13/03/2018
Roxana Antonie. Foto: Arhiva personală

Roxana și Ramona, lucrătoare în comerț, Italia: "Să mă întorc? Aş aștepta spitalele, școlile, drumurile…"

Roxana Antonie, 35 de ani, originară din Drobeta Turnu Severin:

Eu am plecat din țară în urmă cu 5 ani. Am plecat cu alt gând și uite că a trecut atâta vreme. Inițial, voiam doar o experiență de o vară, un sezon de 4-5 luni.

Însă persoanele de calitate pe care le-am cunoscut în acea perioadă, dar și mai târziu, m-au ajutat să rămân aici și să încerc să-mi construiesc o nouă experiență de viață.

M-am integrat destul de rapid, iar cel mai mult m-a ajutat jobul pe care îl găsisem: eram “pozară” într-un complex turistic de 4 stele.

Pe urmă a rămas în sarcina mea să să gestionez magazinul de foto, de la seturi fotografice până la vânzare și gestiunea actelor. Să zicem că partea care a fost mai stresantă, deși nu foarte, a fost limba italiană. În rest, pot spune că am fost și sunt norocoasă.

Aici am descoperit și viața de familie − am o fetiță de aproape doi ani.

Să mă întorc? Poate că da, nu exclud această posibilitate, dar aș aștepta să se pună la punct spitalele, școlile, drumurile…

Cât despre politicienii români, am apucat să văd puțin și să cunosc și mai puțin despre acțiunile lor, dar ce am văzut nu era deloc îmbucurător. Mi se pare că am căzut din rău în mai rău.

*

Ramona Anghel, 40 de ani:

Eu am plecat în 2002, când aveam 20 de ani. În principiu, am plecat pentru că sora mea era deja aici. Am plecat pentru că nu-mi plăcea studiul și am știut că nu vreau să urmez o facultate.

Să mă plâng de ceva acum ar fi jignitor la adresa celor care au rămas, care au studiat, care au crezut…

Eu am făcut o alegere indiferent de situația politică și economică a țării. Jumătate din anii mei i-am petrecut aici, în Italia, muncind. Lucrez într-un supermarket și sunt ok.

Mă întorc rar în România, pentru că am plecat de prea mult timp și prea de tânără ca să mă mai simt acasă acolo.

Chiar dacă pare urât, asta e realitatea. Din politică nu prea înțeleg nimic, dar văd că lucrurile nu merg bine! Poate dacă muncitorul de rând ar lua loc în Parlament s-ar schimba ceva.

Sper ca tineretul nostru să aibă toate posibilitățile pe care nu le-a avut generația din care fac parte.

#maiviiacasă

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Ți-a plăcut articolul nostru?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim!

Donează