violența combatanților care îi contrazic. Discursul public este, astfel, manipulat.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Un alt instrument de care se folosesc structurile care caută să altereze mentalităţi este crearea de grupuri tematice pe Facebook. Sub pretextul unei informări obiective, în aceste grupuri închise se răspândesc informații false, multe dintre acestea promovând conținut rasist şi extrem de violent.
De multe ori, în acest joc al amplificării sunt antrenați utilizatori reali − consideraţi de către unii comentatori internaționali ca fiind un nou tip de useful idiots (idioți utili, termen care-i desemna, în jargonul american al anilor ’50, pe susținătorii socialismului. Între timp, expresia a ajuns să desemneze pur și simplu un susținător fervent și naiv al unei ideologii, care nu ştie că este manipulat sau refuză să se gândească la asta.)
Raportul dat publicităţii de Facebook face diferența între grupurile cu scopuri economice (care răspândesc materiale false sau senzaţionaliste pentru a genera cât mai mult trafic) și cele care acționează cu intenția clară de a dezinforma.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
*
… și cum va fi combătută. Raportul citat arată că Facebook va folosi un algoritm care evaluează comportamentul conturilor suspecte, în funcție de mai multe criterii care îi vor putea dovedi lipsa de autenticitate.
În paralel, conturile astfel evaluate vor avea parte și de o răs-verificare, făcută de data aceasta de un grup de experți… umani. ?
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Autorii raportului notează că specificul postărilor de pe conturi false se schimbă în funcție de zona geografică sau de interesul pe care îl urmăresc coordonatorii acestor acțiuni de dezinformare.
Printre metodele folosite se află promovarea neîncrederii în instituții oficiale şi răspândirea confuziei privind teme de interes general.
Puteți să vă puneți întrebări dacă un cont de Facebook este autentic sau nu atunci când acesta activează în mai multe grupuri și când postează rapid și constant, în mai multe dintre aceste grupuri, același conținut.
În aceste cazuri, potrivit raportului Facebook, conturile false sunt folosite de obicei de persoane plătite să răspândească un anume tip de conținut.
Modul lor de operare include crearea de site-uri anonime, al căror conținut este preluat şi distribuit masiv pe rețeaua de socializare.
Printre materialele cele mai „rostogolite” de către structurile care acționează concertat se numără dezvăluirile obținute prin spargerea unor e-mailuri private. Cel mai recent exemplu este legat de alegerile prezidenţiale din SUA.
*
În același raport, Facebook arată, totuşi, că nu este în măsură să indice sursele și actorii care finanțează acțiunile de dezinformare în masă.
Autorii subliniază că, pentru a combate acest fenomen, e nevoie de o implicare crescută a mai multor actori publici − guverne, ONG-uri sau asociații ale jurnaliștilor.
Până atunci însă, este esențial faptul că, pentru prima dată, Facebook admite într-un raport oficial că s-a transformat într-un câmp de luptă al războiului informațional.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this