Klaus Iohannis a lansat în primul său mandat prezidențial – la 15 februarie 2016 – proiectul național "România Educată". "Responsabilitatea și integritatea sunt valori-cheie asumate și exersate", ca deziderat, în sistemul românesc de educație, se arată raportul dat publicității de Administrația Prezidențială la 14 iulie 2021. În aceeași zi, Guvernul României și-a asumat prin memorandum, cu susținerea întregii coaliții, obiectivele proiectului "România Educată". Foto: ILONA ANDREI / INQUAM Photos
Klaus Iohannis a lansat în primul său mandat prezidențial – la 15 februarie 2016 – proiectul național "România Educată". "Responsabilitatea și integritatea sunt valori-cheie asumate și exersate", ca deziderat, în sistemul românesc de educație, se arată raportul dat publicității de Administrația Prezidențială la 14 iulie 2021. În aceeași zi, Guvernul României și-a asumat prin memorandum, cu susținerea întregii coaliții, obiectivele proiectului "România Educată". Foto: ILONA ANDREI / INQUAM Photos
SCRISOARE DESCHISĂ: Domnule președinte Klaus Iohannis, discursul dvs. anti-plagiat este subminat din interior
Știri
28/07/2021
Aproape 200* de universitari, cercetători și activiști civici trag un semnal de alarmă – printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui României – privind modul în care o inițiativă legislativă a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, poate compromite eforturile anti-plagiat.
*UPDATE 30 IULIE 2021, ORA 6:30: În acest moment scrisoarea are aproape 700 de semnatari.
Numărul asociațiilor/organizațiilor care sprijină apelul adresat președintelui Iohannis s-a dublat: a crescut de la 13 la 26.
Sunt, acum, peste 300 de semnatari implicați în mod direct în sistemul de educație (universitari din România și de peste hotare, experți în etică și integritate din instituții de stat, doctoranzi, cercetători științifici, cadre didactice din învățământul preuniversitar, studenți etc.). Printre aceștia, 33 de actuali și foști membri CNATDCU.
Scrisoarea a fost semnată și de juriști, avocați, medici, istorici, matematicieni, regizori, arhitecți, ingineri, teologi, jurnaliști. Au semnat-o, de asemenea, oameni care au notat doar că sprijină apelul în calitate de "cetățeni români". Mulți au invocat însă o altă calitate – pe cea de "părinte" ("părinte de copil în clasa a 6-a care își pune ceasul să sune la ora 6 dimineața să își repete lecțiile!", a scris unul dintre aceștia).
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
PressOne publică, la finalul scrisorii, lista reactualizată de semnatari, ordonată alfabetic pe trei mari categorii: asociații/organizații; semnatari care au legătură directă cu domeniul educației; și semnatari care, deși nu mai au legături nemijlocite cu educația, cer statului român să nu înăbușe, din nou, eforturile de eliminare a fraudei academice din sistemul de învățământ.
**UPDATE 30 IULIE, ORA 12:36. La 48 de ore după publicarea scrisorii, președintele Klaus Iohannis a dat o declarație de presă fără echivoc, cerând "inițiatorilor proiectului să țină cont de îngrijorările și riscurile sesizate în spațiul public și să acționeze în consecință". Mai jos, răspunsul integral al președintelui. Sublinierile aparțin redacției.
Declarație de presă a Președintelui României, Klaus Iohannis
30 iulie 2021
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
"Am luat act de scrisoarea deschisă a unei părți importante a comunității academice și a societății civile care, solidar, își exprimă nemulțumirea cu privire la proiectul normativ ce propune schimbări de substanță în metodologia de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat, inițiat de Ministerul Educației.
Așa cum am afirmat în numeroase ocazii, am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic. Poziția mea față de fenomenul plagiatului rămâne neschimbată!
Performanța și încrederea societății în mediul universitar și de cercetare sunt influențate decisiv de capacitatea instituțiilor abilitate de a rezolva credibil și cu celeritate suspiciunile de plagiat.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Combaterea fenomenului plagiatului nu ar trebui să se limiteze la sancționarea abaterilor de la normele de integritate ale scrierii academice, fiind necesare acțiuni concrete și coerente pentru a preveni instituirea unei „culturi a plagiatului”, precum și pentru a evita compromiterea calității în procesul educațional și de cercetare.
Plagiatul reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca, în fața unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate, după cum se întâmplă în democrații consolidate. Pentru a progresa ca societate, instituțiile abilitate trebuie să-i sancționeze drastic pe cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a celorlalți, dar și pe aceia care facilitează acest lucru.
Apreciez că societatea civilă și mediul academic și-au exprimat clar punctul de vedere și așteptările privind modificările propuse la Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Le solicit inițiatorilor proiectului să țină cont de îngrijorările și riscurile sesizate în spațiul public și să acționeze în consecință".
28 iulie 2021
Domnule Președinte,
Cu o zi înainte să faceți public raportul proiectului „România Educată”, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a pus în dezbatere o propunere de ordin ministerial care, în opinia noastră, periclitează ireversibil eforturile mediului academic de a promova etica și integritatea în universități.
Vă solicităm ca, în calitate de inițiator al proiectului național „România Educată”, să vă exprimați public punctul de vedere față de consecințele pe care le va avea asupra funcționării CNATDCU – și a „culturii integrității” pe care proiectul dvs. își propune să o clădească – recenta inițiativă a ministrului Sorin Cîmpeanu.
Concret, proiectul propus de ministrul Educației modifică Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și aduce schimbări de substanță în metodologia de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat.
Acest proiect a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației la data de 13.07.2021, deși a fost respins de Consiliul general al CNATDCU cu 15 voturi „împotrivă” și 3 abțineri [1].
Modificările propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu reprezintă, în opinia noastră, o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și îi favorizează pe cei vinovați de fraudă academică.
În plus, schimbările creează mecanisme legale de salvare a plagiatorilor, dar și instrumente care vor îngreuna – sau chiar vor face imposibilă – emiterea unor verdicte de plagiat.
1. Analizarea unei teze de doctorat in integrum reprezintă cea mai periculoasă capcană mascată a acestui proiect de modificare a legislației CNATDCU.
O teză de doctorat poate fi declarată plagiată și dacă în conținutul ei se regăsesc câteva pagini plagiate, nefiind necesară analizarea ei in integrum pentru a se emite un verdict. La fel de bine, într-o teză de doctorat se poate constata plagierea unei idei, care se poate concentra într-o singură pagină.
În multe situații, verificarea integrală a unei teze de doctorat este imposibil de realizat din cauza limitărilor obiective pe care le poate avea o comisie de analiză: accesul la surse bibliografice sau cunoașterea de către experți a tuturor lucrărilor publicate vreodată pe un anumit subiect/domeniu.
De asemenea, analizarea in integrum a unei teze de doctorat poate prelungi excesiv de mult emiterea unui verdict, ducând la o tolerare de facto a plagiatelor pe perioade care pot să acopere aproape întreaga carieră academică sau profesională a unor persoane bănuite de plagiat.
Prin comparație, în prezent, deși termenul legal de emitere a unui verdict este de 45 de zile și se analizează strict doar porțiunile sesizate de un reclamant, există teze de doctorat pentru care nu s-a emis un verdict nici după cinci ani [2] de la înregistrarea unei sesizări. Este ușor de înțeles de ce obligativitatea analizei in integrum ar putea duce la amânarea unui verdict sine die.
2. Conform proiectului, sesizările care vizează teze de doctorat deja analizate vor fi declarate admisibile doar dacă acestea privesc alte capitole dintr-o teză sau dacă aduc elemente noi, care nu au fost „cunoscute” anterior de CNATDCU. Pot exista situații în care lucrările-sursă sunt într-adevăr „cunoscute” de comisie, fiind menționate în sesizare, dar să fie excluse din analiză din cauza accesului limitat la acestea. Noile reguli statuează că lucrări excluse din analiză din motive operaționale nu mai pot fi invocate niciodată în sesizările de plagiat.
Prin această măsură se încearcă eliminarea posibilității de a depune o nouă sesizare pentru o parte dintr-o teză de doctorat care a fost declarată neplagiată fie într-un mod părtinitor, fie din cauza unor limitări obiective, dar temporare.
S-ar putea ajunge, astfel, la situații în care unei persoane să-i fie refuzat dreptul legitim de a face o sesizare, chiar dacă este vorba despre un autor care constată că el însuși a fost plagiat într-o teză de doctorat. Astfel, deși un autor plagiat ar putea identifica dovezi solide de plagiat care nu au fost analizate din toate perspectivele de o comisie anterioară, acesta nu ar putea să depună o nouă sesizare.
3. O altă modificare majoră se referă la excluderea UEFISCDI din procedura de sesizare a plagiatului și la înființarea unei noi structuri - Serviciul Secretariat CNATDCU - ale cărei atribuții vor include pronunțarea asupra condițiilor de admisibilitate a unei sesizări care se referă la conținutul științific al unei teze de doctorat. În plus, propunerile ministrului Educației introduc un nou filtru – un aviz al Direcției Juridice a Ministerului Educației – care ar urma să-și dea obligatoriu acordul, în premieră istorică, pe procedura de admitere a unei sesizări de plagiat.
Această procedură de triere birocratică a sesizărilor prin Serviciul Secretariat CNATDCU devine un instrument de selecție a priori, de către persoane care nu au competențele necesare pentru a se pronunța asupra conținutului științific al tezelor de doctorat, care acoperă toate domeniile doctorale recunoscute prin legislația românească.
CNATDCU funcționează prin intermediul unor comisii de specialitate, în care cadre didactice și cercetători cu o mare expertiză pe un anumit domeniu academic analizează tezele de doctorat și de abilitare.
De asemenea, în procedura de admitere a sesizărilor a fost inclusă și Direcția Juridică a Ministerului Educației, care ar urma să ateste legalitatea referatului de admitere întocmit de Serviciul Secretariat CNATDCU, fapt care va birocratiza și va îngreuna excesiv procedura de sesizare.
Stimate domnule Președinte Klaus Iohannis,
Toate aceste modificări sunt contrare demersului declarat al „României Educate” de promovare a unei „culturi a integrității” în mediul universitar, una în care „buna guvernanță, etica și integritatea devin valori fundamentale” până în 2030.
Credem că este nevoie ca actorii politici să își asume importanța educației ca pilon central pentru o Românie democratică și prosperă prin promovarea valorilor profesionalismului și integrității.
Un sistem academic care nu se află sub semnul integrității este un sistem fără viziune, sortit eșecului, iar România contemporană nu își poate permite un eșec sistemic la nivelul învățământului doctoral și al cercetării științifice.
Ați vorbit, încă din primul dvs. mandat prezidențial, despre „a-i sancționa pe cei care au copiat și pentru a salva bunul renume al celor care nu au copiat” și despre datoria instituțiilor României de a trasa o demarcație fără de echivoc între meritocrație și impostură.
În calitatea dumneavoastră de inițiator al proiectului „România Educată”, vă solicităm pe această cale să împiedicați transformarea propunerii de modificare a Regulamentului de Organizare și Funcționare a CNATDCU, inițiată tocmai de ministrul pe care l-ați desemnat să implementeze proiectul, într-o modalitate legală de salvare a plagiatorilor.
Demersul de reașezare a valorilor în domeniul educației, până în 2030, este unul ambițios.
Aveți, ca promotor al „României Educate”, și responsabilitatea morală de a veghea ca valorile-cheie la care aspiră mediul academic românesc să nu fie deturnate.
[1] Consiliul general al CNATDCU are 21 de membri. La ședința din data de 06.07.2021 au fost prezenți 18 membri.
[2] http://www.cnatdcu.ro/wp-content/uploads/2016/05/Sesizare-1103-din-10.05.2016.pdf
***
Lista semnatarilor scrisorii deschise adresate președintelui Klaus Iohannis, reactualizată de PressOne la 30 iulie 2021, ora 6,30:
I. ASOCIAȚII / ORGANIZAȚII
ACTIV AG PITEȘTI
AD ASTRA (Asociația Cercetătorilor Români) [Ad Astra a adresat la 29 iunie 2021 o scrisoare deschisă premierului Florin Cîțu, protestând împotriva modificărilor propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu]
ALIANȚA NAȚIONALĂ A ORGANIZAȚIILOR STUDENȚEȘTI DIN ROMÂNIA (ANOSR) [la 29 iulie 2021, ANOSR a cerut oficial retragerea propunerilor de modificare a regulamentelor CNATDCU]
ASOCIAȚIA ROMÂNIA VIE
ASOCIAŢIA VOCI PENTRU DEMOCRAŢIE ŞI JUSTIŢIE – VEDEM JUST
CANAL MEDIA (grup civic)
CONSILIUL LOCAL CIVIC ARAD
CORUPȚIA UCIDE
DIASPORA 360
FEDERAȚIA INIȚIATIVA TIMIȘOARA
FEDERAȚIA SINDICALĂ HERMES
FORUMUL CIVIC ROMÂNESC
FREEDOM HOUSE
FUNKY CITIZENS
GEEKS FOR DEMOCRACY [inițiatorii scrisorii deschise – comunicat]
GRUPUL PENTRU DIALOG SOCIAL
INIȚIATIVA ROMÂNIA
ORADEA CIVICĂ
PLATFORMA EUROCIVICA
RESET
#REZISTENȚA
REZIST MILANO
SOCIETATEA ACADEMICĂ DIN ROMÂNIA
ȘTAFETA STEAGULUI UNIUNII EUROPENE
VĂ VEDEM DIN SIBIU
VOLUNTARI ÎN EUROPA
II. SEMNATARI DIN SISTEMUL EDUCAȚIONAL
Lista, ordonată alfabetic, include 34 foști și actuali membri CNATDCU, precum și membri ai altor organisme consultative ale Ministerului Educației, printre care Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) și Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS).
MARIUS ABITEI, student
TRAIAN EMANUEL ABRUDAN, cercetător științific
CRISTINA ALBU, profesor asociat University of Missouri – Kansas City, Department of Art and Art History
SORIN ALEXANDRESCU, profesor emerit al Universității din Amsterdam, profesor asociat la Universitatea din București
MIRCEA ALEXANDRU, student
RÉMI-THOMAS ALMODT, student doctorand la Universitatea Babeş-Bolyai
MARIUS COSTEL ALUPEI, biolog dr.
LUCIAN ANCU, data scientist
LIVIU ANDREESCU, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Sociologie)
RALUCA ANDREESCU, lector universitar
ALIN ANDRIES, profesor universitar, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iași, membru CNATDCU (Comisia de științe economice și administrarea afacerilor)
MIRCEA ANGHELESCU, profesor universitar emerit
MIRA-CRISTIANA ANISIU, cercetător științific gr. I
ANCA ANTON, lector, Universitatea din București
MARIAN APRODU, profesor universitar, fost membru CNATDCU (Comisia Matematică)
CORA IULIA APROZEANU, profesor
BRÎNDUȘA ARMANCA, jurnalistă, profesor universitar
IULIANA ARMAȘ, profesor universitar, membră CNATDCU (Comisia Științele pământului)
NICUSOR ARSENE, cercetător științific gr. III, Institutul de Științe Spațiale
ANDREI AVRAM, profesor universitar
CĂTĂLIN AVRAMESCU, conferențiar universitar
CRISTIAN BAICUS, profesor universitar, UMF Carol Davila
DENISA BĂLAN, studentă
CEZAR BĂLĂȘOIU, lector universitar
COSMIN BĂLOI, lector, Universitatea din Craiova
VIOREL BARBU, profesor universitar, membru al Academiei Române, fost președinte CNATDCU
DAN BATOVICI, cercetător, KU Leuven
ALEXANDER BAUMGARTEN, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Filosofie)
VLAD BEDROS, lector universitar
FLORIN BELGUN, cercetător științific gr. I
GEORGIANA-MĂDĂLINA BENCHEA, student masterand la UBB și terapeut ABA
VICTORIA-MARINELA BERZA, conf. dr. arh., Uniunea Arhitecților din România
IOANA BICAN, profesor universitar, membră a Consiliului Științific al UBB, membră a CNATDCU (Comisia Filologie), membră a Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS)
FELICIA-OANA BIRZANU, student
ADRIAN BLĂGĂU, cercetător științific
ANA-MARIA BLEBEA-APOSTU, cercetător știintific gr. III
MADALIN BLIDARU, doctorand
DIANA BOALCĂ, studentă
MIRCEA-DAN BOB-BOCȘAN, președinte, Comisia de Științe juridice a CNATDCU
SORIN BOCANCEA, rector, Universitatea Petre Andrei din Iași
LIDIA BODEA, doctor în litere, editor
RODICA BOIER, profesor
ELENA BRADATANU, profesor
VASILE BRASOVANU, consultant educațional
ADRIAN BRICIU, lector universitar
VASILE BRÎNZĂNESCU, cercetător științific gradul I, membru Consiliul general CNATDCU (președinte Panelul nr. 1)
CAMELIA BRISAN, cadru didactic învățământul preuniversitar
PAUL BRUSANOWSKI, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Teologie)
CONSTANTIN EMIL BUCUR, asistent universitar
DUMITRU BULGARIU, profesor universitar
NAOMI CĂLUGĂRU, profesor
CAROL CĂPIȚĂ, profesor universitar
IRINA CARABAS, lector universitar
DORU VALENTIN CĂSTĂIAN, profesor la Liceul „Dimitrie Cuclin” Galați, profesor asociat la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
CONSTANTIN DAN CAZACU, doctor în matematică
VASILE CERNAT, profesor universitar
CARMEN CHELARU, profesor universitar, Universitatea Națională de Arte Iași
CARMEN CHIFIRIUC, profesor universitar
IOANA OTILIA CHISELEV, profesor pentru învățământ preșcolar, psiholog
CĂTĂLIN CIOABĂ, lector universitar, scriitor
CEZAR CIOACA, cadru didactic universitar
NICU CIOBOTARU, cercetător științific gradul III
IOANA CIOCALTEU, profesor consilier
ALEXANDRA CIOCÂRLIE, cercetător științific gradul II
LIVIUS CIOCÂRLIE, profesor universitar emerit, scriitor
COSMIN CIOTLOȘ, lector universitar
IRINA CÎRSTINA, doctor în istorie
RELU COCOS, biolog dr.
ALEXANDRU LAURENȚIU COHAL, cercetător
SILVIA COJOCARU, profesor
VASILE COJOCARU, lector universitar doctor
CONSTANTIN COLONESCU, profesor asociat, Universitatea MacEwan, Canada
CORINA CONSTANTIN, profesor
LUCIAN CONSTANTIN, cercetător
ION COPOERU, prof. dr., UBB Cluj-Napoca
ROBERT CORAVU, lector universitar
ANDREI CORNEA, profesor universitar
SORANA CORNEANU, conferențiar universitar
VALENTIN CRĂCIUN, cercetător științific gradul I
PETRICĂ CRISTEA, conferenţiar universitar
VASILE MIRCEA CRISTEA, profesor
GHEORGHE CRISTIAN, profesor
ANCA CRIVĂȚ, profesor universitar
MARIUS CĂTĂLIN CRIVEANU, șef de lucrări
SUNHILDE CUC, conferențiar universitar
ADRIAN-PETRE DANCIU, lector
ANDRADA DAOGARU CRETANU, doctorand Științe Politice
ANDREI-FLORIN DAVID, student
ALEXANDRU DĂRĂBAN, doctorand
CLAUDIA DĂRĂBAN, cercetător postdoctoral
SORIN DĂSCĂLESCU, profesor universitar, membru al CNATDCU (Comisia Matematică)
FLORIN DIACONU, conf. univ. dr., Facultatea de Științe Politice, UB (FSPUB)
IOANA ANDREA DIACONU, lector universitar
EMILIA DINICĂ, profesor
CAIUS DOBRESCU, profesor universitar
CRISTIAN DOGARU, Associate Professor, School of Social Sciences and Humanities, University of Suffolk
SIMONA DRĂGAN, conferențiar universitar
DACIAN DRAGOȘ, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Științe Juridice), președinte al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI)
SIMONA DRAGOS, profesor, UBB Cluj Napoca
CRISTIAN DUCU, expert în Etică, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
ARIANA DUDUNĂ, Asociația Elevilor din Constanța
GELU DUMINICĂ, profesor asociat, Universitatea din București
IRINA DUMITRESCU, matematician
LUCIAN IONEL DUMITRESCU, cercetător la HORTING
IOANA DUMITRU, profesor limba engleză și jurist
MARIUS DUREA, profesor universitar
AURA EFTIMIE, învățătoare
GEORGE EPURESCU, cercetător științific gradul II
ALEXANDRU FICARD, student
ȘTEFAN FIRICĂ, lector universitar
NICOLETA MIHAELA FLOREA, cercetător științific gradul III
DOINA FOTACHE, profesor universitar
MIHAELA FRUNZA, conferențiar, Departamentul de Filosofie, UBB Cluj
MIHAI LAURENȚIU FUIOREA, profesor doctorand
VICTORIA GAL, profesoară
CĂTĂLIN GALEŞ, profesor universitar
IONUȚ GEANĂ, conf. univ. dr., Facultatea de Litere, Universitatea din București
DINU GHEORGHIU, profesor emerit, fost membru CNATDCU
SIMONA GHERGHINA, profesor universitar
LUCIANA ALEXANDRA GHICA, conferențiar universitar
LORIN GHIMAN, lector universitar dr.
MARIUS GHINCEA, cercetător doctorand
CALIN GOINA, lector univ., Univ. Babeș-Bolyai
OLGA GRĂDINARU, asistent universitar
RADU GRAMATOVICI, conferențiar universitar
ANDREEA GROZA, cercetător științific gradul II, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației
CONSTANTIN GRUMAZESCU, cadru didactic
MIRCEA GUINĂ, profesor (Optoelectronică), Universitatea Tampere
RODICA GÜRTLER, profesor pensionar
ANDREEA GUȘĂ, cadru didactic asociat, Universitatea din București
ARITINA HALIUC, cercetător științific
ANCA HAȚIEGAN, conferențiar universitar
ANDREEA HERTANU, student doctorand
CRISTINA-ANTONELA HOPP, profesor de liceu
MONICA HOZOC, masterand
BOGDAN IACOB, șef lucrări dr.
ATTILA IAKOB, cercetător
RADU IONAS, profesor
RODICA IONAS, profesor
FLOREA IONCIOAIA, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași
ARLEEN IONESCU, profesor universitar, membră a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS)
EMIL IONESCU, profesor universitar
DELIA IONESCU-KRUSE, cercetător științific gradul I, membră CNATDCU (Comisia Matematică)
MIHAELA IRIMIA, profesor universitar emerit, director CESIC
EUGEN ISTODOR, lector universitar
DANA JALOBEANU, conferențiar universitar
VICTOR JUCAN, profesor preuniversitar
GABRIELA JURUBIȚĂ, lector universitar
IOSIF KIRÁLY, profesor universitar
ISTVAN KIRALY V., conf. univ. dr. pensionat
LÉSZAI LEHEL, conferențiar universitar
LUCIAN LEUȘTEAN, prof. univ. dr., Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
ALEXANDRU LUCA, Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare din Timișoara (Liga AC)
RALUCA LUȚAI, Universitatea Babeș-Bolyai
CEZAR LUPU, Texas Tech University, SUA
MARIA MACAR, profesor
MIHAI MACI, lector universitar
MIHAI MAGA, conf. dr., UBB Cluj
SILVIAN-EMANUEL MAN, Liga Studenților (LS IAȘI)
MARINA MANEA, cercetător senior, membră CNATDCU (Comisia Științele pământului)
BOGDAN NICOLAE MANOLESCU, conf. dr. Universitatea Politehnica din Bucuresti
ADINA MARCU, profesor
IOAN-CEZAR MARCU, profesor la Universitatea din București
ȘERBAN MARCU, cadru didactic ANMGD
OANA MARCUS, Universitatea Lucian Blaga Sibiu
RALUCA MĂRGINEAN, cercetător științific gradul III
LIVIU MARIN, profesor universitar, fost membru CNATDCU (Comisia Matematică)
ROXANA MARINESCU, prof. univ. habil.
ATTILA MARTON, student doctorand
SILVIA MARTON, conferențiar universitar
LUCIAN MATICIUC, conferențiar universitar
CLAUDIU MESAROȘ, conferențiar universitar, membru CNATDCU (Comisia Filosofie)
LAURA MESINA, conferențiar universitar
MIHAI MICLĂUȘ, cercetător științific gradul II
OCTAVIAN MICU, cercetător științific gradul I
CIPRIAN MIHALI, conferențiar universitar
ELENA MILEA, profesor
MIHAI MILITARU, student
ADELINA MIRON, student
SERGIU MIȘCOIU, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Științe Politice)
ANGELO MITCHIEVICI, profesor universitar
SIMONA MITROIU, cercetător științific gr. II
CIPRIAN MITU, cercetător științific
COSTIN MOISIL, conferențiar universitar
MIRCEA MORARIU, prof.univ.dr., Universitatea din Oradea
IVONA-ELENA MUNTEANU, profesoară
MIHAELA MURGOCI, profesor
ANTHONY MURPHY, doctorand, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
CARMEN MUȘAT, profesor universitar
LUCIAN NASTASĂ-KOVACS, cercetător științific gradul I, membru al Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI)
IRINA NASTASĂ-MATEI, asistent universitar
VALENTIN NAUMESCU, profesor universitar, președinte al Inițiativei pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), membru CNATDCU (Comisia Științe Politice)
ZOLTÁN NÉDA, profesor universitar
MĂDĂLINA NICOLAESCU, profesor universitar
IONUȚ CRISTI NICU, cercetător, membru CNATDCU (Comisia Științele pământului)
MIHAI NICULIȚĂ, conferențiar universitar
CIPRIAN NISTOR, profesor doctor, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București
VIOREL NISTOR, cadru didactic UBB Cluj-Napoca
ADRIAN NIȚĂ, conferențiar universitar
MÓZES NÓDA, profesor universitar
DANA NOVAC, cercetare clinică
RALUCA OANCEA, lector universitar
ANDREI OIȘTEANU, cercetător
SERGIU OLTEAN, doctor în istorie
ALEXANDRU ONACA, lector universitar
CEZAR ONICIUC, profesor universitar
HORIA ONIȚA, ANOSR - Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
BOGDAN OPREA, jurnalist, asistent universitar
MARTA RAMONA OPREA (NOVĂCEANU), cadru didactic doctorand FJSC
LIVIU ORNEA, profesor universitar, fost membru CNATDCU (Comisia Matematică)
ANCA OROVEANU, profesor universitar
FERNANDA OSMAN, lector la Facultatea de Litere, Universitatea din București
DAMIANA OTOIU, lector universitar
IOANA NUNU, Asociația Elevilor din Bacău
JUDIT PÁL, profesor Universitatea Babeș-Bolyai
MINODORA PALIU-MURGAN, profesor
ANA PANTEA, lector universitar, Universitatea Babes-Bolyai
LIVIU PAPADIMA, profesor universitar, membru CNATDCU (președinte Comisia Filologie)
RALUCA PARASCHIV, lector universitar
ILEANA LUIZA PARLEA, profesoară
CRISTIAN VALERIU PATRICHE, cercetător științific gradul I, membru CNATDCU (Comisia Științele pământului)
MIHAELA PĂUN, lector
OVIDIU PÂȚU, cercetător științific gradul II
COSTEL VIRGIL PAULESCU, masterand al UVT Timisoara
DAN PAVEL, conferențiar universitar, scriitor
MIHAI PEDESTRU, lector universitar
VLAD PENA, profesor universitar
RALUCA PETRE, conferențiar doctor, Universitatea „Ovidius” din Constanța
CRISTINA PETRESCU, profesor universitar
DRAGOȘ PETRESCU, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Științe Politice)
DELIA PLĂCINTĂ, doctor geomorfolog
VASILE PLEȘCA, cercetător științific
VIRGIL PODOABĂ, profesor universitar
OANA POIANĂ, cercetător științific
MIHAELA POPA, profesor, director de cursuri și examene Institutul Francez, Cluj
MARIAN POPESCU, director onorific Centrul pentru Integritate al UB, membru al Biroului Institutului de Cercetare a Fraudei și Plagiatului Academic (Geneva)
RĂZVAN POPESCU, asistent universitar
VLAD POPOVICI, lector dr., Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca
CATERINA PREDA, conferențiar universitar
CRISTIAN PREDA, profesor universitar
GABRIEL PREDA, data scientist
CRISTIAN PRESURĂ, cercetător științific
ANTONIA PUP, studentă, membru în Senatul Universității de Vest din Timișoara
MARIA RĂDOANE, profesor universitar
RALUCA-NICOLETA RADU, profesor universitar, fost membru CNATDCU (Științe sociale)
ANDREEA RADU-BEJENARU, cercetător
VIOLETA RADUCAN, conf. univ. dr. arh.
TRAIAN REBEDEA, conferențiar, Universitatea Politehnică din București
DORIS ROGOBETE, doctorand
ELENA ROSCA, doctor în științe farmaceutice
LAURENȚIU ROZYLOWICZ, profesor universitar, membru CNATDCU (vicepreședinte comisia Științele pământului)
COSIMA RUGHINIȘ, profesor universitar
MINODORA SALCUDEAN, conferențiar universitar
DUMITRU SANDU, profesor universitar emerit, membru al Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI)
PAUL GABRIEL SANDU, asistent universitar
TIBERIU BOGDAN SAVA, cercetător științific gradul II
TUDOR SAVOPOL, profesor universitar
CHRISTIAN SCHUSTER, cadru didactic universitar, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
EMILIA ȘERCAN, lector universitar
OCTAVIAN SERGENTU, lector universitar, doctor in științe politice
FLORINEL MARIAN SGARDEA, prof. univ. dr. ASE Bucuresti
MICHAEL SHAFIR, profesor universitar emerit
RADU SILAGHI-DUMITRESCU, profesor universitar
CRISTIAN SILVESTRU, profesor universitar, membru al Academiei Române, membru CNATDCU (președinte Comisia Chimie)
MARIUS-ALEXANDRU SIMINA, PhD. Engineer, former TU Ilmenau, Lund University and Surrey Univerity researcher
TAMARA SIMON, cercetător științific gr. I
ANDREI ŞIPERCO, profesor universitar
EMIL SLUSANSCHI, Universitatea Politehnică din București, Directorul Departamentului de Calculatoare
EMANUEL-MIHAIL SOCACIU, conferențiar universitar
TIBERIU SOCACIU, conferențiar universitar, Universitatea din Suceava
LUCIAN MIHAI SOFRONIE, profesor pensionar
MARIAN-CLAUDIU ȘOLEA, student doctorand al Universității Politehnica Timișoara
ALEXANDRU SOLOMON, conferențiar universitar și cineast
FLAVIUS SOLOMON, cercetător științific gradul I, membru al Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS)
ALIN SPERIUSI-VLAD, lector universitar, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara
TEODOR-MARIUS SPINU, lector univ dr. Universitatea "Al. I. Cuza"
MONICA SPIRIDON, profesor universitar
LUCIAN STAN, asistent cercetător științific
MIRON STANCIU, lector universitar
SIMONA ȘTEFAN, conferențiar universitar
PETRUTA STEFANESCU, cercetător știintific gr. III
ARIADNA ȘTEFĂNESCU, profesor universitar
BOGDAN ȘTEFĂNESCU, profesor universitar
ANDREI-SEBASTIAN STIPIUC, asistent doctor
NARCISA ALEXANDRA ȘTIUCĂ, profesor universitar
CRISTIAN SUCIU, conferențiar universitar, medic
OANA-VALENTINA SUCIU, lector universitar
DORU SUPEALA, doctorand Universitatea Babeș-Bolyai
ADRIANA SZABO, doctor, Teaching Faculty Associate, Arizona State University
ȘTEFAN EUGEN SZEDLACSEK, cercetător științific
RAREȘ ANDREI TABARĂ, masterand Universitatea "Al. I. Cuza" Iași
SIMONA-GEORGIANA TALABĂ, student
GEORGE ȚĂRANU, șef lucrări Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași
FLORIN TATUI, lector universitar, Universitatea din Bucuresti
RALUCA TEASCA, profesor de limba germană, absolvent al Universității București
IOANA TEODORESCU, profesor
VIOREL TIMOFTE, cadru didactic auxiliar
OANA TINCA, doctorandă, asistent universitar colaborator
MARCEL TOLCEA, profesor, Universitatea de Vest Timișoara
CONSTANTIN TOMA, student
CLAUDIU TUFIȘ, conferențiar universitar
LUMINIȚA TULEAȘCĂ, conferențiar universitar doctor
LUCIAN TURCESCU, profesor universitar, Canada, membru CNATDCU (singurul membru extern al Comisiei Teologie)
CLAUDIU TURCUŞ, conferenţiar universitar
MIHAELA URSA, profesor universitar
DUMITRU A. VANCA, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Teologie)
RADU VANCU, conferențiar universitar, scriitor
EUGEN VARVARUCA, profesor universitar
NATALIA VASILENDIUC, conferențiar universitar
MIRCEA VASILESCU, profesor universitar
MIHAI VASIU, masterand, Facultatea de Drept, ULBS din Sibiu
OVIDIU VERDEȘ, profesor universitar
ALFRED VESPREMEANU-STROE, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Științele pământului)
ALINA VÎLCU, conferențiar universitar
IOANA VISALON, lector universitar
LAURA VISU-PETRA, conferențiar universitar, membru CNATDCU (Comisia de Psihologie, Științe ale Educației, Educație Fizică și Sport)
MIRELA VLAICU, doctor
BOGDAN VOICU, fost membru CNATDCU (Științe sociale)
CAMELIA FLORELA VOINEA, conferențiar universitar
SANDA VOINEA, lector universitar
ALEXANDRU VOLACU, conferențiar, Universitatea din București
SMARANDA VULTUR, conferenţiar universitar, doctor în litere, scriitoare
IOAN ZAHARIE, șef lucrări dr.ing.fiz, Universitatea POLITEHNICA Timisoara
FLORIN ZĂINESCU, cercetător științific
CONSTANTIN ZĂLINESCU, profesor universitar (emerit), membru corespondent al Academiei Române, fost membru al CNATDCU (Comisia de Matematică)
EMILIA CORINA ZAMFIR, profesor universitar, membră a CNATDCU (vicepreședinte Comisia Teologie)
MARIAN ZULEAN, profesor universitar
III. SEMNATARI DIN ALTE DOMENII
RADU AANEI
BOGDAN ADASCALULUI
CRISTINA AGACHI
ADRIAN AGUD
ANA AMARITEI
ANA AMARITEI
ANCUȚA-LILIANA ANCU
ADRIAN ANDREI
CATALIN ANDREI
EUGEN ANDREI
OVIDIU ADRIAN ANDRONE
IULIANA MIRELA ANGHEL
CECILIA ANGHELUTA BARSAN
CRISTINA ANTONESCU
IONUȚ APETREI
MARIA ARDELEAN
MIHAELA AVRAM
MAXIMILIAN BABESCU
FLORIN BABOI
DAMIAN BACIU
VASILE BĂIEȚILOR
DANIELA BAILESCU
OANA BAKOS
COSTIN BALAN
MADALINA BALAN
MARIUS BANUTA
FEODOR BARBU
LILIANA BĂRBUȚĂ
CARMEN BETSCHART
ION BLANA, navigator
IULIU BODNAR
DUMITRU BOGDAN
TUDORA BOGDAN
BIANCA BOLDIZSAR
CĂLIN BOSTAN jurnalist
GELU BOTEZAN
MARIUS DANIEL BRATU
HARI BUCUR-MARCU, președinte, SAFRE
NELU BUDULETA
CRISTIAN BURNUZ
NELU VIOREL BUTA
DANIEL BUZAS
DAN HORATIU BUZATU, Asociația „Craiova Noastra„
VIOREL CALIN
DUMITRU DAN CALINESCU, manager
MIHAI DAN CALOINESCU
GHEORGHE CATUT
SEBASTIAN IONUȚ CAZACU
CRISTIAN CEARCOBSCHI
MIREL CEAUȘ
MANUELA CEPOI
DANIEL CHIOSILA
ROXANA CHIRIAC, inginer
LIVIU-CLAUDIU CHIRVĂSUȚĂ
IURII CHISINEVSKI, pensionar
MIHAELA CHITILA
DOREL CHIȚU
HORIA FLORIAN CHITU
MELANIA CINCEA, jurnalist
CONSTANTIN CIOBANU
MARCEL CIOBANU
SORIN CIOBANU
BOGDAN CIOCAN
CIPRIAN CIOCAN, facilitator comunitar
ADRIAN CIOFLÂNCĂ, istoric
ELENA CIURARIU
VIOREL COCAN
ROXANA COJOCARU
MELUS FLORIAN COMAN
BOGDAN CONSTANTIN
ELENA CONSTANTIN
VELCEA CONSTANTIN
EMILIAN COSOI
DANIEL COSTE
PAUL COZIGHIAN, jurnalist și regizor
IONUT CRENGEA
MARCELA MIHAELA CREȚU
OVIDIU CRISAN
BENIAMIN CRUCERU, pastor
DAN LAURENTIU DANIEL, Asociația "Clubul persoanelor cu handicap"
MALACHE DANIELA, jurnalist
DANIELA DANOIU
CATALIN DANTES
TOADER DEAC
ILEANA ELIZABETA DEDU
KARLA DEDU-FOTESCU
SILVIUS DEGERATU
MIHAI DEMETRIADE, istoric
RĂDUCU DIACONU
NICULESCU DIANA, psiholog
IULIAN DIDEANU
DRAGOS DIMA
NORA DINCĂ
STEFAN DINU
VALENTIN DINU
CRISTINEL DOBRESCU
GEORGETA DRAGHIA, Mehedințiul Civic
GABRIEL DRAGOMIR
RADU DRAGOMIRESCU
MIHAI ION DRAGOS
ȘERBAN DRAGOȘ
NICOLETA DUMA
SEBASTIAN DUMA, președinte al asociației Platforma Oradea Civică 2017
ADRIAN DUMITRAS
GEORGE DUMITRASCU
IONUT DUMITRASCU
CARMEN DUMITRESCU, jurnalist
TEODORA DUMITRESCU, jurist
CORNEL-CLAUDIU DUMITRU
CRISTINA ENACHE
GEORGIANA EPURE, absolventă a Universității din Cambridge, UK
DANIELA EROSS
CRISTIAN TIBERIU FLOREA, Asociația Sens pentru Dezvoltare Socială Galați
ION FLOREA
SANDA FOAMETE, regizor și producător video, activist civic
IONUT FULGA
GHEORGHE GABRIAN
DANIEL GAVREA
IULIAN DUMITRU GEORGE
ANCA GEORGESCU, inginer IT
DIANA GEORGI LUTZ
COSTIN GHEBAN
GABRIELA GHEJAN
EMILIA GHEORGHE
LUCIAN GHERGHE
CRISTIAN GHERMAN
CIPRIAN GHETAU
FLORIN GHIULBENGHIAN, Fundația EurHONEST
EDWARD GIUREA
SORIN GIURGI
OVIDIU GOCIU
IOAN GOLBAN
MIHAI GRECEA, regizor
VALERICA GRIGORESCU
LUCIAN GRIGORIU
CANELIA TEODORA GROSU
CALIN GROZA
MIHAELA GUȚĂ
SILVIA GUȚĂ
MIHAELA HERMAN
ALEXANDRU IACOB, "Romeni & Moldavi InVeneto", Veneția
MARIUS IACOB
ANDREEA BIANCA IAICI
STEFAN IANCU
MIRON ILIE
MANUELA ILIESIU
GEORGETA-ANCA IONESCU, redactor de carte Ed. Humanitas
MARIUS IONESCU
TANIA IONESCU
CLAUDIU IONITA
BRANDUSA IORDACHE
CĂTĂLINA IORDACHE
GRETA MONICA IORDAN
MARIUS IVAN
DOINA JACOTA
OVIDIU JELEA, jurnalist
BOGDAN JOLDEȘ
ENAR KABUL, economist
MIRCEA KIVU, sociolog
RADU LAURENȚIU
LARISA LAZAR
GABRIEL LIICEANU, scriitor
MIHAELA FLORINA LINTU
ALEX LIVADARU
MARIUS LOGHIN
ELENA LUNG
DANIELA MACAVEI
TIBERIU ALEXANDRU MAGHERA
MARIA MAIER
DANUT MANASTIREANU, teolog
OSCAR MANTO
VERA MANTU
RADU MĂRCUȘ
TEODOR MARGARIT
GABRIELA MARGINEAN
IOAN-MARIAN MARIS
CORINA MARTINEAC
BOGDAN MARUNTELU
MARIUS MEILĂ
STELIAN MELENCIUC
MIHAI GREȚIAN MELIȚĂ
MIOARA MERALAI
ILEANA RUXANDRA MICU
IOAN MIHAEL
DUTU MIHAELA
EMIL MIHAI, polițist
MARIAN MIHAI
ION MIHALCEA
DANIEL MIHAILESCU
NICOLETA MILITARU
ADRIAN MINCULESCU
IONELA MINDRESCU, Asociația de Geografie Aplicată Geoconcept
MARIUS MINDRU
MIHAI MINDRU
NATALIA MIRICESCU
MARIUS MIRON
PETRE MOCANIȚĂ
EMIL MOISE, Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, București
DRAGOS MOLDOVAN
ALEXANDRA MOISA
MIHAITA MORARU
LIA ADRIANA MUJ
ALIN MUNTEAN
MIHAELA MURESAN
PAUL MURESAN, inginer
RADU MURESAN
POPESCU NARCIS
SEBASTIAN NEAG
ADRIAN NEAMȚU
MILIAN NEAMTU
ADRIAN NEDELCIU, medic
ANAMARIA NEDELCOFF, jurnalistă
ALINA NEGOTEI
OANA NEGRU, jurist
GABRIELA NELU
CAMELIA NICOLESCU
NICULAE NICULESCU
DENISA-MARIA NISTOR
NICOLAE IOAN NOAGHIU
VALI OLARIU
ANDREI OLARU
MIHAI OLOGU-HANCER, avocat
GEORGIANA OPREA, jurnalist
DOREL PĂIUȘAN
DOREL ROMICĂ PALENCIUC
NICU PANAITESCU
NARCIS FLORIAN PANTEA
ALEXANDRU PANTOFARIU
CRISTINA PAPUCEA
STELA PARPALUTA
EKENA PASCALI
OANA PASCAREL
MIHAI PASCU
LUCIAN PATRULESCU
BOGDAN PĂUN, inginer, antreprenor
ALINA PETRE
ELISABETA PETRE
MIRCEA PETRILA, Ad Astra
IONUT ADRIAN PETROVAN, absolvent al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației "Babeș Bolyai"
DOREL PETRUT
RADU PETRUTIU
MARCEL PINCIUC
CRISTIAN PINZARU
BOGDAN POP
ALEXANDRU POPA
TIBERIUS POPA
ALIN POPESCU, medic
ADELA PORUMBEL, traducător
ADINA-IUIANA POSTOLACHE
VASILE PRICOPE, jurnalist
DAN PRUNEANU
DORIN PRUNILA, jurnalist
ADRIAN PURCARU, ADR Centru
CĂTĂLIN PUȘCAȘU
RAMONA MIHAELA RACHITEANU
GHERGHINA RĂDOI
ADRIAN RASCANU, inginer
DORU REBENCIUC, BUCOVINA CIVICĂ
DUMITRU RENȚEA
GHEORGHE RIDICHIE
ROMICĂ RIZESCU
LUCIAN ROMAN
TRIPA ROMULUS
CORNELIU OVIDIU ROSCA
ADRIAN COSTIN ROSU
DAN ANDREI ROTARU
ROBERT ROTARU
ANDREI RUSU, președinte Asociația Urban Bike Revolution
ADRIANA SABAU
OTILIA SAHRU
ILIE SANDACHE
ANDREI SANDRU
RAZVAN SANDULESCU
CĂLIN SASARMAN
RĂZVAN SAVA
FELIX SAVIN
GRATIELA SCARLAT
ORTENSIA SCARLAT
ALINA SEBAT
CARMEN SIMION
CORNELIA SINGUREANU
ADRIAN SIRBU
ANCA MIHAELA SLAVU
EDWARD SOFIAN
ADA SOLOMON, producător de film
ADRIAN SOMANESCU RUSU
VLAD SPATARIU
ADY STAN
SANDINA STANA
MIRCEA STANCIU
OANA STANCIU
LACRAMIOARA STANICEL, administrator grup civic
MARIAN STATACHE
OVIDIU MARIUS STEFANCU
LAURENTIU COSTIN STEFANESCU, Federația Inițiativa Timișoara
PETRE STELIAN
ION STOIAN
MIHAELA STOIANOVICI
OCTAVIAN STOICA
BUJOR STOICOVICI, artist
AURA STRATU
MARIUS STROIA
DECEBAL SUCIU, inginer
RADU SUCIU
PETRU SUSAN
IOAN RAZVAN SUTEU
ISTVAN SZABO
JÓZSEF SZABÓ
ANDREI SZELLELKI
MARA TALMACIU
GHEORGHE TALOS
NICOLETA TALPAU
ELENA TĂNĂSESCU
VASILE TATARU
CAMELIA TATU
MARIA TEODOREANU
GEORGE TEODORESCU
RADU TERIOIU, absolvent al FCCIA
SORIN TIMARI
IOANA ANDRADA TIMBUS
GABRIELA SOFIA TINTAR
EMILIA TIRLUI
MIHAELA TIRON
IULIAN TOFAN
CRISTIANA TOMA
LIANA TOMA, jurnalist
SEBASTIAN TOMIȚĂ
DAN TRAISTARU
RADU TRICOLICI
VIORICA TRIFAN
LAURENTIU TUDOR, inginer
ANGELA TUDORII
CIPRIAN TUDOSE
SIMONA TUDOSE
DOINA-LIA TURLACU
PETRE TUTUNEA
OCTAVIAN ȚĂRANU
IULIA UNGUREANU
GEORGETA ELENA URDA
MARIAN URSARESCU
GABRIEL URSESCU, coordonator Acord Diaspora
RAMONA URSU, jurnalist
MARIUS USCATU, chirurg
ANDRADA VALCEANU
OVIDIU VANGHELE, jurnalist la Centrul de Investigatii Media
IULIAN VASADI
EUGEN VASILIU, jurist expert în proprietate intelectuală
OANA VASILIU, activist civic
MIHAELA-LUMINIŢA VATAVU, avocat
GEORGE VELICHE
DANIEL VINCA, Vestea.net
ALINA VISAN
DELIA VLAD
RODICA VODĂ
SILVIU VOICILA
OVIDIU VOICU, Centrul pentru Inovare Publică
MANFRED WOLFF
FLORIN ZAMFIR
MIHAI ZUGRAVU
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this