REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Roxana Roman, în localul pe care şi l-a dorit şi pe care îl apără cu orice risc. Foto: Arhiva personală

Roxana Roman, femeia care a înfruntat mafia din Roma: "Nu vreau să-mi cresc copiii în spiritul resemnării"

Roxana și Marian au emigrat în Italia de tineri, fiecare pe drumul său. S-au cunoscut la Roma, în 2011. S-au căsătorit, au doi copii și administrează împreună un bar.

Localul se numeşte Roxy Bar şi se află în cartierul Romanina din Roma.

În aprilie 2018, câţiva membri ai clanului care operează în zona de est a capitalei italiene le-au vandalizat barul. Cei doi soţi s-au revoltat. Au sfidat legea tăcerii − omertà − și i-au denunțat pe mafioţi.

Apoi, cu toate că erau ameninţaţi că vor avea parte de un război, Roxana și Marian Roman nu şi-au retras plângerea.

Între timp, trei dintre vinovaţi au ajuns în spatele gratiilor, iar un al patrulea își așteaptă sentința în martie.

Românca de 34 de ani va primi, la sfârșitul lunii ianuarie, Ordinul de Merit al Republicii italiene, în grad de Cavaler, din partea președintelui Sergio Mattarella.

E o recunoaștere a curajului ei, care a generat un val de solidaritate în urmă cu 10 luni, când i-a înfruntat pe mafioți.

„O rară istorie de curaj”, titra atunci Corriere della Sera, iar sindicatul jurnaliștilor cerea acordarea de urgență a cetățeniei italiene pentru „Romani” și copiii lor.

Roxana, în localul familiei din cartierul Romanina. Foto: Arhiva personală

*

Roxy Bar continuă să funcționeze, iar Roxana spune că ar proceda la fel, fiindcă „legea e aceeași pentru toată lumea”.

„Nu sunt o eroină, ci doar un cetățean care n-a putut să închidă ochii la ceva profund nedrept.

Muncesc de la 18 ani, am făcut eforturi uriașe să cumpăr și să obțin licența pentru acest bar. Într-o zi, mi-am văzut munca făcută praf. Ce-ar fi trebuit? Să tac?”, a povestit Roxana Roman pentru PressOne.

Nu cere nimănui cazierul la intrare, dar insistă că barul funcționează după reguli clare, „dictate de bunul simț”: nu-i deranjezi pe ceilalți clienți şi aștepți la rând ca să fii servit.

În ordinea micii lumi din localul celor doi români nu există „naşi”. Și nici frică.

Originară din Timişoara, Roxana trăieşte în Italia din 2003. Și-a dorit mereu să aibă propriul bar şi ocazia s-a ivit după 10 ani de muncă.

Ea și soțul ei au luat în chirie un local cam decrepit, aflat pe Via Salvatore Barzilai. După ce au făcut curățenie generală, Roxana a trecut în spatele barului și au deschis.

În primul an, programul ei a fost infernal. Muncea de la 5 dimineața până la miezul nopții. Își amintește că, atunci când a născut al doilea copil, a ajuns la maternitate la nici două ore după ce își încheiase „tura”.

În 2016, soţii Roman au cumpărat barul de la foștii proprietari, l-au renovat și au putut în sfârșit să se bucure de munca lor. Continuând să muncească zi de zi, bineînţeles.

Marian, mecanic și tinichigiu auto, învățase și el ce presupune meseria de barman, astfel că putea s-o mai înlocuiască pe Roxana, ca ea să aibă măcar o zi liberă la sfârșit de săptămână.

Viața le-a fost dată peste cap într-o duminică, pe 1 aprilie 2018. La Roma era prima zi de Paști.

Roxana rămăsese acasă cu copiii. Marian era de serviciu la Roxy Bar când în local şi-au făcut apariţia doi indivizi temuţi în zonă: Alfredo Di Silvio și Antonio Casamonica, membri ai celor mai importante familii din clanul Casamonica.

Fondatorul clanului, Vittorio Casamonica, fusese un rom sărac din etnia sinti care se stabilise în capitala Italiei în anii ’70 şi care, la moartea sa, în august 2015, era miliardar în euro, fiind supranumit „il Re di Roma” − regele Romei.

La funeraliile sale, familia închiriase un elicopter ca să împrăștie petale de trandafiri peste piața unde se desfăşura procesiunea.

Demonstraţia de opulenţă fusese completată de 20 de Rolls-Royce-uri și de un dric de epocă, tras de şase cai negri, care deschidea cortegiul pe celebra coloană sonoră din Il Padrino.

Imagini de la funeraliile lui Vittorio Casamonica:

*

În acea duminică de 1 aprilie 2018, Alfredo Di Silvio și Antonio Casamonica s-au dus la Roxy Bar porniți pe scandal.

Au cerut să fie serviți înaintea celorlalți clienți prezenți, intrând într-o altercație cu Marian.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

„Questi romeni di merda non li sopporto proprio!”, a urlat Di Silvio.

Silvia Rossi, o tânără cu dizabilități aflată în local, i-a luat apărarea românului: „Mergeți în altă parte dacă nu vă convine!”. Mafioții au tăbărât asupra ei, lovind-o cu pumnii. Apoi, unul dintre ei și-a scos cureaua de la pantaloni și a continuat s-o lovească.

Ceilalţi clienți nu au intervenit, astfel că Di Silvio și Casamonica au plecat nestingheriţi după ce și-au făcut numărul.

Primul dintre ei revenit după o jumătate de oră împreună cu fratele său Vincenzo Di Silvio, pentru a devasta barul și a-l pune la punct pe Marian.

L-au bătut la sânge și i-au lăsat un mesaj: „Aici comandăm noi, e zona noastră, să nu uiți asta!”

Românul a avut nevoie de 20 de zile de spitalizare. Dar soția lui n-a ezitat: „Am luat-o personal. Era vorba despre munca mea de ani de zile”.

Roxy Bar, 1 aprilie 2018.

Roxana a decis să-și facă dreptate și să apeleze la instituțiile statului, fără să țină cont că cerea pedepsirea unor mafioți din clanul care stăpânea în zonă.

„Nu poți să faci un lucru de genul acesta într-un local public unde muncesc oameni simpli, şi în mijlocul zilei.

E prea mare nerușinarea.

Și asta doar pentru că tu ești cine ești sau, mai degrabă, ești cine crezi tu că ești.

Pentru că, de fapt, ești un nimeni.

Ei au dat dovadă de o mare lașitate. Ești bărbat și reduci femeia aceea într-un fel absolut abject, o femeie de 1,50 și 35 de kilograme. Lovind-o cu pumnii și cu o curea, e oribil, grotesc”, spune acum Roxana.

A redeschis barul la două zile după incident. Între timp, povestea devenise subiectul săptămânii la Roma.

Italienii au făcut scut în jurul româncei: jurnaliști, studenți și localnici din cartierul Romanina au protestat în fața localului ei. Primarul Romei, Virginia Raggi, a vizitat-o la Roxy Bar și i-a promis că o va susține. Ministrul de Interne a cerut rezolvarea imediată a cazului.

După 40 de zile, frații Di Silvio şi Antonio Casamonica au fost arestați. În octombrie 2018, primii doi au fost condamnați la aproape 5 ani de închisoare. Și bunicul lor, Enrico Di Silvio, s-a ales cu o pedeapsă de 3 ani și 2 luni.

El o căutase pe Roxana la bar după câteva zile de la scandal. Îi ceruse să-și retragă plângerea, dar ea i-a răspuns că le dăduse carabinierilor imaginile de pe camerele de luat vederi și că exista deja un denunț împotriva nepoților lui.

Omul s-a înfuriat.

„M-a întrebat dacă vreau un război cu ei. «Da, vreau război», i-am răspuns. Lucrurile sunt în continuare clare pentru mine: era localul meu, am muncit pentru el, l-am plătit.

Era inacceptabil ca o persoană să atace o alta la modul acela feroce, oribil. Mă simțeam și mă simt responsabilă pentru tot ce se întâmplă în barul acesta, pentru toți oamenii care-i trec pragul.

Oricine ai fi în lumea asta, nu ai dreptul să depăşeşti unele limite. Eu n-am putut să tac.

Sunt unii oamenii care nu găsesc curajul să reacționeze, nu știu ce să facă, le e frică și atunci devin victime. Eu nu vreau să-mi cresc copiii în spiritul resemnării în fața nedreptăților”, spune Roxana.

Momentul arestării lui Antonio Casamonica. Procesul lui se va încheia în martie 2019. Sursa foto: ansa.it

De atunci încoace, clientela de la Roxy Bar s-a mai subțiat. Oamenii din cartier se tem de răzbunarea clanului. Roxana, nu.

Clienții fideli o felicită că a luat atitudine. Dar de fiecare dată în șoaptă − sotto voce, cum spun italienii.

La sfârșitul lunii, Roxana va fi primită la palatul Quirinale de președintele Sergio Mattarella. Va deveni Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene, alături de alte 32 de persoane care s-au distins prin fapte remarcabile în 2018.

„Sunt extrem de emoționată, e o onoare pentru mine. A fost realmente o surpriză. N-am făcut demersuri pentru obținerea cetățeniei italiene.

Suntem de mult timp în Italia − practic, avem aceleași drepturi și obligații pe care le are un cetățean italian. Mă gândesc să cer cetățenia pentru cei doi copii, care s-au născut aici, dar n-am avut niciodată suficient timp să fac demersurile”.

Roxana spune că, pe termen scurt, nu se vede întorcându-se în România. Consideră că sunt prea mulţi „eroi” şi prea puţini cetăţeni în țara pe care a părăsit-o în urmă cu 15 ani.

„S-a rupt, într-un fel, legătura cu România. Merg din când în când să-mi văd părinții. În ultimii ani, a venit mama de mai multe ori, să mă ajute cu copiii. Mi-ar plăcea să mă întorc într-o zi, dar nu acum.

Nu-mi place aerul din România, ce se întâmplă acolo. Dacă m-aş întoarce, ar trebui să mă integrez într-o țară pe care nu o mai cunosc, pe care ar trebui s-o redescopăr.

În Italia știu legile, îmi cunosc drepturile; în România m-aș lovi de foarte multe lucruri. Știu persoane care s-au întors, au vrut să deschidă ceva și au eșuat. Spuneau că li s-au pus multe piedici.

Și mai e ceva. E înfricoșător ce aud despre sistemul de sănătate. Nu e un sistem care să aibă grijă de oamenii care au plătit o viață taxe la stat. Eroic e să reziști în condițiile astea.

Sunt oameni care au ajuns să se roage de un medic să se uite la ei. Îți redescoperi umanitatea și începi să dai dovadă de compasiune doar după ce un plic îți ajunge în buzunar? Nu, deocamdată suntem bine aici”.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios