Fotografie: Radu Taloș

Școala 9 de fotografie: când joci cu jucători buni, înveţi repede

Școala 9 din Baia Mare este un proiect experimental − premieră în România − prin care doi „veterani”, Silviu Gheție și Vasile Dorolți, vor să le transmită liceenilor interesaţi ce au învăţat ei despre fotografie.

Am vorbit cu Silviu Gheţie despre Școala 9 și despre rostul unei școli de fotografie pentru adolescenţi.

*

Fotografie: Ciprian Fărcaș

− Ce este Școala 9

− Școala 9 este un experiment pe care eu, Vasile Dorolți și, inițial, Hajdu Tamás l-am inițiat pentru elevii de liceu din Baia Mare, ca să vedem dacă suntem în stare să-i învățăm limbajul fotografic și să le împărtășim din experiența noastră. Nu cred că au mai existat proiecte asemănătoare, cel puțin nu în această manieră.

Într-un anume fel, Școala 9 continuă tradiția Grupului fotografic „7 zile” din care facem parte eu și Vasile, în sensul că aici se regăsește același spirit.

Fotografie: Bogdan Petrovan

− De unde vine numele?

− Numele l-am pus fără să mă gândesc prea mult și nu conține prea multă filosofie în el. Vroiam ceva simplu și ușor de ținut minte.

Fotografie: Andrei Răcășan

− Care este structura cursurilor?

− În general, ne întâlnim o dată pe săptămână pentru teorie și încă o dată pentru practică, dar, în mare parte, comunicarea este online pe o pagină privată de Facebook.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Vorbim mult despre compoziție, facem cunoștință cu fotografi celebri, punem filme de profil și învățăm cum se organizează o expoziție.

Cursurile țin trei luni, după care putem primi alți cursanți. Unii renunță repede, alții mai greu, dar câțiva rămân cu Școala 9 pentru toată viața. Acum vreo trei dintre membri sunt studenți, dar fac fotografii cu entuziasm în continuare.

Fotografie: Petra Mariș

− Ce are de „câștigat” un licean care participă?

− Scopul școlii este să descopere și să formeze tineri fotografi. Un tânăr își poate face aici prieteni, poate învăța un limbaj nou sau un nou mod de a privi lumea. În același timp, învață cum se interpretează o fotografie din punct de vedere compozițional sau ce șmecherii folosești atunci când vrei să fotografiezi oameni.

Cursul este interactiv și fiecare învață de la fiecare. Cea mai importantantă este experiența directă de pe teren, pentru că acolo poți să compari felul în care privești tu cu felul în care privesc alții și vezi, de asemenea, cum sunt interpretate fotografiile tale de către alte persoane.

Exemplul direct este foarte important, ca la ping pong; când joci cu jucători buni, înveți repede. Este și multă distracție, am satisfacții pe măsură, chiar dacă, uneori, cursanții fac poze mai bune decât mine.

Fotografie: Andrei Răcășan

− De ce Școala 9 le este destinată doar liceenilor?

− Adolescența este o vârstă dificilă și o pasiune ca fotografia îți poate oferi multe satisfacții. În plus, sunt proaspeți și nu trebuie dezvățați prea mult: ai șansa să îi formezi corect de la început. Cei care se atașează de noi devin studenți, așa că ne adresăm, indirect, și studenților.

Fotografie: Oana Brîndușe

− De ce este important să existe o astfel de școală?

− La un moment dat ajungi la o vârstă la care simți nevoia să transmiți lucruri în care crezi și despre care crezi că sunt importante. În Baia Mare există o amplă mișcare fotografică și singura modalitate de a o menține vie e să te ocupi de tineri care sunt pasionați, oferindu-le șansa să învețe de la cei mai experimentați.

*

Oana Brîndușe, absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie din București, îşi aminteşte experienţa pe care a trăit-o la Şcoala 9:

„Şcoala 9 a fost o experienţă marcantă a adolescenţei mele. A reprezentat prima mea întâlnire serioasă cu fotografia şi, implicit, începutul pasiunii mele pentru aceasta. Mi-a deschis ochii în multe privinţe şi mi-a dat ocazia să întâlnesc oameni pasionaţi şi deschişi. Ieşirile de grup şi discuţiile care deseori depăşeau sfera fotografiei ne-au făcut să legăm prietenii strânse”.

Fotografie: Oana Brîndușe

Vasile Dorolţi a început să fotografieze la începutul anilor 1980. În studenţie a făcut parte din grupul de creație de pe lângă fotoclubul „Universitatea” din Cluj-Napoca şi a devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (până în 1989). În 1983 a publicat un reportaj dintr-un orfelinat comunist, material unic în acea perioadă.

Este membru fondator al Grupului fotografic „7 zile” din Baia Mare. Proiectele sale au fost publicate în mai multe reviste de specialitate, printre care PHOTO magazine, Foto4All (România), Lens Work (SUA) şi Minolta Mirror (Japonia).

Silviu Gheție, membru şi el al Grupului „7 zile”, a ales fotografia în 1991. De atunci a publicat, printre altele, în Dilema, Gazeta Sporturilor, Academia Cațavencu, Formula AS, Der Spiegel (Germania), Kurier (Austria). A participat la expoziții personale și de grup în România, Germania, Ungaria, Olanda ș.a.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...