REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Montaj cu articole preluat de filiale PSD de pe site-ul Antifakenews.

Rețeaua de propagandă a PSD pe Facebook se bazează pe un site denumit, culmea, Antifakenews

PSD a creat pe Facebook, în această toamnă, o reţea de propagandă bazată pe două site-uri care imită ziare online şi ale căror „articole” conţin informaţii neverificate şi uneori false.

În ultimele trei luni, zeci de pagini Facebook ale filialelor PSD au distribuit programatic articole publicate pe cele două site-uri. Unul dintre acestea se numeşte, culmea, Antifakenews.ro.

La solicitarea PressOne, recent lansatul motor de căutare Rubrika.ro a realizat o monitorizare a cărei concluzie este că materialele apărute pe cele două site-uri sunt preluate și postate, la aceeași oră, de numeroase pagini de Facebook aparținând filialelor PSD.

Site-ul Antifakenews.ro nu are căsuță redacțională și nici vreo adresă de contact. A fost înregistrat în 5 septembrie 2018 de către o persoană fizică, potrivit datelor stocate de registrul domeniilor din România.

Homepage-ul site-ului Antifakenews.ro

*

Un prim exemplu este textul intitulat „Ce face un politician atunci când nu are ce face”, care reprezintă un atac la adresa lui Victor Ponta.

Acest text a fost publicat pe Antifakenews.ro în 9 septembrie 2018.

La ora 19.33 a acelei zile, nu mai puțin de 20 de pagini Facebook asumate de PSD au postat link la articol, potrivit monitorizării efectuate de Rubrika.

Printre acestea, PSD Ialomița, PSD Gorj, PSD Târgu Jiu, PSD Scânteia, PSD Borcușani, PSD Bărcănești, TSD Fetești, PSD Mihail Kogălniceanu, PSD Sfântu Gheorghe, PSD Fierbinți Târg şi PSD Cocora.

Printscreen al articolului dedicat lui Victor Ponta.

*

A doua zi, al doilea exemplu.

În seara de 10 septembrie, la ora 21.44, alte 20 de pagini asumate de PSD postează link la un nou text apărut pe Antifakenews.ro.

Astfel, materialul intitulat „Protestul din 10 august, regie și scenariu de film” este distribuit, printre altele, de conturile de Facebook ale filialelor PSD din Mureș, Ialomița, Jilavele, Mărculești, Bărbulești, dar și de pagina Absolut TV Oficial.

Aceasta din urmă este a unei foste televiziuni locale din Pitești, deținută de Georgiana Drăghici, soția deputatului PSD Mircea Drăghici.

Printscreen al articolului despre mitingul din 10 august.

*

Potrivit presei locale din Argeş, Georgiana Drăghici − fost lider al Tineretului PSD din judeţ − a predat la Facultatea de Jurnalism din Pitești ? .

Anul trecut, ea a fost trimisă în judecată pentru mărturie mincinoasă și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. (Detalii despre dosar puteți citi aici.)

Revenind la exemplele de pe Antifakenews.ro, în 11 septembrie 2018, textul cu titlul „Rezist nu mai rezistă” este distribuit la ora 14.36 de 18 conturi de Facebook ale filialelor PSD.

La diferențe de câteva minute, li se alătură conturile OFSD Galați (Organizaţia de Femei a filialei) şi TSD Brașov Oficial. În total, în ziua respectivă, textul este distribuit de 25 de pagini conexate cu PSD.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

*

24 septembrie se dovedește o zi specială. Ca la un semn, la ora 15.27, 17 pagini ale unor filiale PSD distribuie textul „Ofensiva PPE asupra Guvernului PSD”.

La 15.45, un alt articol, preluat de 19 conturi, vorbește despre acuzații grave aduse USR.

Este vorba despre o acuzație lansată de primarul liberal al Aradului, Gheorghe Falcă, pe care acesta nu a mai probat-o ulterior: și anume că, în cadrul campaniei „Fără penali în funcții publice”, USR ar fi depus la Primăria Arad 6.000 de semnături nevalide. În textul de pe Antifakenews.ro, numele lui Falcă este pocit cu „Facă” și „Gâlcă”.

Printre conturile care postează acest link se numără PSD Botoșani, PSD Gorj, PSD și TSD Târgu Jiu, PSD Șimleu Silvaniei şi Organizația de Femei a PSD Dâmbovița.

Alte pagini de Facebook care preiau conţinut de pe Antifakenews.ro sunt cele gestionate de PSD Iaşi, PSD Argeș, PSD Bacău, PSD Bihor, PSD Mehedinți, Organizația de Femei a PSD Galați, PSD și TSD Bistrița-Năsăud, Organizația de pensionari a PSD Sectorul 2, Organizația pensionarilor social-democrați Piatra Neamț.

Printscreen cu articolul despre semnăturile strânse de USR.

În 2 noiembrie, la orele 14.24 și 14.39, 17 pagini de Facebook aparținând unor filiale ale PSD distribuie textul „Declarații comune la Varna. Dăncilă: Este un bun prilej pentru continuarea dialogului” de pe Antifakenews.ro.

*

Al doilea site nou înfiinţat ale cărui articole sunt preluate şi distribuite concertat de filialele PSD este Momentulzero.ro.

Potrivit registrului domeniilor de internet (RoTLD), și acest site este înregistrat tot pe numele unei persoane fizice. A fost rezervat în 9 septembrie 2018, la patru zile după Antifakenews.ro.

Două exemple:

Fapt straniu, site-ul Momentulzero.ro a fost suspendat între timp de către compania de hosting.

*

După cum se vede din imaginile de mai sus, unul dintre conturile de Facebook care preiau conţinut de pe Antifakenews.ro și de pe Momentulzero.ro este cel al deputatului PSD de Sibiu Ioan Terea.

L-am contactat pentru a-l întreba cui îi aparține domeniul Antifakenews.ro, pe care îl creditează constant.

„Nu știu, nu eu mă ocup de pagina de Facebook”, a fost răspunsul lui Ioan Terea.

I-am cerut să ne pună în legătură cu administratorul paginii sale de Facebook. A spus că nu știe cine se ocupă de pagină, dar a promis că „se interesează și revine”.

Apoi a refuzat să mai răspundă la alte întrebări. Cât despre revenit cu un telefon, bănuiţi urmarea.

Ioan Terea este cercetat pentru vătămare corporală din culpă, după ce, în iarna anului 2017, a acroșat cu mașina doi protestatari în timp ce părăsea Parlamentul României.

„Atunci când strategia presupune diseminarea aceluiași conținut pe mai multe pagini de Facebook la aceeași oră, administratorul sau administratorii acestor pagini au două variante: fie folosesc funcționalitatea oferită de Facebook, care permite programarea postărilor la aceeași oră pe toate paginile, fie folosesc o platformă third-party, care ajută în același fel la acțiunea de programare a conținutului”.

Alexandra Damian, social media specialist

*

Ce este Rubrika.ro

Scriam la început că această monitorizare a fost realizată de un motor de căutare lansat recent, Rubrika.ro.

Andreea Gavrilă, unul dintre coordonatorii proiectului Rubrika, a explicat pentru PressOne în ce constă noutatea acestui site:

„Rubrika este primul analizator automatizat de știri online din România. Își propune să-i aducă pe oameni mai aproape de adevăr, ca ei să se informeze corect și să înțeleagă o informație în tot ansamblul său.

În mediul digital este foarte posibil ca un subiect să ajungă trunchiat la destinație, iar acest lucru dăunează unei informări corecte.

Motorul de căutare Rubrika a venit astfel natural – consumatorii de știri vor putea vedea întregul circuit al știrilor în social media: începând cu sursa de știri de la care a pornit un subiect, continuând cu paginile de Facebook care îl distribuie și analizând felul cum se rostogolește mesajul din share în share.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios