Una dintre imaginile care au stârnit indignare în România. Fotografii: MApN
Una dintre imaginile care au stârnit indignare în România. Fotografii: MApN
05/10/2017
Rămășițele românilor morți la Stalingrad au fost puse în cutii de carton de partea rusă
Rămășițele pământești a 345 de militari români căzuți la Stalingrad în 1942 au fost livrate în cutii de carton de către autoritățile ruse care s-au ocupat de reînhumarea lor în cimitirul eroilor din localitatea Rossoșka (regiunea Volgograd) − se arată într-un răspuns oficial pe care Ministerul Apărării Naționale l-a trimis la solicitarea PressOne.
Fotografiile de la ceremonia de reînhumare, în care se văd cutiile de carton legate cu panglică tricoloră, au stârnit indignare în România după ce au apărut pe site-ul MApN.
Înmormântarea de la Rossoșka a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.
Redăm integral răspunsul pe care ni l-a trimis MApN (sublinierile ne aparțin):
„Acest proiect a fost fundamentat pe baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, semnat la Bucureşti la 8 noiembrie 2005 şi ratificat prin Legea nr. 413 din 9 noiembrie 2006.
Atât lucrările de construcție a Cimitirului militarilor români, cât și operațiunile de exhumare și reînhumare a osemintelor sunt derulate pe baza unor contracte de execuție/realizare lucrări, încheiate anual.
Pentru execuția lucrărilor din acest an, contractul a fost semnat de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, din partea română, în data de 2 mai 2017.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a dispus Corpului de Control al M.Ap.N. desfăşurarea unui control la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor pentru a verifica modul în care s-a organizat activitatea de reînhumare, punctual, dar şi activitatea instituţiei, per ansamblu.
Ministerul Apărării Naţionale precizează faptul că oficialii români prezenţi la ceremonia de la Rossoşka nu au avut nicio implicare în activităţile de organizare, ci au reprezentat statul român la eveniment.„
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Localizarea pe hartă a cimitirului militar de la Rossoşka
Conform evidenţelor Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE) − structură a MApN, pe teritoriul Federaţiei Ruse au murit 25.549 militari români.
În Rusia sunt amenajate 425 locuri de înhumare pentru militarii români care au murit pe front sau în lagărele de prizonieri.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Sub raport numeric, cel mai mare Cimitir de campanie al eroilor români de pe actualul teritoriu al Federaţiei Ruse este situat la Gniloaxaiskaia, unde sunt înhumaţi 454 de militari români, iar cel mai important Cimitir de centralizare a osemintelor eroilor români este amenajat la Rossoşka, loc unde sunt depuse osemintele a 666 eroi români”, scrie pe site-ul ONCE.
Cimitirul de la Rossoșka a fost inaugurat de Ziua Armatei Române, în 2015.
Alte cimitire cu eroi români morți în prizonierat pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice se află pe teritoriile fostelor lagăre 165 Taliţî (regiunea Ivanovo), 188 Rada (regiunea Tambov), 204/1 Trusovo (regiunea Astrahan) și al spitalului 3007 Rudnicini (regiunea Kirov).
Potrivit ambasadorului român la Moscova, Vasile Soare, în luptele de la Stalingrad au fost declarați morți, răniți și dispăruți în jur de 153.000 de români. Există 75-78 de localități unde militarii căzuți au fost înmormântați.
„Căutăm, găsim în localități, mergem după documente de arhivă. Am primit 6.000 de metri pătrați, la 38 de kilometri de Stalingrad. Până acolo au fost duse luptele. Este un cimitir frumos, mare, cu alei.
Am început exhumările și reînhumările, pe măsură ce identificăm aceste rămășițe. Acum considerăm că ei, practic, sunt înmormântați creștinește, într-un final”, declara Vasile Soare pentru Agerpres în august 2017.
În 2015, din partea României s-a deplasat la Rossoșka actualul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, pe atunci consilier la Guvernul României.
O informare a ambasadei noastre din Rusia ne spune că Meleșcanu „a dat citire mesajului prim-ministrului României, Victor Ponta, prin care a fost evidenţiată susţinerea financiară a Guvernului român pentru realizarea acestui proiect„.
„Demnitarul român a dat asigurări că sutele de cimitire şi monumente ridicate în România în memoria militarilor sovietici căzuţi pe teritoriul ţării noastre sunt şi vor fi protejate în demnitate”.
Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul oficial al ONCE, cheltuielile din 2016 cu înfiinţarea și protejarea mormintelor și operelor comemorative de război româneşti în străinătate și în țară au fost de 143.000 de lei.
Pentru 2017 a fost bugetată o sumă ceva mai mare de 100.000 de lei.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this