Marta Pozsonyi (40 de ani) la unul dintre atelierele sale de gastronomie. Foto: Arhiva personală

Marta Pozsonyi (40 de ani) la unul dintre atelierele sale de gastronomie. Foto: Arhiva personală
30/06/2017
Profesoara de gusturi: "Ținem ascunsă o bogăție de tradiții"
Márta Pozsonyi se bate să introducă o oră de educație culinară în programa școlară. De aproape 10 ani, ea conduce asociația Slow Food Turda, o mișcare care sprijină producătorii locali și încearcă să le fixeze tinerilor repere legate de alimentația sănătoasă.
Márta face voluntariat în școli și grădinițe. Și-a propus să contribuie, cât poate, la formarea noii generații de consumatori, producători și bucătari.
„Cu toții ar trebui să fie mult mai responsabili. E o discuție la modă acum, legată de cum și ce mâncăm, asta ne ajută foarte mult, însă suntem încă departe de a realiza cât de important e să ai o cultură solidă în acest domeniu”.
Turdeanca are diplomă de bucătar, însă a ales să nu profeseze. Spune că n-ar putea să recomande un restaurant în orașul ei, unul la care turiștii să se bucure de o mâncare gustoasă cu specific local.
„Sigur că se fac pași mărunți în direcția bună, dar am preferat să nu-mi anulez creativitatea, pentru că, în majoritatea restaurantelor, se face mâncare pe bandă. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar meniurile erau formate numai din șnițel, mici, cartofi pai, salată de varză și așa mai departe.
Am încercat să mă implic mai mult pe partea de educație, am început să studiez turism cultural și vreau să mă specializez pe partea de turism gastronomic. E, deocamdată, ceva cvasi-inexistent la noi, deși sunt zone în România care se dezvoltă fain. Într-un fel, e ca și cum ne străduim să ținem ascunsă o întreagă bogăție de gusturi și tradiții autentice”, spune Márta.
Lucrează cu copii din școlile și grădinițele orașului de pe Arieș. Le prezintă alternative la obiceiurile lor de consum.
„Nu le spun să nu mai bea Coca Cola. Nu le impun nimic, dar le explic în ce fel îi poate afecta o mâncare nesănătoasă, ce conține, și apoi le arăt, de exemplu, modalități de a prepara băuturi naturale, alternative mai bune și sănătoase. Și credeți-mă că sunt o grămadă de feluri de a prepara o băutură naturală”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Există voluntari ai Slow Food Turda care au colaborat cu Márta Pozsonyi încă din gimnaziu. Acum se pregătesc să urmeze profesii din domeniul gastronomiei.
„Unul termină Facultatea de nutriție, altul a optat pentru Psihologie culinară. Sunt micile mele satisfacții. Întotdeauna ceva se va mișca într-o comunitate dacă alegi să te implici. Poate că e o picătură într-un ocean, dar dacă unu din zece copii înțelege mesajul nostru, pe mine asta mă face extrem de fericită”.
Slow Food Turda a organizat în ultimii ani tabere gastronomice, iar organizația a fost prezentă în școli pentru a ține ore de „cultivare a gusturilor”. ONG-ul pe care îl conduce a lansat în școli și grădinițe un proiect ce viza întreținerea unor grădini de legume chiar acolo, în instituțiile de învățământ.
Primii în sport! Primii în producție! Sportul în comunism și atletul român multilateral dezvoltat
În acele vremuri biblice, în patria anilor '70, se dezvolta frenetic sportul de masă, pe model sovietic. Drept încurajare, orice sport era gratis, chiar și tenisul. Trebuia doar să te apuci. Apoi să te ții. Dacă erai cu adevărat remarcabil, treceai în altă ligă, profesionistă. Dar cum ideea de profesionism era asociată cu vechiul regim dușman burghezo-moșieresc, toți sportivii țării se prefăceau că sunt simpli amatori-muncitori, care practicau sportul doar așa, de plezir, după serviciu și niciodată în timpul lui.
Ce faci în weekendul 14-16 februarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Nordic Festival în București, concert multisenzorial în Cluj-Napoca, show-uri de stand-up în Timișoara și târg de viniluri în Iași. Tu ce faci în weekend?
Copiii lucrau efectiv la cultivarea legumelor, din primăvară până toamna. În momentul în care Márta a lăsat proiectul doar în grija școlilor cu care a colaborat, grădinile au fost lăsate în paragină.
În prezent, e implicată într-un proiect denunit EduKitchen, alături de celelalte organizații Slow Food din țară. Programul de educație alimentară va fi implementat la Turda, Cluj, Câmpia Turzii, Iași, Aiud, Saschiz, Sighișoara și București. Scopul e de a crește nivelul de cunoștințe asupra alimentației sănătoase în școli.
„Nu poate exista o concurență între organizații care urmăresc binele comunităților. Important e să lăsăm ceva în urmă. Eu nu fac niciodată ceva pentru că trebuie. Fac voluntariat cu plăcere, familia e alături de mine. Poate că într-o zi vom reuși să privim în urmă cu mândrie”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this