Foto George Călin/Inquam Photos

Sălile de sport din București ca centre de vaccinare: mărul discordiei în coaliția PNL-USR-PLUS

În pragul celei de-a doua etape de vaccinare, care va începe după 15 ianuarie, lista centrelor în care se va desfășura aceasta rămâne încă un mister. Iar dacă inițial, printre propuneri, erau menționate și sălile de sport din școli, acum ele nu mai par să fie pe lista de opțiuni – cel puțin în București. În alte județe, precum Vâlcea, Sibiu, sau Prahova, ele au fost amenajate deja în anumite săli de sport din școli și licee.

În București, însă, eliminarea sălilor de sport de pe listele potențialelor centre de vaccinare a produs atât haos în organizarea vaccinării, cât și conflicte politice în coaliția PNL și USR PLUS din Sectorul 2.


Elevii, în pericol față de „prădătorii sexuali care vin la vaccinare” 

Pe 12 ianuarie seara, cu doar trei zile înainte de startul propriu-zis al etapei a doua din campania de vaccinare, o ședință extraordinară a Consiliului Local Sector 2 a avut ca punct fierbinte de dezbatere votul pentru proiectul care cere Consiliului Local să permită ca șase săli de sport din sector să poată fi, la nevoie, transformate în centre de vaccinare anti-Covid. 

Avizul Consiliului Local, în calitate de administrator al unităților de învățământ, ar fi trebuit să fie prima parte dintr-un proces birocratic mai îndelungat prin care sălile de sport ale celor șase școli ar fi urmat să își schimbe temporar destinația în potențiale centre de vaccinare. Așa cere procedura.

Proiectul de hotărâre a picat însă la vot. Singurele voturi „pentru” au fost cele ale consilierilor USR. PNL și PSD s-au abținut, PNL invocând printre motive lipsa atașării avizelor DSP București la proiectul de hotărâre, siguranța elevilor pe parcursul procesului de vaccinare, dar și un sondaj făcut pe Facebook în care cetățenii sectorului erau întrebați dacă sunt de acord cu organizarea de centre de vaccinare în școli – nu în sălile de sport. La sondaj au răspuns puțin peste 300 de oameni.

„Sincer, nu știu dacă e o problemă de comunicare la acest sondaj, dar trebuia probabil să fi spus mai tehnic, probabil necesita o clarificare. Oricum nu a fost un sondaj propriu-zis, a fost un sondaj pentru mine personal ca să văd ce cred oamenii, un fel de vot participativ, dacă îmi permiteți”, a explicat Silviu Feroiu pentru PressOne. Sursă foto: Facebook

„Eu sunt proaspăt ieșit din carantină, azi mi-aș face vaccinul dacă s-ar putea. Deci ce a apărut în spațiul public că liberalii sunt împotriva vaccinării nu este adevărat, nu vreau să intru în polemici cu nimeni, dar e un neadevăr, noi suntem promoterii vaccinării”, a explicat Silviu Feroiu, consilier PNL Sector 2 și președintele Comisiei de învățământ din Consiliul Local, cel care a invocat în dezbaterea ședinței sondajul de pe Facebook. 

„Noi am spus doar în felul următor: există multe spații bune pentru vaccinare în S2 și căutăm soluții reale pentru a nu aduce oameni străini în școli. 

Să nu aducem traficanți de droguri, prădători sexuali care vin la vaccinare, gândiți-vă câte cazuri nu sunt în lume. Deci încercăm doar să găsim alte spații, la asta lucrăm noi consilierii PNL acum pentru că ne dorim binele cetățenilor”, a adăugat Feroiu pentru PressOne

De cealaltă parte, atât primarul Radu Mihaiu cât și viceprimarul și consilierii USR-PLUS au ținut să precizeze în ședință că nu s-ar putea pune problema punerii în pericol a elevilor, centrele de vaccinare urmând a fi păzite de personalul MAI și MAPN. 

În ordinul de prefect în care ni se dau exemple de spații potrivite pentru centrele de vaccinare sunt enumerate și sălile de sport. Noi am cerut șase săli de sport din 86 de unități de învățământ și, atenție, sălile de sport sunt separate de incinta școlilor”, completează pentru PressOne Radu Nedelcuț, consilier local USR. 

„Apoi, în primul rând, acolo se intră doar pe bază de programare și buletin, iar locația e înconjurată de cordoane și păzită de jandarmi și armată. Pentru că ei păzesc în primul și în primul rând vaccinurile, deci intrarea și ieșirea, fluxul… sunt păzite, o iei printr-un loc anume, nu o ia așa oricine prin curte pe unde dorește. Deci traseul e foarte clar delimitat și păzit, nu poți să invoci argumentul acesta cu protecția elevilor”, a argumentat Nedelcuț. 

Potrivit viceprimarului Sector 2, Alexandra Chirilă, cea care a avut în coordonare găsirea centrelor de pe raza sectorului, cererea de schimbare a destinației spațiului ar fi ajuns la Ministerul Educației și la Consiliile de Administrație ale școlilor abia după obținerea avizului CL prin vot.

Ar fi avut, deci, mai departe, încă două etape de avizare, asigurându-i astfel pe consilierii locali că „nimeni nu transformă școlile cu forța în centre de vaccinare”, ci doar prin consultare cu toate entitățile implicate. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Sălile de sport din mai multe sectoare primiseră avize de la DSP

Ministerul Sănătății emitea pe 21 decembrie 2020 un ordin de ministru prin care stabilea, printre altele, și locațiile în care se pot organiza centrele de vaccinare la nivel de național.

La capitolul II, punctul 5 din acest ordin scrie că printre spațiile potrivite se încadrează și sălile de sport. E drept că nu spune clar dacă sunt ale unităților de învățământ, dar mă îndoiesc că ar fi vorba de alte săli de sport”, precizează Alexandra Chirilă, viceprimarul Sectorului 2. 

„Noi, la nivelul primăriilor de sector ne-am apucat să căutăm pe teritoriul nostru acele spații care pot fi transformate în centre de vaccinare și am mers împreună cu specialiști DSP să le verificăm pe toate cele propuse. Cele șase săli de sport au primit avizul DSP pe 5 ianuarie, avem procesele verbale. Ce-am încercat noi să facem cu acest proiect de hotărâre a fost doar să grăbim puțin lucrurile, fiind vorba de un proces mai lung la schimbarea destinației sălilor de sport, ca să avem toată documentația pregătită în caz că va fi nevoie de amenajarea de centre de vaccinare acolo.” 

Avizele DSP și chiar și avizele consiliilor de administrație ale școlilor le obținuseră pentru patru săli de sport și reprezentanții primăriei Sector 3. 

„Se discuta deja de o lună aproape despre sălile de sport și nu doar că am obținut avize, dar erau locurile perfecte pentru astfel de centre. Sunt spații foarte mari, se pot diferenția foarte clar fluxurile de intrare și ieșire, au toalete, respectau toate criteriile„, a confirmat și Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3.

Noi prin patru săli de sport pentru care aveam deja pregătite și proiectele tehnice, toate scenariile, tot, asiguram 140 de puncte de vaccinare. Însă luni la 12.00 a venit acel ordin transmis de DSP prin care ni s-a spus că ies din calcul„, a adăugat Lucian Judele.

Însă în Sectorul 2, în ciuda argumentelor USR-PLUS și a explicațiilor privind deja existența avizelor DSP pentru respectivele posibile centre, consilierii PNL au cerut „mai multă transparență” pentru un proiect atât de important, invocând faptul că ei nu văzuseră avizele DSP despre care se discutase în ședință. 

„Am cerut într-o ședință pregătitoare a coaliției Ordinele de Ministru și avizele DSP, dar nu ni s-au dat. Ni se spune că există, dar nu am avut dovadă. Nu trebuie să votăm în necunoștință de cauză. În fine, nu există neînțelegeri cu colegii de la USR, sunt poate doar la început de drum, unii exaltează pentru că probabil încă nu știu cum e cu administrația, dar din punctul meu de vedere eu și colegii mei nu avem absolut nicio problemă cu coaliția majoritară de la S2. Eventualele dispute le consider doar provenite dintr-o lipsă de experiență din partea colegilor”, a mai explicat Feroiu, ales consilier local PNL pentru un al doilea mandat. 

Șapte săli de sport fuseseră propuse și de Primăria Sector 6 și verificate ulterior de reprezentanții DSP care acordaseră un aviz preliminar. 

Mihaela Ștefan, viceprimar Sector 6, precizează că procesul de avizare a spațiilor prevedea ca fiecare punct de lucru propus de primărie sau de DSP să fie verificat de echipe de medici epidemiologi pentru a se asigura că se pot construi acele culoare de siguranță.

„Și, într-adevăr, o parte din sălile de sport și de la noi au fost vizitate și s-a constat că pot fi făcute acele circuite, mai ales că avem săli de sport mari, noi, dotate cu unități sanitare. Dar a apărut luni lista nouă de centre propuse de DSP în care părea că se renunță la sălile de sport și se înlocuiesc cu unități sanitare private și nu am mai dus procedura mai departe pe HCL pentru vot cum au făcut cei de la Sectorul 2”, spune Mihaela Ștefan, viceprimar Sector 6. 

Sălile de sport, înlocuite cu unități sanitare private

Din 1000 de centre anunțate inițial pentru etapa a doua, numărul acestora a scăzut ieri la 750, chiar din cauza scoaterii sălilor de sport din unitățile școlare de pe lista centrelor potrivite pentru acest proces, conform coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Acesta anunța pe 12 ianuarie, într-o conferință de presă, că sălile de sport au fost tăiate de pe listă pentru că „foarte probabil va începe școala și copiii au nevoie de aceste spații libere și din punct de vedere epidemiologic nu se putea respecta fluxul persoanelor care veneau în acel centru de vaccinare.” 

Declarația vine, însă, în contextul în care specialiștii DSP București acordaseră deja avize de organizare a centrelor de vaccinare în Capitală în mai multe săli de sport.

Alexandra Chirilă, viceprimar la Sectorul 2, spune că nu există o explicație clară cu privire la această schimbare și că informarea a fost mai degrabă neoficială, în acest moment neexistând încă niciun ordin de ministru sau de prefect care să explice sau să conteste eligibilitatea sălilor de sport pentru potențiale centre de vaccinare. 

„Eram mai multe sectoare care propusesem săli de sport tocmai pentru că sunt mari, puteau fi centre mari de vaccinare. Era mai ușor și logistic așa, în locul mai multor centre mici”, a adăugat Alexandra Chirilă. 

Pentru că niciun reprezentant al primăriilor de sector cu care PressOne a luat legătura pentru a clarifica situația sălilor de sport nu a știut argumentul din spatele ordinului DSP, am încercat să luăm legătura cu un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică. 

Până la momentul publicării articolului acesta nu a putut fi contactat, singura explicație lansată în spațiul public pe acest subiect rămânând declarația publică a lui Valeriu Gheorghiță.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...