Cât costă luxul de a parca în București

Parcarea de pe strada Buzești, în zona centrală a Bucureștiului. Foto: Lucian Muntean

În capitala României, 9 mașini își dispută un loc de parcare în timpul zilei, iar 6 mașini – pe timpul nopții.

În aceste condiții, prețul pe care îl plătesc bucureștenii pentru a-și parca legal automobilele ajunge uneori la valori absurde.

Cea mai scumpă oră

Un loc în cea mai scumpă parcare din București costă 36 de lei pe oră. Este vorba despre o parcare privată, situată pe un teren parțial asfaltat de pe strada Buzești (paralelă cu Calea Victoriei).

Tariful afișat la intrarea în parcarea privată este de 9 lei, dar pentru 15 minute, astfel încât mulți șoferi sunt induși în eroare.

Am fost la fața locului să ne convingem și am aflat de la angajați că abonamentul lunar ajunge la 200 de euro.

În zonă mai există patru-cinci parcări private cu tarife și de 6 ori mai mici, dar și o parcare publică, cu 1,5 lei pe oră. Ce-i drept, în timpul zilei sunt pline ochi.

Prețul unui loc de parcare la bloc

Primăriile de sector închiriază câteva zeci de mii de locuri de parcare de reședință, la tarife decente, de până la 100 de lei pe an. Aceste locuri de parcare se obțin însă destul de greu, din pricina birocrației și a corupției.

Pentru ceilalți, rămân stresul, trotuarele cu borduri înalte și speranța unei locuințe cu parcare inclusă.

Este cazul noilor ansambluri rezidențiale, cărora Primăria Generală le-a impus recent norme în acest sens.

De exemplu, dezvoltatorii imobiliari trebuie să asigure un loc de parcare pentru fiecare locuință de până la 100 de metri pătrați și câte două locuri de parcare pentru locuințele mai mari de 100 de metri pătrați. De asemenea, mașinile vizitatorilor trebuie să aibă acces la 20% din suprafața parcării.

Totuși, parcările din noile ansambluri rezidențiale nu sunt gratuite. Am contactat câțiva dezvoltatori pentru a afla care este practica în domeniu și am aflat că prețul unui astfel de loc de parcare poate trece de 10.000 de euro.

Cei mai mulți dezvoltatori sunt dispuși să cedeze un loc de parcare în pachetul de negociere, pe lângă alte beneficii, precum asigurarea unor finisaje superioare sau mici modificări în locuință.

Iată câteva exemple:

* La Titan Sun Park, un loc de parcare la suprafață costă 3.500 de euro; agenții de vânzări ne-au precizat că prețul se poate negocia.

* La Citta, prețul unui loc de parcare la suprafață este de 5.000 de euro, iar în subteran – 8.000 de euro. Agenții de vânzări se declară deschiși la negociere, mai ales dacă locuința se află într-o fază incipientă a construcției.

* La New Point, un loc de parcare costă tot 5.000 de euro. La acest preț se adaugă TVA de 5%, dacă locul este cumpărat odată cu locuința, sau de 19%, dacă este luat ulterior.

* În Cartierul Solar, un loc de parcare la suprafață costă 3.000 de euro, dar cumpărătorii îl pot obține gratuit, în cadrul negocierilor pentru locuință. Totuși, pentru confortul unui loc de parcare în subteran, suma urcă la 5.000 de euro, pentru care se pot oferi cel mult reduceri.

* La Palladium, un loc de parcare la suprafață costă 3.700 de euro, iar în subteran – 6.900 de euro, prețuri la care se adaugă TVA.

* La Etic Park, un loc de parcare se vinde cu 2.900 de euro, respectiv 4.900 de euro în subteran, fără a lua în calcul și TVA.

* Cele mai mari prețuri pe care le-am găsit în urma sondajului nostru sunt cele de la Vitan Residence. Un loc de parcare la suprafață costă aici 9.000 de euro, iar în subteran – 12.500 de euro. Ni s-a precizat cu fermitate că prețurile nu se mai negociază.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează