
25/08/2016
Reţeta pentru un selfie perfect
1. Tu ești centrul lumii. De aici, de la această afirmaţie de bază, porneşte orice selfie adevărat.
El trebuie să spună ceva răspicat despre tine însuţi, nu despre alte prostii colaterale. Aşa că un selfie bun începe prin concentrarea îndelungă şi repetată la propria persoană. Apoi vine imaginea care o însoţeşte.
Pe vremuri, era complicat. Trebuia să pui aparatul pe trepiede, bolovani, rucsacuri, să-i programezi self-timer-ul şi, de obicei, zâmbetul îngheţat timp de 12 secunde se dezgheţa taman în clipa declanşării. Era un coşmar.
Munnar, India, 2016. Șase prieteni strânși bine laolaltă încap într-un selfie făcut cu „oglinjoara”. Fotografii: Voicu Bojan
Acum, smartphone-ul joacă rolul unei mici oglinjoare la purtător, în care te poţi reflecta permanent. Poţi exersa oglindirea oricând şi oriunde. Doar că oglinda-oglinjoara trebuie să reflecte ce trebuie. Şi anume:
2. Eul fotogenic. Chipul frumos, personalitatea aparte, încrederea în viaţă.
Acest lucru începe cu ceva nu tocmai plăcut: identificarea defectelor. Cute, riduri, guşi, semne, cearcăne, nasuri coroiate, coşuri, cicatrici etc. – trebuie făcut un mic inventar al lor.
Unele pot fi ocultate uşor, rotind puţin capul sau ridicând bărbia. Altele, din păcate, nu pot fi eliminate altfel decât în Photoshop sau folosind filtrele care ţi se potrivesc cel mai bine.
Faţa noastră nu e simetrică, e important de ştiut. Cu toţii avem o jumătate mai fotogenică decât cealaltă. Ea trebuie identificată şi speculată ca atare.
Arta selfie-ului adevărat înseamnă camuflarea cu abilitate a defectelor şi scoaterea în faţă a calităţilor, exact aşa cum, la piaţă, în grămada de „căpşuni ff dulci”, se pun la înaintare cele mai frumoase. Lopăţica în schimb, stă în spatele grămezii.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Acest lucru presupune un studiu aprofundat al propriei persoane, identificarea unghiurilor avantajoase, a expresiei celei mai potrivite. Şi, mai ales, exerciţiu.
Cuvântul-cheie pentru un selfie perfect este:
3. Zâmbetul. Fără zâmbet, lumea poate crede că eşti supărat, depresiv, pe scurt, neinteresant.
Lumea e plină de drame, tristeţi, bolnavi, copii săraci şi persoane fără adăpost. Astfel de realităţi deprimă.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 18-20 aprilie 2025 în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara
Deși în mini-vacanța de Paște majoritatea vor fi în familie sau în natură, sunt câteva evenimente care promit să-i atragă pe toți cei care vor totuși să iasă în oraș chiar și în acest weekend. Concert Zaibăr în București, party Berlin Nights în Cluj-Napoca, târg de Paște în Iași sau concert Alternosfera în Timișoara, ai de unde alege!
Oamenii sunt sătui de ele, vor să se încarce mereu cu doze de optimism şi energie. Suntem magnetic atraşi de persoanele vesele, deschise, cu un zâmbet fermecător.
Aşa că exersează îndelung nu doar un zâmbet standard, ci şi unul nuanţat: încrezător, misterios, melancolic.
Zâmbetul se modulează în funcţie de stare, de potenţialul receptor căruia îi este adresat, de reţeaua socială în care se propagă, dar mai ales de:
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
4. Context. Obiectivele turistice în sine nu contează atât de mult. E plină lumea de ele, iar vara, pe căldură, înghesuit de turişti, cam toate încep să semene între ele.
În schimb, obiectivul turistic e un bun suport pentru ca propria ta imagine să capete un plus de valoare. Una e un selfie de îndrăgostit la Taj Mahal şi alta e unul de înţelept la Acropole.
Contextul trebuie înţeles ca un vehicul. Uneori, e drept, te poate şi încurca: spre exemplu, Sagrada Familia. Are turnurile acelea înalte cât China, iar acest lucru presupune folosirea aproape obligatorie a unui unghi de jos.
O îmbrățișare tip Hollywood, ținută cool, zâmbete reci și discrete aduc un plus de valoare oricărui fundal, chiar și scenei Patimilor lui Hristos.
Aici intervine o unealtă esenţială, fără de care lumea ar fi mai săracă, şi anume:
5. Selfie-stick-ul. Slavă Domnului că s-a inventat. Ajută enorm. E ca o prelungire a propriei fiinţe.
Doar că şi aici trebuie exerciţiu, mai ales la declanşare. Aceasta trebuie să aibă loc doar în fracţiunea de secundă când arăţi cel mai bine cu putinţă, mai senin, mai încrezător.
Aici te poţi juca și cu diverse nuanţe: poţi exersa uimirea, plictisul existenţial, melancolia, poţi chiar transmite şugubeţe zâmbete cu iz de flirt.
Semnul clasic al victoriei merge la absolut orice obiectiv turistic, fie el și Sagrada Familia. Remarcați unghiul fotografic de jos, pentru a prinde și ceva din bolți și din cupole.
Marele avantaj al stick-ului e că elimină o vastă felie din realitate. Rămân cumva doar trei lucruri pe lume: băţul acela, oglinjoara şi, bineînţeles, tu.
Restul e pretext, fundal, fie că vorbim de un apus răpitor de pe o insulă exotică, fie că vorbim de turnul acela înclinat, pe care toţi se prefac că vor să-l îndrepte. Realitatea e marginală, tot ceea ce contează cu adevărat în imagine eşti tu însuţi, că doar de-aceea poartă numele de selfie, adică o reflectare a sinelui propriu, cum ar veni.
Doar că, în drumul spre culmile descoperirii de sine prin oglindire îndelungă şi repetată, ai face bine să nu uiţi un lucru esenţial, legat de:
6. Viaţă. Încearcă, în goana ta după selfie-ul perfect, să rămâi viu. Selfie-ul a devenit, pe alocuri, o treabă riscantă. Şi asta nu fiindcă îţi poate ruina imaginea, ci fiindcă te poate chiar băga în groapă.
Cum realitatea a devenit brusc marginală, paşii înapoi de pe un dig înalt, ca să încapă mai bine Columna lui Traian, prezintă un risc crescut de fatalitate. La această oră avem doar 49 de morţi recunoscute ca având drept cauză selfie-ul. Cele mai multe, 19 dintre ele, au avut loc în Mumbai, un oraş musai de evitat pentru adoratorii propriei imagini.
Adevărul e că aceşti 49 de nefericiţi reprezintă o cifră infinit mai modestă în comparaţie cu numărul celor cărora le pică anual ţigle în cap sau cad în canale fără capac, aflându-se la vânătoare de Pokemoni.
Să admitem totuşi că, pentru unele lucruri, chiar nu merită să mori prosteşte.
Uneori, nu merită să mori nici măcar de dragul tău.
Iată ce se întâmplă când te zgârcești la un stick de 10 euro și vrei să prinzi turnuri de biserici în spate.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this