REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

08/12/2016
Am urmărit cum s-a "rostogolit" în mediul online un text care susține că Soros vrea să rupă România cu ajutorul USR şi al PNL.

"Scopul lui Soros este să dezmembreze România". Studiu de caz: Justitiarul.ro

„Soarta a fost crudă cu flașnetele globalismului fiindcă în SUA – unde viețuiește tătucul lor, George Soros, de la care iau lumină ideologii multiculturali „progresiști” – alegerile au fost câștigate de naționalistul Donald Trump!

A sosit timpul ca și românii să-și ia soarta în propriile mâini și țara să iasă din etapa umilitoare și păguboasă de colonie bună de exploatat de către asasinii economici.”

Fragmentul citat face parte dintr-un articol apărut pe mai multe site-uri care se recomandă a fi naționaliste sau care promit că spun lucrurilor pe nume.

Textul original a fost publicat săptămâna trecută de Justitiarul.ro, cu titlul „USR și PNL, două partide care sfidează neamul românesc”. Este semnat de Marius Albin Marinescu, care figurează și ca proprietar al site-ului.

În primele cinci zile (până în 8 decembrie), textul a fost preluat și distribuit pe Facebook de peste 1.400 de ori, direct de pe Justitiarul.ro.

Articolul publicat pe site-ul Justitiarul.ro

A doua zi după apariție, textul a fost preluat de site-ul gandeste.org, despre care PressOne a scris că este implicat în producerea unui faimos clip anti-UE și anti-NATO.

De pe gandeste.org, textul a strâns 6.100 de reacții Facebook, share-uri și like-uri.

Mai departe, materialul a fost copiat, cuvânt cu cuvânt, de site-ul nationalisti.ro, de unde a fost distribuit pe Facebook de peste 600 de ori.

Lanțul a continuat cu pagina de Facebook denumită Anonymous Romania Awakening, care are peste 147.000 de like-uri și care a redistribuit, la rândul său, acest text.

*

Revenind la conținutul articolului scris de Marius Marinescu, acesta vorbește despre o conspirație pusă la cale de miliardarul american George Soros cu ajutorul membrilor USR – despre care autorul textului susține că ar fi evrei – și al membrilor PNL.

În text este amintit actualul șef al SRI, Eduard Hellvig, care ar fi fost cumpărat sau acaparat de George Soros printr-o bursă oferită de unul dintre ONG-urile sale. Autorul nu uită să precizeze că, în limba engleză, hell înseamnă iad.

Textul lui Marinescu nu menționează nicio sursă pentru informațiile oferite și nu solicită vreo opinie din partea celor atacați, așa cum prevăd normele deontologice ale presei.

De fapt, singura sursă citată în tot materialul este un blog conspiraționist – Search News Global.

*

L-am contactat pe Marius Albin Marinescu pentru a-l întreba cum procedează George Soros pentru a-i controla pe membrii PNL și pe cei ai USR.

Inițial, el a refuzat să detalieze, arătând că își exprimase toate opiniile în textul publicat pe Justitiarul.ro. Ba chiar a spus că nu e interesat de vreo „analiză literară”.

Ulterior, a acceptat un scurt interviu. L-am întrebat care este scopul lui George Soros în România și cum l-a aflat.

Interviul

Marius Albin Marinescu: Deci, George Soros, pe numele său real George Schwartz, născut în Budapesta… Păi ce mai e de spus? Neamul de unde provine, ăsta e scopul. Să dezmembreze România. Scrie în articol.

– Să dezmembreze România…

– Da. Am scris și-n articol că Soros a introdus, prin ONG-urile lui din România, termenul de rrom, ca să se facă voit confuzie, ca să aibe impresia toată lumea, tot mapamondul ăsta, că România e locuită de rromi, de țigani, și că de acolo vine numele de România. Am scris în articol. Am scris asta cu Soros, că ăsta e scopul, să dezmembreze România.

– Și cum s-ar realiza asta, practic? Adică, PNL și USR ar ajunge la guvernare și apoi ar face ce?

– Păi, doamnă, sunt niște pași care sunt foarte simpli și au fost promovați de mai multe partide. Chestia cu regionalizarea… (Cel mai recent proiect de regionalizare a fost propus de către PDL în perioada în care guverna cu PSD, Liviu Dragnea era ministrul Dezvoltării Regionale și a conceput acel proiect alături de actualul vicepremier, Vasile Dîncu – n.r.)

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Urmează federalizare și apoi independență, ce-i așa greu de priceput?! Intrați pe pagina lui Sabin Gherman și vă lămuriți, exact despre asta e.

El spune: „Domnule, noi nu vrem independența Ardealului faptic, noi vrem independență economică”, abureli d-eștea. Deci aceștia sunt pașii: regionalizare, federalizare, dezmembrat!

– Interesul acesta este legat doar de România sau și de alte țări?

– Păi ăsta tot timpul a promovat zâzania la nivel mondial, inclusiv în America în care locuiește. Dar uite că-n ultima vreme o cam ia în bot. Și sunt țări care au interzis organizațiile lui… neguvernamentale, patronate de Soros. Sunt țări care efectiv i-au interzis.

– Puteți să-mi dați un exemplu, vă rog?

– Nu știu, nu-mi vine acuma, dar puteți să căutați pe Google, dați o căutare.

– Pare că știți foarte multe lucruri despre George Soros – cum le-ați aflat?

– Da’ dumneavoastră ce sunteți, avocatul lui Soros? Că văd că vă irită ce-am scris eu.

– Nu mă irită deloc, încerc să pun informațiile într-un context.

– Doamnă dragă, eu ce-am avut de scris am scris. Eventual v-am mai dat și acuma câteva date suplimentare, și cu asta cam basta. Eu vă știu tactica, mergeți pe ideea că fiecare pasăre pe limba ei piere. Vreți să mă încurcați, să mă ridiculizați…

– Vreau să înțeleg cum ați aflat aceste informații.

– … să mă ridiculizați. Ce-am avut de scris am scris în articol. Dacă eu consideram că mai sunt probleme de adăugat, făceam și episodul doi la articol, partea a doua.

– Am înțeles. Sper că nu vă deranjează că vă cer aceste detalii suplimentare, nu doresc decât să clarific un subiect.

– Păi, doamnă, eu credeam că e destul de explicit, înțelege și-un copil de la școala ajutătoare.

– Haideți să mai încercăm o dată: cum ați aflat toate aceste informații despre George Soros?

– Dar sunt informații publice, stimată doamnă! Le găsiți, le găsiți… sunt publice! Rețeaua Soros! Este listă cu toate ONG-urile care aparțin și sunt finanțate de ăsta în România.

Sunt chestii publice, nu le-am inventat eu. Acuma să vă dau și sursele mele?! Le găsiți pe internet! Deci, de pe internet le puteți lua și dumneavoastră! Și nu sunt numai un site sau două, de-astea conspiraționiste. Sunt foarte multe materiale, și în limba engleză…

Deci sunt foarte-foarte multe dovezi, argumente, pe internet, cu ce face domnul Soros ăsta, nu numai în România și în Europa, în lume în general.

Este un asasin economic, a distrus o grămadă de țări. A făcut speculații la bursă care l-au îmbogățit când alții mureau de foame și uite așa…

Vă spun, toate ăștea le găsiți pe internet. Deci, degeaba încercați să-mi întindeți mie capcane, că nu aveți cu cine. Eu ce-am avut de spus am spus în scris și voi continua să spun ori de câte ori o să consider eu necesar.

– Nu voiam decât să întreb dacă ați respectat minime criterii deontologice de documentare…

– Stimată doamnă, lăsați-mă cu criteriile deontologice, doar am avut procese pe vremea când era calomnia pe vechiul Cod Penal.

Și, tot așa, se mai găseau judecătoare de-astea să mă întrebe: „Dar dumneavoastră ați cerut, conform codului deontologic, mai multe surse, trei surse…?”

Și eu spuneam: „Stimată doamnă – că era judecătoare, femeie era – păi dumneavoastră mă judecați pe Codul Penal, nu pe codul deontologic!”

Din moment ce am publicat în scris cu documente, că făceam proba verității în instanță. Deci, cam așa și dumneavoastră, cu codul ăsa deontologic lăsați-mă-n pace, că-s total rece!

 *

Marius Albin Marinescu este patronul, managerul și autorul publicației online Justițiarul. El a fost implicat în dezvăluirile privind procesele președintelui Klaus Iohannis legate de două proprietăți ale acestuia.

În 2008, a candidat la fotoliul de primar al Sibiului din partea PNȚ-CD și a pierdut.

În 2010, a primit sentință definitivă că a fost colaborator al Securității. Potrivit documentului, publicat pe site-ul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Marius Marinescu a fost racolat de locotenent-colonelul Luca Mihail, de la UM 0607 Sibiu, Contrainformații, și a primit numele de cod Rahova.

În sentință se arată că locuința lui Marius Albin Marinescu a fost folosită de Securitate pentru a ține legătura cu rețeaua de informatori din Sibiu, precum și pentru instruirea acestora.

„În 2019-2020, PSD va lupta cu vaccinurile («sunt mijlocul prin care occidentalii vor să otrăvească România»), va vorbi cu seriozitate despre faptul că Ceaușescu construise bomba atomică («de aceea l-au dat jos serviciile secrete chineze și iugoslave») și că reptilienii sunt în război cu noi, gorilienii. Nu glumesc. După obsesia cu Soros/străinii, orice evoluție ulterioară e doar o chestie de detaliu.”

Barbu Mateescu, sociolog, într-o postare pe blogul personal

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...