Primăria Jilava. Fotografii: Lucian Muntean
18/07/2016
Sângele și șpaga. Cronica neagră de la Jilava
Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, săptămâna trecută, la 5 ani și 10 luni de închisoare, pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri.
În același dosar au mai fost condamnați Apostol Mușat, primarul comunei Snagov (4 ani de închisoare cu executare), Ovidiu Szasz, fin al primarului din Jilava (5 ani cu executare), dar și Gheorghe Roman, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov (3 ani cu suspendare).
În aceeași zi în care Mladin a primit sentința definitivă, PressOne a fost la Jilava pentru a afla de ce au votat localnicii, atât în 2012, cât și în 2016, un primar aflat în arest preventiv.
Am vrut să vedem ce spun oamenii despre Adrian Mladin şi cine este, de fapt, acest primar acuzat de procurorii DNA, într-un al doilea dosar, că ar fi primit o șpagă de un milion de euro pe care a investit-o într-o vilă de 1.000 de metri pătrați.
Am descoperit o poveste desprinsă parcă din celebrul serial La Piovra, cu morţi misterioase, denunţuri la DNA și un război între tabere care își dispută acest teritoriu aflat la numai doi pași de Capitală.
O sinucidere misterioasă
Joi, 6 septembrie 2012. Comuna Jilava – care l-a ales primar pe Adrian Mladin în timp ce el se afla în arest preventiv – este împânzită de reporteri și mașini ale televiziunilor.
Camerele de filmat se proptesc în fața unei case gri, care abia se zărește printre frunzele de viță-de-vie din curte.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ca să ajungă aici, șoferii carelor tv s-au abătut de la șoseaua principală și au mers câteva sute de metri pe o uliță îngustă – pierdută între vile faraonice ridicate departe de ochii curioșilor.
Subiectul zilei este sinuciderea unui bărbat de care, la nivel naţional, n-a auzit nimeni: avocatul Gheorghe Brotea.
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
Cum a devenit moartea sa subiect de breaking news?
Brotea a ajuns primar interimar al comunei Jilava, după ce Mladin, aflat în puşcărie, s-a trezit în imposibilitatea de a-și exercita mandatul.
Avocatul a stat circa 3 luni la conducerea primăriei. Astăzi, 6 septembrie 2012, a fost găsit spânzurat în garajul său.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Eu te-am făcut, eu te dau jos!”
Documentând cazul primarului Adrian Mladin, am reușit să stăm de vorbă cu persoane care s-au aflat în anturajul său. Una dintre aceste persoane a acceptat să povestească, sub protecția anonimatului, cum se făceau și se desfăceau contractele în Primăria Jilava, dar și felul în care se pun și se dau jos primari.
Iată discuția:
– De ce credeţi că s-a sinucis avocatul Brotea?
Sursă: Acolo sunt variante și variante. El nu are nicio vină. Brotea a fost forțat și a făcut niște contracte greșite, încheiate pe niște perioade foarte lungi, chiar și 6 ani, deși ar fi trebuit să știe, că era avocat.
De exemplu, a făcut un contract cu o casă de avocatură pe 6 ani. Până la urmă, contractul a fost reziliat – era un contract de 5.000 de euro pentru un singur avocat al acelei case de avocatură – și el nu a zis nimic.
– Avocatul respectiv îi era prieten?
– Probabil. Acolo au fost însă niște presiuni din partea unuia Drăgan (omul de afaceri Cristi Drăgan, consilier local, fost șef al PSD Jilava – n.r.).
Drăgan țipa la el: Eu te-am făcut, eu te dau jos! Brotea a făcut greșeala asta și cred că s-a speriat.
Cristi Drăgan e om de afaceri aici, la Jilava. A făcut un cartier, a candidat și a și pierdut. Mai e unul, Bujor Neculai, care a fost milițian şi a făcut și pușcărie înainte de 1989. Şi el e puternic aici.
Amândoi se dușmăneau cu Mladin.
Zilele trecute, au venit doi băieți la cravată la Ilie Ionescu (fost primar interimar al comunei – n.r.), i-au zis că sunt de la DGA (Direcția Generală Anticorupție, structură a Ministerului Afacerilor Interne – n.r.) şi i-au spus să-și dea demisia.
Aici a fost un grup infracțional organizat.
Contracte din astea s-au tot făcut la Jilava, dar nu doar de pe vremea lui Mladin. De pildă, a fost reziliat un contract de 300 de milioane pentru ăștia care adunau câinii. Ce făceau? Îi adunau din Jilava și le dădeau drumul în comuna învecinată, la 1 Decembrie.
Au avut contract cu Jurnalul de Ilfov, să îi facă imagine primarului. A costat 200 de milioane (de lei vechi- n.r.).
La un moment dat, a fost acuzată Gabriela Tofan, experta pe achiziții a primăriei, că i-a dat bărbatului ei, prin încredințare directă, 12 contracte. Știți ce a zis Tofan când s-a aflat? Aveam și eu nevoie, mi-am făcut casă, mi-am pus termopane, aveam nevoie de bani de uși…
"Un om slab" între oameni puternici
În septembrie 2012, când Gheorghe Brotea este găsit spânzurat în garajul său, toate privirile se îndreaptă către omul căruia avocatul îi ținuse locul în fruntea Primăriei: Adrian Mladin.
Încep să circule zvonuri privind presiunile la care ar fi fost supus avocatul după ce găsise numeroase nereguli în contractele Primăriei Jilava.
În aceeași perioadă, în relatările presei se strecoară și o știre difuzată de România Tv, postul deputatului Sebastian Ghiță, din care reiese că Brotea ar fi fost amenințat pe motiv că ar fi cheltuit bani publici ilegal, cu prietenii.
Este singura relatare de acest fel: restul materialelor invocă presiuni la adresa lui Brotea.
În schimb, în știrea publicată de România Tv, reporterii citează postarea unui consilier local de pe un site cu profil agricol, despre care spun că dă indicii legate de abuzuri proaspete, comise chiar de Brotea.
Textul citat de RTv i-ar fi aparținut consilierului local Cristi Drăgan.
Iată-l:
Am promovat un om incapabil să se înțeleagă pe sine, vulnerabil, influențabil (…), speriat de propria umbră (…). Să vă spun eu cu ce se ocupă domnul Brotea: cu încredințări directe pe care doar cu trei săptămâni în urmă le hulea. Numai că dacă acum trei săptămâni prețul contractelor era dublu, sub comanda domnului Gică Brotea ele sunt încărcate de patru sau cinci ori. Încredințările au fost făcute unui apropiat al dânsului, voi reveni cu date concrete.
Tot la acea dată, fratele lui Gheorghe Brotea este citat cu următoarea declarație:
N-are rost să vorbesc eu, că n-o să mă creadă nimeni, fiind fratele lui. Și pe Mladin au pus presiune. Aceiași. Situația din primărie era… Sunt datorii mari! Veți auzi.
În aceeași perioadă, presa locală din Ilfov publică un articol mai amplu din care reiese că, înainte cu 6 zile de a-și lua viața, Brotea făcuse o plângere la DNA pe tema contractelor suspecte din primărie.
Sursa noastră confirmă: cu nicio săptămână înainte de a fi găsit spânzurat, Gheorghe Brotea descoperise nereguli în contractele din Primărie, pe baza cărora a sesizat DNA.
Tentaculele caracatiței din Jilava încep să iasă la iveală abia trei ani mai târziu. Iar cel care deconspiră afacerile este chiar Adrian Mladin.
Astfel, ca să scape cu o pedeapsă mai uşoară în dosarul retrocedărilor ilegale, Mladin „toarnă” tot ce știe. Şi pare că știe destule.
Denunțurile sale îi înfundă pe Cristian David, fost ministru liberal de Interne, și pe Tomiţă Neagu, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București – condamnat definitiv, între timp, la 5 ani de închisoare cu executare.
Atât fostul ministru, cât și fostul procuror au fost acuzați de luare de mită după denunțurile formulate la adresa lor de către primarul din Jilava.
Dar cine este Adrian Mladin? Și cum a ajuns el să ştie asemenea lucruri?
Fost consilier la Tăriceanu, și-a parolat declarația de avere
Trecutul lui Adrian Mladin este învăluit în mister: știrile referitoare la condamnarea sa nu-i menționează nici măcar vârsta.
O biografie oficială a sa nu figurează pe site-ul Primăriei şi pare imposibil de găsit.
În comuna Jilava, localnicii care au stat de vorbă cu noi – toţi, neoficial, Doamne fereşte să fie citaţi! – ne-au spus că Mladin ar fi fost vameș.
Un material apărut pe site-ul România Curată citează însă declarația procurorului de caz, care susține că Mladin ar fi făcut parte din Corpul de Control al fostului premier Tăriceanu.
Cine a fost Adrian Mladin înainte de a ajunge primar la Jilava?
Pornind de la această întrebare, am sondat ediții mai vechi din Monitorul Oficial, i-am căutat firmele și foștii parteneri de afaceri și am reconstituit un profil al său din 2001 încoace.
Am descoperit astfel că, dintre partenerii săi, cei mai mulți sunt deja în vizorul DNA. Am mai găsit declarația de avere publicată de Mladin în 2006 pe site-ul Guvernului, din care reiese că, la acea dată, el era consilier în Cancelaria premierului Călin Popescu Tăriceanu.
El s-a și făcut remarcat la un moment dat: ziarul „Cancan” a publicat o știre potrivit căreia Adrian Mladin își parolase declarația de avere de pe site-ul Guvernului.
În aceeași perioadă în care Mladin își ținea averea departe de ochii curioșilor, Cristian David ajunsese ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării acquis-ului comunitar.
*
Misterioasa biografie a lui Adrian Mladin
Cum spuneam, o biografie a lui Adrian Mladin este imposibil de găsit, iar locuitorii comunei Jilava par să nu știe nici ei prea multe despre cel care le-a fost primar din 2008 până în 2016.
L-am căutat, deci, pe Mladin în ediții mai vechi ale Monitorului Oficial.
Așa am descoperit că s-a născut la 8 ianuarie 1971 în Sectorul 5 din București, fiu al Alexandrinei şi al lui Ion Mladin. De altfel, în perioada în care a lucrat la Guvern, declarația sa de avere nu includea nicio locuință în Jilava, ci un apartament în Sectorul 4 din București, învecinat cu localitatea Jilava.
Despre studii şi despre experiența profesională premergătoare funcţiei din Cancelaria premierului Tăriceanu nu se cunoaște nimic.
Un cont de Facebook asociat cu numele său indică faptul că ar fi absolvit atât Academia Națională de Informații, cât și Academia de Poliție.
Cert este că, înainte de a deveni consilier la Cancelaria primului ministrului, Adrian Mladin făcea afaceri cu jeanși. Astfel, în 2001, figura ca acționar al firmei PEPE (RO) SRL, care vindea faimoșii Pepe Jeans. Mladin avea 50% din firmă, iar cealaltă jumătate era deținută de Ovidiu-Pariscu Barba și de Nicolae Barba.
Familia Barba este o familie bine situată în România: în 2010, Evenimentul zilei publica o anchetă în care apărea şi numele partenerului de afaceri al lui Mladin. (În familia Barba mai există un multimilionar cu afaceri în Pipera, Valentin Barba, fost campion european la rugby cu naționala de juniori.)
În plus, familia Barba este înrudită cu familia Geoană, Ovidiu-Pariscu Barba fiind văr al Mihaelei Geoană.
Înainte de a intra în afaceri, Ovidiu-Pariscu Barba a fost portar la Dinamo și Rapid. A devenit partener de afaceri cu unul dintre nepoții lui Gigi Becali, potrivit EvZ; cei doi au şi candidat în 2008 pentru un loc în Parlament, din partea Partidului Noua Generație, condus de Gigi Becali.
În 2004, îl găsim pe Mladin făcând afaceri cu unul dintre cei mai loiali parteneri ai săi, un anume Nicolae Diaconescu. Cei doi se asociau în firma EcoTour cu un cetățean italian, Enrico D’Amore.
În 2005, Mladin pune bazele unei alte firme, Polux Sport SRL, tot alături de Nicolae Diaconescu. În 2008, Diaconescu, Mladin și britanicul Philip Luke Naughton apar asociați în firma EcoTech Recycling SRL. Naughton avea să apară, alături de Diaconescu, în dosarul fostului ministru de Interne Cristian David.
Interesant este că Mladin avea să se găsească, în 2009, și printre administratorii E.ON Moldova Furnizare SRL – companie deținută în proporție de 51% de Electrica SA.
Alături de Mladin, printre administratori apăreau Pavel Avrămoiu şi Gunther Paul Schubert, fost director al E.ON Moldova.
Avrămoiu este în prezent director general al World Trade Center Bucureşti. În 2009, un raport al Corpului de Control al premierului Emil Boc îl acuza că ar fi în spatele unei afaceri de corupție legate de privatizarea eșuată a societății ieșene Fortus SA.
"Binele va sosi". Semnat: Cristian David
Familiei Mladin,
Din ziar, cu consternare, am aflat de necazul vostru. Vă îmbrățișez cu toată dragostea. Oglinda soarelui să vă însoțească pretutindeni și tot timpul cu speranță și liniște.
Binele va sosi.
Cristian David
Acest bilet, însoțit de un articol decupat din ziar în care se spunea cum l-a denunțat pe Cristian David, a sosit pe adresa primarului din Jilava în aprilie 2015, la scurt timp după denunț.
Potrivit relatărilor din presă, Mladin s-a speriat și a dus biletul la DNA.
Avea toate motivele să se teamă: el fusese cel care le dezvăluise procurorilor DNA că, în 2007, David intervenise în favoarea sa la prefectul de atunci al județului Buzău, Cristinel Bîgiu, pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra unui teren de 15 hectare.
David acționase la rugămintea lui Mladin, dar și în schimbul unei șpăgi de 500.000 de euro oferite de primarul din Jilava.
Potrivit DNA, alți 600.000 de euro ar fi primit, tot de la Mladin, directorul de cabinet al lui Cristian David, care intermediase afacerea.
Acuzat de luare de mită a fost și prefectul Bîgiu, care ar fi primit un milion de euro.
Procurorii DNA spun că, din banii de la Mladin, s-ar fi finanțat campania electorală a PNL din 2008, banii negri fiind utilizați inclusiv de fostul consilier prezidențial George Scutaru și de fostul vicepreședinte al Camerei Deputaților Dan Motreanu.
Tot Mladin a povestit la DNA cum i-a dat șpagă fostului procuror Tomiță Neagu (condamnat între timp la 5 ani de închisoare cu executare) pentru ca acesta să soluționeze favorabil dosarele în care era implicat numele său.
Jilava - pușcăria de afară
Între luxul care se întrevede de după zidurile palatelor și sărăcia în care trăiesc majoritatea oamenilor din Jilava se cască un hău de corupție și de ignoranță.
Cum de l-au votat localnicii pe Mladin, de două ori la rând, chiar în timp ce se afla în pușcărie?
Această întrebare ne era ghid joi, 14 iulie, când am mers în comuna aflată la sud de Bucureşti.
O femeie ne-a povestit cum se votează în Jilava:
„Totul e pe bani. Dacă nu ai dat un ban, nu ai luat niciun vot. Totul e cumpărat. A fost unul care nici măcar nu era cunoscut pe plan local și a ieșit consilier. De ce? A stat în ziua votului pe străzi şi, cum vedea că iese unul din curte, zicea: Îți dau atâta, votezi numărul…
Deci, tot numai pe bani! I-ai știut? I-ai văzut? Ăla a dat și el, ăla a dat și el. Ei se duc așa: ori se duc în curtea omului, noaptea de regulă – se duce că ăla e văr, ăla e unchi. Ani de zile, numai pe bani! Și acum, la fel. Se duc, le ies în cale: Ia acolea! Mă votezi pe mine.
Și omul, pentru două-trei milioane… Unul mi-a zis că a luat șapte milioane. Zic: De ce n-ai votat, mă, cu altul?. La care el: Păi, am jurat!
Zic: Atât de prost poți să fii? Știi ceva? Păcatul nu e al tău, că ai luat de foame. E al ăluia care te-a pus să juri pe Biblie sau pe icoană.„
Femeia spune că oameni din toate taberele au procedat la fel de-a lungul timpului. Acum, după alegerile din 5 iunie, PSD susține că PNL a măsluit votul.
L-am contactat în aceeași zi, pentru o întâlnire, pe fostul viceprimar Ilie Ionescu, un apropiat al lui Mladin, pentru o întâlnire. Ne-a refuzat, dar ne-a transmis telefonic că Mladin a fost un băiat bun, un om bun.
Dincolo de necazul fostului primar – cum numesc oamenii condamnarea sa – luptele pentru primărie continuă.
Fostul viceprimar Ilie Ionescu spune că a depus o plângere la Prefectura Jilava în care acuză PNL Ilfov și, în special, pe liderul liberal Marian Petrache că ar fi măsluit votul din 5 iunie.
„Le-a dat la oameni pixuri roșii, verzi, albastre. Când am deschis urnele, am găsit buletine de vot însemnate”, spune Ionescu.
Localnicii au cuvinte bune despre primarul condamnat: unul ne spune că Mladin l-a ajutat cu acte la primărie, o femeie ne povestește cum i-a trimis pompierii când i-a ars casa, alții îi sunt recunoscători pentru ajutoarele sociale.
Lucruri normale.
Oamenii par să nu observe diferența între propria mizerie şi luxul nejustificat al unora dintre cei care-i conduc. Se tem de camerele de filmat montate din loc în loc, de gândul că ar vorbi prea mult și că ar putea da socoteală mai sus.
Înainte să părăsim comuna, o întâmplare în care suntem actori fără voie devine relevantă. În timp ce fotografiem parcul situat în fața clinicii din Jilava, un paznic în vârstă se alarmează: „Nu aveți voie să faceți poze în parc!”
„E domeniu public”, răspundem.
„Vedeți camerele de filmat? Dacă dumneavoastră scrieți despre monumentul ăsta (Sfântul Gheorghe ucigând balaurul – n.r.) că e făcut din nu știu ce bani, pe mine mă ia ăștia„.
Reușim să îl îmbunăm. La final, când să bem dintr-o cișmea, ne pune în gardă: „Nu beți de acolo. Apa din Jilava e infestată și oamenii nici nu știu”.
Ulterior, aveam să aflăm cu surprindere că paznicul avea dreptate: pânza freatică din Jilava este infestată din cauza gropii de gunoi din localitatea învecinată, Vidra.
Asta, însă, pare să fie ultima problemă a comunei Jilava.
"Sunt mama lui, vă dați seama ce aș spune"
În periplul nostru prin Jilava, căutăm – și găsim – casa de 1.000 de metri pătrați despre care procurorii spun că Adrian Mladin a construit-o din șpăgi.
Casa este, în fapt, un ansamblu format din mai multe clădiri, ascunse de un gard imens și de două porți. În dreptul unei porți dăm de o sonerie.
E mama lui acasă, ne spusese o femeie.
Într-adevăr, Alexandrina Mladin se ivește de după poartă. E o femeie șatenă şi scundă, care se arată foarte tulburată.
Îi spunem ce vrem, iar ea ne privește cu tristeţe:
„Ce să vă spun eu? A avut mulți dușmani, da… Are. A fost un copil bun. Sunt mama lui, vă dați seama ce aș spune… I-am zis să nu mai candideze și nu m-a ascultat! Și apoi, dacă oamenii l-au ales… Oamenii îl iubesc.”
Femeia se abține să nu izbucnească în plâns. Nu mai vrea să discute cu noi.
„Ştiți, are și un copil… Dar nu am ce să vă spun. Mă scuzați, am mâncarea pe foc…”
Cu asta, Alexandrina Mladin închide poarta şi dispare în direcţia colosului imobiliar.
Stăpânul său nu va ajunge prea curând acasă: la nici două ore după discuția din fața porții, Adrian Mladin avea să afle că a fost condamnat, doar în primul dosar, la 5 ani de închisoare cu executare.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this