Fragment din lucrarea "Iisus purtându-și crucea", a lui Hieronymus Bosch.
Fragment din lucrarea "Iisus purtându-și crucea", a lui Hieronymus Bosch.
14/11/2017
China introduce ratingul persoanei
Începând din 2020, cetățenii chinezi vor fi incluși, obligatoriu, într-un sistem național de rating. Fiecare individ va obține, în funcție de niște criterii stabilite de stat, un scor de cetățean, care îi va permite să aibă acces la anumite servicii sau, dimpotrivă, îi va interzice anumite drepturi, dacă scorul său este prea mic sau nesatisfăcător.
Deocamdată, Sistemul de Credite Sociale funcționează pe bază de voluntariat, însă câteva milioane de oameni s-au înscris deja, de bună voie, în programul-pilot.
Firmele chineze care au patentat algoritmul le oferă beneficii, în funcție de ratingul obținut, celor care s-au înscris în schema gigantică de monitorizare și supraveghere concepută de Guvern.
Aceștia pot obține, de pildă, împrumuturi bancare pe care să le foloseasă strict pentru cumpărături pe site-ul Alibaba, călătorii în Singapore și altele asemenea.
Dar mirajul cel mai vânat este că un scor social mare duce la obținerea unui punctaj mai mare pe echivalentul chinezesc al Twitter-ului, care se numește Weibo, precum și pe cel mai vizibil site de matrimoniale din China, Baihe. Iar asta poate afecta șansele oricui de a obține o întâlnire ori un partener pentru căsătorie.
Sistemul implementat până acum − care te duce cu gândul la un episod al serialului Black Mirror − îi aparține firmei Sesame Credit.
Potrivit revistei Wired, acest sistem este „o versiune gamificată a metodelor de supraveghere ale Partidului Comunist”.
Sesame Credit este o companie condusă de Ant Financial Services Group (AFSG), care e afiliată gigantului Alibaba. AFSG vinde asigurări și oferă împrumuturi către firme mici și mijlocii și, de asemenea, deține AliPay, un fe de PayPal, un buzunar online din care oricine poate plăti restaurantul, taxiul, taxele de școlarizare, bilete la cinema ș.a.m.d..
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Sesame Credit a semnat un parteneriat cu concurentul Uber din China − Didi Chuxing − și cu cel mai mare site de matrimoniale din țară, Baihe. Cantitatea de date pe care o prelucrează deja este incredibilă.
„E o metodă foarte abilă de a impune conformismul și stabilitatea, care nu se mai bazează pe frică, ci, ca în jocurile video, pe dorința userului de a-și îmbunătăți scorul personal, fiindcă obține anumite beneficii. Guvernul încearcă să obțină o schimbare de mentalitate: obediența prin joc”. (Sursa: Wired)
Cum funcționează sistemul de rating social
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Sesame Credit acordă fiecărui cetățean între 350 și 950 de puncte, în funcție de notele obținute pe cinci paliere.
Primul criteriu este istoricul datoriilor: cetățeanul își plătește la timp factura la curent sau la telefon?
Al doilea criteriu este capacitatea de a duce la îndeplinire sarcinile și obligațiile care îi revin.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Al treilea listează informații personale.
Al patrulea evaluează preferințe și comportamente: cumpărăturile în mediul online sau folosind cardul de credit sunt convertite în trăsături de caracter.
Dacă cineva se joacă pe calculator 10 ore pe zi, va fi considerat leneș. Dacă cumpără frecvent scutece, probabil că este părinte, iar asta înseamnă un caracter mai responsabil.
Al cincilea criteriu de evaluare îl reprezintă relațiile interpersonale.
Contează cine îți sunt prietenii, ce fel de mesaje postezi online, dar și ce fel de mesaje postează prietenii tăi. Dacă apreciezi activitatea guvernului sau performanțele economiei țării, obții puncte în plus.
Ratingul personal îți este afectat, de pildă, dacă prietenii tăi din online postează mesaje negative.
„Să ne imaginăm o lume în care activitățile cotidiene sunt în permanență monitorizate și evaluate: ce cumpărăm din magazine și din online, unde ne aflăm la un anumit moment al zilei, cine sunt prietenii noștri și cum interacționăm cu ei, cât timp petrecem uitându-ne la conținut filmat sau jucându-ne jocuri video, ce facturi plătim și ce taxe lăsăm neplătite.
Nu e greu să ne imaginăm asta, fiindcă o mare parte din această contra-utopie se întâmplă deja, grație activității derulate de mamuți precum Google, Facebook sau Instagram.
Dar acum să ne închipuim un sistem în care toate aceste comportamente ale noastre sunt analizate și evaluate fie ca pozitive, fie ca negative, în conformitate cu reguli stabilite de guvern.
În funcție de asta, fiecare individ ar obține un Scor de Cetățean. Acesta le-ar spune tuturor celor interesați de persoana ta − de la angajatori la bănci care ar trebui să decidă dacă te creditează sau nu, la grădinițe care să îți accepte sau nu copiii și la persoane care să accepte sau nu invitația ta la cină − dacă ești sau nu de încredere”. (Sursa: Wired)
Deocamdată, reprezentanții companiei Sesame Credit spun că nimeni nu este penalizat direct pentru că nu ar fi de încredere. Dar sistemul este gândit să trieze cetățenii care înregistrează scoruri mai mici: aceștia nu vor mai putea închiria mașini sau împrumuta bani.
După 2020, când înregistrarea în Sistemul de Credite Sociale va deveni obligatorie, sancțiunile se vor înmulți. Persoanele cu rating mic vor avea o viteză a internetului mai mică, restricții de a călători sau de a intra în unele restaurante, cluburi sau terenuri de golf. Li se va putea interzice chiar plecarea în străinătate.
Cetățenii cu scor mic nu vor putea să se angajeze în anumite domenii, de pildă în administrație, presă sau justiție, unde cinstea este, evident, absolut necesară.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this