Mascul de bufniță polară, la Zoo Sibiu, pe 25 iulie 2017. Foto: Liviu Todescu
Mascul de bufniță polară, la Zoo Sibiu, pe 25 iulie 2017. Foto: Liviu Todescu
25/07/2017
A doua călătorie a unei bufnițe polare
Cu doi sau poate cu șapte ani înaintea președintelui Klaus Iohannis, un individ impunător s-a mutat de la București la Sibiu. Masculul de bufniță polară care de aproape trei ani rămăsese singur în volieră la Grădina Zoologică București a fost transferat în iunie la Grădina Zoologică Sibiu, spune Ciprian Petrescu, medic veterinar la Zoo București.
Liviu Todescu, medic veterinar la Zoo Sibiu, a preluat masculul de Bubo scandiacus pe 8 iunie. L-a îmbarcat într-un autovehicul adaptat transportului de animale și a plecat spre Sibiu devreme, când programul de vizitare la Zoo București nu începuse încă.
Drumul de la Pădurea Băneasa la Dumbrava Sibiului a fost a doua călătorie a răpitorului, după cea din decembrie 2010, când fusese adus de la Essen (Germania) la București.
„Unde verile sunt mai răcoroase”
Masculul de bufniță polară, singur în volieră la Zoo București, în martie 2017. Foto: Lucian Muntean
Medicul Ciprian Petrescu afirma în luna martie a acestui an că nu lua în calcul aducerea unei femele de bufniță polară la Zoo București. Și dezvăluia planul de a trimite masculul într-un alt oraș din țară.
„Ne gândim să-l dăm unei alte grădini zoologice, unde verile sunt mai răcoroase. O să vedem la o consfătuire cu reprezentanții celorlalte grădini zoologice dacă au suficient spațiu și dacă-l vor”, preciza atunci doctorul Petrescu.
Împreună cu o femelă
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
La grădina zoologică din Dumbrava Sibiului, masculul a ajuns într-o volieră în care se mai află o femelă. El a eclozat la Essen în anul aducerii sale la București, 2010. Ea a eclozat tot în Germania, dar doi ani mai târziu, și a venit la Zoo Sibiu, printr-o donație, în mai 2017.
El a avut o viață foarte agitată. Mai întâi, a locuit împreună cu un alt mascul, pe care l-a ucis. Apoi, i-a fost adusă o colegă mai tânără, care s-a îmbolnăvit de aspergiloză și a murit înainte de a forma împreună o pereche.
Până acum, femela de la Zoo Sibiu a stat singură. Când el a apărut în „apartamentul” ei, a fost destul de distantă. „În primele zile, femela a fost mai sperioasă, dar acum stau împreună, se împacă bine”, povestește doctorul veterinar Liviu Todescu.
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Într-un scenariu cu final fericit, cele două bufnițe polare cu reputație de specie monogamă (cel puțin în libertate, potrivit medicului Ciprian Petrescu) se vor împrieteni și mai mult și vor rămâne împreună până la adânci bătrâneți.
Site-ul Owlpages.com arată că, în captivitate, Bubo scandiacus poate să trăiască până la 35 de ani.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Pentru individul cu „cazier” scăpat de arșița Bucureștiului, asta ar însemna peste două decenii de stat la răcoare, în Dumbrava Sibiului.
Masculul, filmat în martie 2017 la Zoo București
*
Despre bufnițe au mai apărut:
O poveste cu bufnițe albe ca zăpada
Înalta societate a bufnițelor din centrul Olteniței
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this