Românii sunt "campionii" Estului la creditat știri false

Știrile false sunt creditate ca fiind adevărate de peste 10% dintre locuitorii a șapte țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, arată o cercetare sociologică realizată de think tank-ul slovac GLOBSEC.

Urmează o veste și mai proastă. România ocupă locul 1 în acest clasament, cu un procent de-a dreptul îngrijorător de populație care crede în știrile false și de propagandă: 37%. Suntem urmați de Slovacia, Polonia și Cehia.

Cercetarea arată că 57% dintre români cred că realitatea este profund diferită de cea reflectată de mass-media. Mai mult, peste un sfert dintre noi consideră site-urile de propagandă și dezinformare ca fiind surse relevante de informare: suntem țara cea mai dispusă să creadă toate aiurelile puse pe internet, dacă le găsim pe vreun site cu o formă cât de cât asemănătoare unei publicații.

*

Cercetarea arată că Slovacia este țara cu cea mai mică susținere pentru valorile occidentale: abia 21% din populație se consideră ca fiind parte din cultura vestică. Procentul din România depășește 50%.

Printre motivele de respingere a Occidentului se numără dorința de a conserva propriile valori și tradiții naționale, precum și opinia că vesticii îi tratează pe estici cu superioritate, nu ca pe niște egali, arată studiul citat.

Sunt aceleași “mantre” pe care le rulează majoritatea site-urilor de propagandă. E suficient să ne gândim la felul în care liderii PSD se poziționau ca salvatori ai țării în conversațiile de pe Whatsapp difuzate acum câteva zile de către RISE Project. La așa public, așa lideri. 🙂

Mai departe, România Polonia și Croația sunt singurele țări, dintre cele șapte, care ar accepta ca NATO să dezvolte baze militare pe teritoriul lor. Apartenența la NATO este considerată, totuși, ca oportună și importantă pentru securitate.

România și Polonia sunt țările cu procentul cel mai mare de populație care susține apartenența propriei țări la NATO (87%, respectiv 91%). Procentul este asemănător și la răspunsul privind susținerea pentru o eventuală intervenție militară în sprijinul unui aliat atacat. 75% dintre români ar vota să rămânem în NATO, în eventualitatea unui referendum, mai arată studiul.

Același studiu arată însă și altceva: 35% dintre români ar prefera un sistem de guvernare autocrat, cu un lider puternic și mai multă ordine, în timp ce 60% susțin un sistem bazat pe democrație liberală. Cel mai interesant raport între aceste două procente este cel din Ungaria, unde 71% din populație susține un sistem bazat pe democrație liberală.

*

Vestea bună este că, în afară de Cehia, majoritatea populației din cele șapte țări este fermă în opțiunea de a rămâne parte din Uniunea Europeană.

Și aici există un paradox: există țări ai căror lideri au discurs eurosceptic, dar a căror populație vrea să rămână în interiorul UE. Ungaria e cel mai bun exemplu: 79% dintre maghiarii chestionați vor să rămână în UE.

De altfel, Uniunea Europeană beneficiază, în continuare, de o largă susținere în Est – nimeni nu-și dorește să revină sub influența și controlul Rusiei.

Studiul celor de la GLOBSEC a fost derulat în România, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, iar metoda de cercetare a fost interviul direct. Concluziile pot fi consultate în detaliu aici.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Ți-a plăcut articolul nostru?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim!

Donează