Exercițiile de mobilitate le sunt recomandate mai ales sedentarilor. Foto: Dreamstime / Fizkes
Exercițiile de mobilitate le sunt recomandate mai ales sedentarilor. Foto: Dreamstime / Fizkes
31/05/2017
Șarmul discret al stretching-ului
Sedentarismul este la fel de nociv pentru sănătate ca fumatul, spun studiile în domeniu.
Efectele se văd treptat – o durere de spate aici, o amorțeală acolo, și în scurt timp ajungi să te îngrași, să ai probleme cardiovasculare și, eventual, să te agăți în ultima clipă de o rutină sportivă care, cel puțin la început, pare un chin.
Un remediu pentru sedentarism și efectele sale evidente – dureri articulare, de pildă – pot fi exercițiile de mobilitate, cunoscute mai mult sub denumirea lor în limba engleză: Stretching.
Pentru că am început să mă confrunt cu efectele prelungite ale muncii de birou, am decis să acord stretching-ului o șansă, măcar vreme de 7 zile.
*
Teoretic, exercițiile de mobilitate sunt recomandate mai ales atleților care au nevoie să contrabalanseze efortul fizic depus după o alergare, de exemplu. Practic, nu sunt contraindicate nimănui, ba dimpotrivă – reprezintă cea mai simplă metodă pe care vârstnicii o folosesc pentru a se menține în formă. ?
Așa că am decis ca, vreme de o săptămână, să practic exercițiile în ședințe a câte 30 de minute, ca să văd dacă au efecte pe termen scurt.
Am început cu o serie de tutoriale pentru începători descoperite pe YouTube, dintre care multe includeau și poziții specifice practicanților de yoga, și am preferat să le practic mai ales seara, cel puțin inițial.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Numai că, după doar două astfel de ședințe, am descoperit că exercițiile de mobilitate îmi sporesc apetitul pentru sport, așa că am decis să schimb rutina și să fac un efort să amân cafeaua, ca să am timp să mă „dezmorțesc”.
Primul lucru pe care îl observi când începi un astfel de exercițiu este cât de imobil ești, de fapt, chiar dacă ai făcut ceva sport în ultima vreme. Cu cât e mai variată gama de exerciții, cu atât mai uimit ești să constați că toate articulațiile pe care ai impresia că le-ai solicitat sunt ale tale: de la gât, umeri, la încheieturile mâinilor până la șolduri, genunchi sau glezne, toate par să se „trezească” la viață, și de unele aproape uitaseși că au nevoie de puțină mișcare.
Al doilea lucru – chiar și exercițiile ușoare sau foarte ușoare pun sângele în mișcare și, deși pare că o rotație de trunchi nu presupune un efort ieșit din comun, la finalul unei astfel de ședințe poți să fii la fel de solicitat ca după o alergare.
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
Ce faci în weekendul 10-12 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Expoziții în București, premiere de film în Cluj-Napoca, show cu drone în Timișoara și seri de teatru în Iași. Tu ce faci în weekend?
Revenind la dureri: dacă tutorialele sunt compuse, de cele mai multe ori, din exerciții pentru toate grupele de mușchi, asta nu înseamnă că nu poți improviza sau repeta anumite mișcări care îți fac bine. Uneori, sunt atât de simple încât pot fi practicate și la birou, de pildă.
Partea cea mai plăcută, poate, este că, în loc să te alegi cu o febră musculară sau cu dureri de mușchi, o astfel de ședință pare un soi de „sport pentru leneși”: relaxează și detensionează fără să te obosească.
Pe de altă parte, studiile avertizează că, la fel ca în multe alte cazuri, astfel de exerciții nu reprezintă vreun panaceu universal: nu diminuează riscul de a te alege cu o entorsă, de pildă, nici nu acționează pe termen lung. Altfel spus, dacă ai început o astfel de rutină și vrei să scapi definitiv de durerile asociate sedentarismului, trebuie să te ții, pur și simplu, de ea.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Pe de altă parte, când durerea este asociată chiar cu astfel de exerciții poate fi un semn că ai mers cam departe. Prin urmare, e timpul să fii din nou sedentar. ?
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this