Ion Indolean
Redactor
24/07/2016
Ronaldo
Sunt la modă documentarele artistice despre fotbaliști. Chiar și la TIFF au fost proiectate câteva, despre Messi, despre Ferenc Puskás și, anul acesta, despre Ibrahimović.
Sigur, există filme foarte cunoscute cu sau despre fotbalişti: Driblează ca Beckham, Drumul spre victorie (acel clasic cu marele Pelé, pe care îl tot dădeau la televizor acum vreo zece ani) sau Maradona by Kusturica (o întâlnire spumoasă între doi oameni excentrici şi uşor nebuni).
Dar, fiindcă Portugalia a câștigat de puţin timp Campionatul European, vă recomandăm un film apărut la finalul lui 2015, care nu a intrat în cinematografele de la noi şi nici nu a fost promovat în mediul autohton: documentarul despre Cristiano Ronaldo.
E ciudat că nu i s-a dat atenţie, ştiind că suntem o ţară unde se mănâncă fotbal pe pâine, plină de fani Real Madrid şi CR7.
Filmul se cheamă chiar Ronaldo şi e un proiect cât se poate de serios, regizat de Anthony Wonke, dublu câștigător al premiului BAFTA, și produs de Universal Pictures prin Asif Kapadia (cel care semnează biografiile Senna și Amy).
Povestea – așa cum este ea prinsă pe ecran – începe la gala decernării Balonului de Aur din ianuarie 2014 și se duce până la evenimentul similar din 2015. Documentarul surprinde acest an din viața starului portughez, fără a avea intenția de a fi neapărat obiectiv sau atotcuprinzător.
După cele 12 luni în care echipa de filmare a stat cu Ronaldo, la montaj s-a insistat pe momentele definitorii – și subiect de mândrie – pentru fotbalistul născut în Funchal, insula Madeira.
Dat fiind că statisticile din 2014 pot fi accesate foarte ușor pe internet, regizorul Anthony Wonke abordează diferit întreaga poveste: alege evenimente conexe marilor meciuri ale lui Ronaldo (la Cupa Mondială din Brazilia, la finala Ligii Campionilor contra lui Atletico Madrid sau la El Clásico – derbiul din campionat contra Barcelonei).
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Filmul survolează intimitatea mai multor apropiați ai starului portughez, cei care, așa cum spune Ronaldo, reprezintă totul pentru el: intrăm astfel în casa mamei sale, în casa super-agentului Jorge Mendes, care îi este ca un tată, apoi pe stadion, dar în lojă, unde momentele sunt trăite la intensitate maximă. Din cauza ritmului alert şi a încăpăţânării de a controla imaginea, lungi bucăți din film aduc a videoclip.
Pe lângă aceste evenimente cunoscute și mediatizate, Ronaldo permite echipei să ia parte la câteva momente familiale, cu Mendes, cu mama lui, cu fratele său și cu alte persoane din anturajul restrâns.
De ce mor pacienții cu AVC din România. La niciun spital din țară nu există serviciu de gardă pentru o intervenție care i-ar putea salva
În spitalele din România se fac și de 5 ori mai puține intervenții care pot salva viața unui pacient cu AVC față de recomandările europene. Lipsesc serviciile de gardă, centrele speciale sunt prea puține, iar finanțările insuficiente.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Protagonistul filmului repetă aproape obsesiv că e cel mai bun, că îi place să se desprindă cât de mult de realitate, că nu citește presa, că nu se uită la televizor şi că face doar ce e mai bine pentru el.
De remarcat este și Jorge Mendes, impresarul său, care s-ar putea să se fi uitat prea mult la filme cu mafioţi. În orice caz, de la DJ şi patron de bar într-un orăşel necunoscut, el a ajuns unul dintre cei mai influenţi oameni din lume. Și tot repetă (oameni mici, obsesii mari) că nimic nu e imposibil, că important e să-ţi doreşti îndeajuns de mult, să ai fler şi atitudinea potrivită.
Documentarul Ronaldo e narativ și în același timp explicativ. Pare făcut cum a dorit fotbalistul: o propagandă care, pentru a se autentifica, vinde un fel de echilibru între momentele de succes și cele în care portughezul a trebuit să se recunoască învins.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Această alternanță e căutată.
Cu toate că, la Cupa Mondială din Brazilia, Portugalia a fost eliminată încă din grupe, iar Argentina lui Messi a ajuns în finală, cu toate că, în 2014, Ronaldo nu a câștigat Primera Division, iar în finala Ligii Campionilor a marcat doar atunci când totul era decis, cu toate acestea și în ciuda multor astfel de mici eșecuri, regia construiește povestea astfel încât insuccesele sunt bagatelizate, iar realizările – supradimensionate.
Întreg demersul e foarte potrivit pentru a fi predat în școlile de profil, fiindcă arată în câțiva pași simpli, fără să se complice, cum trebuie prezentat un subiect (arhicunoscut, deci cu atât mai dificil de denaturat!) așa încât realitatea să fie trunchiată, dar să rămână, totuși, credibilă.
Cu toate că lusitanul declara că acest documentar dezvăluie cine este el cu adevărat, într-o manieră obiectivă, că totul e real şi nemanipulat, Ronaldo e făcut după chipul şi asemănarea sa: solid din punct de vedere tehnic, entertaining, dar uşor făţarnic, convins de propria autenticitate, fabricat şi, prin urmare, văduvit de esenţă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this